VRT stelt jaarverslag 2011 voor en krijgt goed rapport van VRM

De VRT krijgt opnieuw een positief rapport van de Vlaamse Regulator voor de Media voor wat betreft de uitvoering van haar opdracht in 2011. Via haar aanbod op radio en televisie bereikte de openbare omroep vorig jaar maar liefst 96.8% van alle Vlamingen. Een cijfer dat de hoge maatschappelijke relevantie van de VRT bevestigt.
Net als vorig jaar neemt de VRT in haar jaarverslag meer informatie op dan strikt genomen moet. Hiermee onderlijnt zij haar engagement wat transparantie betreft. 2011 was voor de VRT een jaar van goede resultaten: zowel financieel als met betrekking tot haar inhoudelijke opdracht.
VRT bereikte ook in 2011 een zeer ruim Vlaams publiek
In 2011 bereikte de VRT met haar aanbod op radio en televisie maar liefst 96.8% van de Vlaamse bevolking.
Eén, Canvas en Ketnet bereikten op relatieve weekbasis 89.2% van de televisiekijkende bevolking in Vlaanderen. De openbare omroep scoort hiermee ruim boven de vooropgestelde norm van 80%.
De verschillende radiokanalen wisten op relatieve weekbasis 79.8% van de radioluisterende bevolking te bereiken ofwel bijna 3 miljoen Vlamingen per week. De openbare omroep scoorde hiermee net onder de vooropgestelde norm van 80%.
VRT blijft belangrijke referentie wat nieuws en duiding betreft
De openbare omroep bereikte met de totaliteit van haar journaals en informatiemagazines op haar televisiekanalen, gemiddeld 73.1% of meer dan 2 miljoen VRT-kijkers per dag. De vooropgestelde norm van 60% werd hiermee ruim behaald. Op televisie behaalde 'Het Journaal' gemiddeld 890.462 kijkers en werden er niet minder dan 29 extra journaals uitgezonden.
Met haar nieuwsbulletins op de verschillende radiokanalen bereikte de VRT in 2011 94.9% van alle VRT luisteraars (norm 80%).
Ook de aandacht voor buitenlands nieuws kreeg in 2011 een nieuw elan. VRT Nieuws stuurde meer journalisten naar de brandhaarden in de wereld en investeerde daarnaast ook verder in onderzoeksjournalistiek.
Stijgende trend van digitale media zet zich voort
De VRT-websites behaalden 12% meer unieke bezoekers dan in 2010 ofwel een gemiddeld aantal bezoekers van 400.464 per dag.
Ook het mobiele gebruik kende een stijging als een gevolg van de opmars van het gebruik van smartphones en tablets. Begin 2010 gebruikte slechts 1% van alle internetgebruikers van de VRT-websites hiervoor zijn smartphone. In 2011 steeg dit percentage tot 10%. Het aantal tabletgebruikers van de VRT-websites kende een stijging van 1% begin 2011 naar 3.5% eind 2011.
Onafhankelijkheid en betrouwbaarheid centraal
Kwaliteit, objectiviteit en neutraliteit worden binnen de VRT gewaarborgd door de deontologische code.
In 2011 werden verschillende stappen ondernomen om deontologie een nog prominentere plaats binnen de werking van de VRT nieuwsdienst te geven. Zo werden extra opleidingssessies georganiseerd, startte een interne sensibiliseringscampagne en werd het redactiestatuut uitgebreid naar alle technische medewerkers van VRT Nieuws.
Ondersteuning van de Vlaamse culturele identiteit primeert
Het aandeel van Vlaamse tv-producties en coproducties, uitgezonden via de generalistische tv-kanalen in 2011, bedroeg 66.4%. De VRT scoort hiermee mooi boven de norm van 50%.
Ook via de radio besteedde de VRT ruimschoots aandacht aan het Vlaamse karakter. 25.4% van alle muziek die te horen was op de verschillende radiozenders bestond uit Vlaamse producties. De VRT overschrijdt hiermee ruimschoots de vooropgestelde norm van 20%.
Radio 2 wordt door de Vlaamse luisteraars ervaren als een Vlaams radionet met het meest uitgesproken Nederlandstalige muziekprofiel.
Financiële performantie
Het boekjaar 2011 werd uiteindelijk afgesloten met een licht tekort van 366.891 euro. Dit is 4.6 miljoen gunstiger dan het oorspronkelijke gebudgetteerde verlies van 4.9 miljoen euro.
De kosten per Vlaamse mediagebruiker bedroegen 66.7 euro, een daling van 6% ten opzichte van 2010.
Eind 2011 realiseerde de VRT een efficiëntie en kostenreductie van 102.2 miljoen euro ten opzichte van de oorspronkelijke beheersovereenkomst 2007-2011.
Zowel op het vlak van de inhoudelijke als de financiële performantie scoort de VRT hiermee uitstekend.
DOSSIER: VRT: beheersovereenkomst 2012-2016
volledig dossier- 'Derde VRT-net is overbodig'
- VRT stelt jaarverslag 2011 voor en krijgt goed rapport van VRM
- Groeiende kritiek op derde VRT-kanaal
- VRT mag volgend jaar weer verlies maken
- VMMa ontgoocheld in nieuwe beheersovereenkomst VRT
- VRT tevreden over nieuwe beheersovereenkomst
- Akkoord over nieuwe beheersovereenkomst VRT
- VRT schrapt Radio Vlaanderen Internationaal (RVI)
- Derde VRT-kanaal doodgeboren kind?
- Besprekingen beheersovereenkomst VRT in laatste rechte lijn