'Brieven aan de Achterblijvers' duikt in verleden Indiaase contractarbeiders
In het drieluik 'Brieven aan de Achterblijvers', gaat Narsingh Balwantsingh, zelf nazaat van Indiërs die naar Suriname trokken, vanaf zondag 11 juni op zoek naar wat er overbleef uit de tijd van de contractarbeiders.
Hoe hielden mensen contact met hun familie aan de andere kant van de wereld? Hoe bleven ze verbonden met elkaar en hoe zorgden ze dat de gebruiken uit India ook in het nieuwe land standhielden? Narsingh voert gesprekken met Hindoestanen in Suriname en Nederland. De serie, een mix van nieuw beeld en archief, gunt een blik op de verbondenheid met het land van oorsprong en op de rijke mix van een cultuurhistorie die urgent en relevant is in deze tijd.
Op 5 juni is het 150 jaar geleden dat het eerste schip met Indiase contractarbeiders in Suriname aankwam. Tussen 1873- 1916 vertrokken ruim 34.000 Indiërs naar Suriname, in de hoop op een betere toekomst. Zij vulden de plekken op van de tot slaaf gemaakten op de plantages, na afschaffing van de slavernij. Ze lieten hun families in India achter, maar namen de culturele tradities en gebruiken mee. Een groot deel van de nazaten vertrok in de loop der jaren vanuit Suriname naar Nederland. Opnieuw werden families verdeeld in een groep die vertrok en een groep die achterbleef. Hoe is hun contact door de jaren heen veranderd met de komst van radio, film en nieuwe technologieën?
In drie afleveringen voert Narsingh gesprekken met Hindoestanen in Suriname en Nederland. Via brieven en cassettes horen we berichten die oceanen zijn overgestoken om dierbaren te bereiken. Verhalen over gemis, heimwee en het opbouwen van een nieuw bestaan in een vreemd land. Mensen die trouw blijven aan de Indiase tradities en deze doorgeven aan de nieuwe generatie, maar zich tegelijkertijd aanpassen aan het nieuwe land.
'Brieven aan de Achterblijvers', zondag 11, 18 en 26 juni om 22.45 uur bij de NTR op NPO 2.