VRT-voetbaljournalisten vrezen voor hun job

donderdag 13 januari 2011

Het niet verlengen van het voetbalcontract door de VRT-top zorgt voor onrust bij de voetbalredactie van de openbare omroep. 'De teleurstelling is groot', klinkt het. Filip Joos is niet te spreken over de kortzichtigheid van mediaminister Ingrid Lieten.

Afgelopen maandag bevestigde topvrouw Sandra De Preter iets wat al langer circuleerde. De VRT zal niet langer meebieden voor het voetbalcontract. De rechten voor de samenvattingen van de competitiewedstrijden van het Belgische voetbal zijn al sinds 2005 in handen van de VRT. Heel waarschijnlijk zullen zowel VT4 als vtm meebieden om deze rechten binnen te halen.


Een domper van formaat voor de voetbaljournalisten van de VRT. Niet alleen worden 'Extra Time' en 'Studio 1' geschrapt, ook zullen er minder voetbaljournalisten nodig zijn. 'Extra Time'-presentator Filip Joos neemt zijn baas, Sandra De Preter, niets kwalijk omdat zij een strikte besparingsopdracht kreeg van mediaminister Ingrid Lieten.

'Maar minister Lieten is wel kortzichtig. Als cultuur een kerntaak is van de openbare omroep, dan is voetbal dat ook. Kijk maar naar onze buurlanden. Zij zegt dat we zonder dat voetbalcontract meer middelen hebben om minder bekende sporten aan bod te laten komen. Maar die obscuurdere disciplines moet je inbedden in populaire sporten. Anders kijkt er geen hond naar. Dat lijkt me een abc'tje van de media, maar niet voor de minister blijkbaar', aldus Filip Joos in De Standaard.

Zelf is Joos niet van plan om het voetbalcontract te volgen. 'Eerst moet ik weten wie de rechten koopt. En dan nog moet die zender mij vragen', aldus Joos. Ook Stef Wijnants wil nog geen overhaaste beslissingen nemen: 'Je kan perfect over voetbal berichten zonder het voetbalcontract'.

Jurgen Switsers, eindredacteur van de voetbalprogramma's beseft dat ook deze keer een aantal journalisten zullen overstappen, maar is zeker dat er voor de bekende journalisten genoeg werk zal zijn op de VRT. Hij relativeert ook het schrappen van het voetbalcontract: 'Het zou allemaal erger zijn als dit echt het laatste contract was dat we zouden verliezen. Maar dat is niet, er is nog voetbal op de VRT'.

Bron: De Standaard


Lees ook:
VRT schrapt Belgisch voetbal! Wie wil het voetbalcontract?
Schrijf je NU in voor onze gratis nieuwsbrief: TV-Visie Extra

DOSSIER: Voetbalcontract 2011-2014 naar Telenet

volledig dossier
sporza

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers