VTM brengt met ''t Is Albert' uniek document over aftredende vorst

zaterdag 13 juli 2013

Op zondag 21 juli doet koning Albert II afstand van de troon en draagt hij de macht over aan zijn zoon prins Filip. Met de documentaire ''t Is Albert' speelt VTM kort op de bal.

Gedurende vier afleveringen zoomt VTM in op de meest gedenkwaardige gebeurtenissen uit het koningschap van Albert II, zoals de dood van koning Boudewijn, de affaire Dutroux, het bestaan van Delphine Boël en de regeringscrisissen van 2007 en 2010. Bevoorrechte getuigen uit politiek, journalistiek en de intieme kring van het Hof geven hun visie op  de historische feiten.


'Het idee om ''t Is Albert' te maken is gegroeid omdat Albert II 20 jaar op de troon zat', verduidelijkt Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst. 'Door de onlangs aangekondigde troonsafstand wordt de inhoud uiteraard relevanter dan ooit.'

Toen prins Albert 20 jaar geleden de zesde koning van België werd, zat VTM-nieuwsanker Dany Vertraeten op de eerste rij. En daar zit hij nog steeds. In de documentaire over Albert II vertelt Dany, die twintig jaar lang de actualiteit van de monarchie gevolgd heeft, dan ook de kroniek van 20 jaar Albert II.

Dany Verstraeten herinnert zich nog goed de legendarische nacht van 1 augustus 1993 toen koning Boudewijn plots overleed. De nieuwsdienst begon onmiddellijk met extra nieuwsuitzendingen. 'Ik zat twintig jaar geleden klaar in de studio om de nieuwe koning aan te kondigen', vertelt Dany, 'en ik had 20 bladzijden klaar liggen over het leven van prins Filip. Iedereen dacht inderdaad dat prins Filip koning zou worden. Toen de eindredacteur enkele minuten voor uitzending me duidelijk maakte dat we het bij het verkeerde eind hadden en dat Albert koning werd, heb ik enkele malen ''t Is Albert' gezegd. Ik had toen echter nooit kunnen vermoeden dat die gevleugelde woorden de titel zou worden van een documentaire.'

''t Is Albert' is een indrukwekkende, aangrijpende en emotionele documentaire van hoog niveau geworden. Kris Hoflack is dan ook bijzonder tevreden dat de zender voor dergelijke kwaliteitsvolle documentaire plaats maakt.'De documentaire geeft niet alleen een bijzonder goed overzicht over de 20 jaar koningschap van Albert II, maar eveneens over 20 jaar geschiedenis van België, waarin ook Albert II een niet onbelangrijke rol gespeeld heeft.'

Koning Albert II heeft niet alleen iedereen verrast met koning te worden, maar hij heeft ook iedereen op snelheid gepakt door zijn plotse troonsafstand.

''t Is Albert', van maandag 15 tot en met donderdag 18 juli om 21.40 uur bij VTM.

Foto: © Roger Mortelmans 2013

DOSSIER: Troonsafstand Koning Albert II

volledig dossier
vtmnieuws

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Over Water' fictie op En

John zijn handeltje op de terreinen van De Beco draait volop en hij verdient bakken geld. Alles loopt volgens plan, tot Ella een afschrift van de bank vindt en John confronteert met zijn leugens: hij had haar beloofd nooit nog crimineel werk te doen. Barry beslist om te werken met John, wat John vleugels geeft. Zeker omdat hij intussen ontdekt wat de zwakke plek van De Pelsmaecker is. Barry is intussen met andere dingen bezig: Julie Beckers.

'Over Water', om 20.50 uur op En.

Dossiers