John de Mol moet RTL laten vallen bij overname SBS

zondag 24 juli 2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteiten stelde vrijdag dat John de Mol zijn aandeel in RTL moet afstaan als hij SBS overneemt. Dat schrijft het AD op zaterdag. De Raad heeft vastgelegd dat de Mol's Talpa binnen de drie jaar zijn minderheidsbelang in RTL Nederland moet verkopen. Tot die tijd moet hij het aandeel onderbrengen in een onafhankelijke stichting.

De Nederlandse Mededingingsautoriteiten zeggen dat de Mol zijn aandeel in RTL moet verkopen om te vermijden dat Talpa zowel invloed heeft op RTL als op SBS. Talpa is de productiemaatschappij van de Mol die na het mislukken van de eigen televisiezender Tien een minderheidsaandeel van 27 % kreeg in RTL. Door de overname van SBS door Talpa én het aandeel in RTL zou Talpa van concurrentievoordeel genieten, zo stelt de mededingingsautoriteit.

'Een dergelijke situatie is niet wenselijk. Televisieproducent Talpa zou zijn concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen', stelt de NMa in het AD. De Raad stelt dat een dergelijke situatie ten koste zou gaan van de kijker en dat wil het absoluut vermijden.

Meer problemen ziet de Mededingingsautoriteit niet in de overname van SBS door de combinatie Talpa/Sanoma. RTL krijgt tot eind volgende week de tijd om te beslissen of het het belang van Talpa in RTL wil terugkopen. Doet de groep dat niet dan moet Talpa op zoek naar een andere koper. Maar daarvoor heeft het bedrijf drie jaar de tijd. 'Als er in 2014 nog steeds geen koper is, mogen we een beursgang van RTL Nederland op gang brengen', zegt een woordvoerder van Talpa.

Radio 538
Dé marktleider van de Nederlandse radio wordt nog interessante pasmunt in de komende onderhandelingen. Als RTL het minderheidsaandeel van Talpa overkoopt dan wordt de radiozender weer volledig eigendom van Talpa. 'Dat is zeer aantrekkelijk omdat de zender nu dé marktleider van Nederland is', zo zegt een woordvoerder. Als RTL het aandeel niet terugkoopt, dan zijn er verschillende scenario's. Talpa wil dan op zoek naar een koper. 'En als dat niet lukt, verkopen we onze RTL-aandelen op de beurs. Dan kunnen we alsnog aandelen in 538 kopen', aldus de woordvoerder van Talpa.

RTL heeft nog niet gereageerd op de situatie rond Radio 538, maar vermoedelijk zal de groep het radiostation niet zonder slag of stoot laten gaan. 538 was in de afgelopen jaren namelijk redelijk belangrijk voor RTL om de jaarcijfers op te smukken.

bron: ad.nl - radiofreak.nl



Lees ook:
Stress in tv-land! Wie gaat naar SBS, wie niet?

DOSSIER: SBS-zenders in de etalage

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Aan de hand van persoonlijk beeldmateriaal wordt het bewogen leven van Matangi/Maya/M.I.A. geschetst - een opmerkelijke transformatie van vluchteling tot popster. Matangi is de dochter van de oprichter van het gewapende Tamil-verzet in Sri Lanka. Ze vluchtte met haar gezin mee naar Groot-Brittannië, waar ze Maya werd, een vroegrijpe en creatieve Londense tiener. De wereld leerde haar kennen als M.I.A., de popster die met de zelfzekerheid van een multicultureel jongere een catchy mix brengt van Tamilpolitiek, kunstchoolpunk en hiphop-beats.

'Matangi/Maya/M.I.A', om 23.45 uur op Canvas.

Dossiers