X Factor: The battle of the judges

vrijdag 2 september 2005

Op zondag 28 augustus 2005 heeft Koen Wauters het startschot gegeven van "X Factor", de grootste en boeiendste zoektocht naar nieuw zangtalent op de Vlaamse buis ooit. En ook de meest unieke, want er zijn bijna geen beperkingen én de juryleden worden tijdens deze talentenjacht al snel coaches én concurrenten van elkaar.


ONG>Iedereen welkom
In "X Factor" krijgt iedereen die minstens 16 is de kans om zijn zangtalent en charisma te etaleren in de allerbeste omstandigheden. Het hoeft dan ook niet gezegd dat duizenden Vlamingen zich ingeschreven hebben voor de audities. Veel jonge beginnelingen en evenveel laatbloeiers voor wie "X Factor" misschien wel de laatste kans is om bekend te worden. Maar allemaal hebben ze dezelfde droom: "X Factor" winnen en zo het SONY/BMGplatencontract in de wacht slepen en een fantastische start maken in de showbusiness. De kandidaten kiezen zelf hoe ze het podium inpalmen: solo of in groep, als zangduo of als zangkoor. Bovendien kunnen ze trouw blijven aan hun genre, want in "X Factor" is er plaats voor alle muziekstijlen: van pop & rock over r&b en jazz, tot country… en folk.
De kandidaten in "X Factor" worden onderverdeeld in 3 categorieën:
  • 16- tot 24-jarigen
  • 25-plussers
  • zanggroepen
Juryleden Liliane St. Pierre, Kris Wauters & Jean Blaute

Selecteren
Tijdens de a capella-audities worden de kandidaten beoordeeld door Liliane St. Pierre, Kris Wauters en Jean Blaute, stuk voor stuk krakken die naast hun passie voor muziek perfectionisme als gemene deler hebben.

Hun opdracht bestaat eruit om samen de beste stemmen uit elke categorie te selecteren. En dat levert geregeld pittige discussies op in de jurykamer. Logisch, want in de tweede fase van de wedstrijd moeten Liliane, Kris en Jean elk een categorie gaan coachen en de besten daaruit klaarstomen voor de grote liveshows. Ze willen dan ook niet het risico lopen om nu kandidaten te laten doorgaan in wie ze niet geloven. Topkwaliteit is ten allen tijde de enige norm.

Coachen
Na de auditie-afleveringen begint de strijd tussen de juryleden, want ze moeten zich gaan bewijzen als coaches. Ze krijgen elk een categorie toegewezen en moeten de beste kandidaten kiezen én klaarstomen voor de grote liveshows. Dit gebeurt in 2 stappen.

Stap 1: De keuze van de coaches : naar 6 kandidaten in elke categorie
Liliane, Kris en Jean organiseren elk een tweedaagse voor de groep die ze vanaf nu moeten begeleiden. Bedoeling is hun 'ruwe diamanten' beter te leren kennen, hun talent goed in te schatten én de beste 6 te kiezen. Een titanenopdracht, maar de juryleden staan er niet alleen voor. Ze mogen elk twee assistenten kiezen, stuk voor stuk specialisten in hun vak. Een muziekpedagoog zou kunnen of een choreograaf bijvoorbeeld.

Stap 2: Het eindexamen: van 6 kandidaten naar 4
Liliane, Kris en Jean moeten samen met hun assistenten de ultieme selectie maken voor de grote liveshows en hun groepje van 6 uitdunnen tot 4. Een aartsmoeilijke en zeer ondankbare opdracht, want de kandidaten die het tot in deze fase van de wedstrijd hebben geschopt bruisen allemaal van het talent.
Om de 'gouden 4' te kiezen, organiseren Liliane, Kris en Jean een eindexamen met extra opdrachten en proeven en gesprekken.

Concurreren
Vanaf het moment dat de audities zijn afgelopen, worden de juryleden regelrechte concurrenten van elkaar. Maar 'the battle of the judges' zal op het scherpst van de snee worden uitgevochten tijdens de grote liveshows.

Samen met hun assistenten bereiden Liliane, Kris en Jean hun kandidaten voor op de liveshow. De keuze van het juiste nummer voor elke kandidaat, de perfecte look, naturelle bewegingen, … Elk facet van de performance moet kloppen en er wordt de hele week werk van gemaakt. Dit betekent de hele week oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En dan wacht de grote liveshow. Nadat alle kandidaten opgetreden hebben tijdens het eerste deel zijn de kijkers aan zet. De twee performers met het minst aantal stemmen achter hun naam treden opnieuw op in het tweede deel van de show.

En nu worden de coaches weer juryleden. Zij beslissen inderdaad wie blijft en wie moet gaan. Het wordt een zeer moeilijke keuze, want het gaat per slot van rekening om hun poulains. Een verscheurende keuze zelfs, als Liliane, Kris of Jean moeten kiezen tussen twee kandidaten van hun eigen ploeg. Maar het is nu eenmaal 'the battle of the judges', waarbij de beroepseer van Liliane, Kris en Jean op het spel staat…

De afleveringen

Afleveringen 1-3 : De selectie naar 30-40 kandidaten per categorie
Kennismaking met de kandidaten tijdens de a capella -audities.
Juryleden Liliane St. Pierre, Kris Wauters en Jean Blaute beoordelen en selecteren 30-40 kandidaten in elke categorie: 16- tot 24-jarigen, 25-plussers en zanggroepen.

Uitzending: 28 augustus, 2 - 4 september 2005.

Afleveringen 4-6 : De keuze van de coaches, met de selectie van 6 kandidaten in elke categorie

Liliane St. Pierre, Kris Wauters en Jean Blaute krijgen elk een categorie onder hun hoede en moeten de 6 beste stemmen selecteren tijdens een tweedaagse workshop.

Uitzending: 9 - 11 - 16 september 2005.

Afleveringen 7-8 : Het eindexamen: van 6 kandidaten naar 4 in elke categorie Liliane St. Pierre, Kris Wauters en Jean Blaute moeten elk beslissen wie de 4 kandidaten zijn die ze naar de grote liveshows sturen.

Uitzending: 18 - 25 september 2005.

Afleveringen 9-18 :De grote liveshows van 12 kandidaten naar 2

Tijdens de grote liveshows beoordelen de juryleden de acts, maar de kijkers stemmen welke kandidaten ze de volgende week willen terugzien. De juryleden beslissen over het lot van de 2 kandidaten met het minst aantal stemmen achter hun naam.

Uitzending: 2 – 9 – 16 – 23 - 30 oktober, 6 - 13 - 20 - 27 november en 4 december 2005.

Aflevering 19 : Superfinale met 2 kandidaten

De juryleden boordelen de acts, maar het zijn de kijkers thuis die de winnaar van "X Factor" kiezen.
Uitzending : 11 december 2005.

"X Factor" op het internet
adsl.be/xfactor

Wil je met eigen ogen zien wie de Vlamingen zijn die deelgenomen hebben aan de audities van "X Factor"? Wil je ook horen hoe ze het er a capella vanaf hebben gebracht? Surf dan als de bliksem naar de webstek van "X Factor" en bekijk en beluister alle audities die de revue zijn gepasseerd. Bovendien kan je zelf de prestaties beoordelen op zang en entertainmentwaarde.

Vanaf de liveshows kan je op de webstek van "X Factor" ook terecht voor exclusieve interviews, nieuwtjes over de kandidaten en videobeelden. Chatsessies met de afvallers en een forum waar iedereen zijn of haar ongezouten mening kwijt kan, maken het plaatje compleet.

"X Factor" krijgt ook op VTMText een aparte rubriek, via pagina 800.
Persbericht VTM
http://www.vtm.be

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 01:15
    Villa Politica
    07:50
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:35
    The Good Doctor
    05:25
    Geen uitzending
  • 00:30
    Ambulance
    02:30
    Geen uitzending
  • 01:05
    The Big Bang Theory
    09:00
    Geen uitzending
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 01:05
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:25
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 01:05
    Neighbours: A New Chapter
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:00
    Hawaii Five-0
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 01:05
    Dating: No Filter
    02:10
    Geen uitzending
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 00:35
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:50
    Ware Delicatessen
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 00:40
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 01:05
    Boiling Point
    02:05
    Dickensian
  • 01:13
    NOS Studio Sport Eredivisie
    02:00
    EenVandaag
  • 00:55
    Ongehoord Nieuws
    02:36
    Nieuwsuur
  • 00:54
    Sophie & Jeroen
    03:26
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal