National Geographic reconstrueert rellen in Los Angeles in 1992

zaterdag 3 juni 2017

Wat gebeurde er 3 maart 1991? En waarom veroorzaakte deze gebeurtenis de grootste maatschappelijke onrust in de Amerikaanse geschiedenis? Aan de hand van ruwe beelden maakt National Geographic een nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenissen die Los Angeles 25 jaar geleden verscheurden.

De documentaire 'LA 92' is zondag 4 juni om 22.30 uur te zien op National Geographic.


In het voorjaar van 1991 werd Rodney King, een zwarte taxichauffeur, bruut in elkaar geslagen door vier witte politieagenten na een achtervolging in Los Angeles. Het gevecht werd gefilmd door een omstander. Toen die beelden in 1992 openbaar werden gemaakt, stonden de politieagenten terecht maar werden niet schuldig bevonden. De vrijspraak van de agenten was de aanleiding voor de grootste maatschappelijke onrust in de Amerikaanse geschiedenis.

Op het netvlies gebrand
Er zijn maar weinig beelden die op het netvlies gebrand staan van veel Amerikanen, maar Rodney King die in elkaar geslagen werd door vier witte politieagenten en de daaropvolgende rellen in 1992, weten velen zich nog goed te herinneren. De onrust die ontstond na de vrijspraak van de politieagenten hield zes dagen aan. De plunderingen, brandstichtingen en bestormingen waren wereldwijd op tv te zien. Tegen de tijd dat het geweld stopte, waren er meer dan vijftig mensen omgekomen en was er ruim 1 miljard dollar aan schade toegebracht aan de stad.

'Nu, vijfentwintig jaar na het vonnis, hebben de met een Oscar-bekroonde regisseurs Dan Lindsay en T.J. Martin (Undefeated) een aangrijpend portret gemaakt van de rellen en de stormachtige relatie tussen de Afro Amerikaanse gemeenschap in Los Angeles en degenen die Los Angeles dienen te beschermen. Het portret bestaat uit nieuwsfragmenten uit het archief van verschillende media en nog niet eerder vertoonde beelden', zegt Alphons Martens, Programming Director Entertainment & Factual bij FOX Networks Group. 'Alhoewel de beelden confronterend zijn, zijn ze niet minder herkenbaar. Vergelijkbare confrontaties met politieagenten komen nog steeds voor en niet alleen in Amerika, maar ook dichter bij huis. De documentaire laat zien op welke punten een confrontatie kan escaleren en tot maatschappelijke onrust kan leiden.'

'LA 92', zondag 4 juni om 22.30 uur op National Geographic.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor BelgiŽ - BraziliŽ in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine BelgiŽ het grote BraziliŽ bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend BelgiŽ nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers