VRT betuigt medeleven bij plotse overlijden Felice

vrijdag 9 oktober 2009

De VRT heeft vanmorgen vernomen dat Dré Steemans, bij het grote publiek beter bekend als Felice, vannacht is overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De 55-jarige presentator was een groot talent en een graag geziene collega bij de openbare omroep. De VRT wenst de familie, vrienden en collega's van Felice zijn oprechte deelneming aan.

H


et nieuws over het overlijden van presentator Felice kwam ook voor zijn voormalige collega's bij de VRT erg onverwacht. Felice, of Dré Steemans, was jarenlang een van de gangmakers op de openbare omroep. Hij was het gezicht van populaire muziekprogramma's als 'Het Swingpaleis', 'Biebabeloela' en de controversiële talkshow 'Incredibile'. Felice was tien jaar lang te zien als de gevatte sidekick van Herwig Van Hove in de TV1-klassieker '1000 Seconden' en was in de jaren negentig ook een van de stemmen van Donna.

Veelzijdig talent
Felice was een man van vele talenten, maar zijn grootste kracht was wellicht dat hij als geen ander wist hoe hij mensen kon entertainen. Hij debuteerde in 1985 in het radioprogramma 'Het Genootschap' van Luk Saffloer op BRT2 Omroep Brabant. Daarin was hij voor het eerst te horen als zijn alter ego Felice Damiano, een typetje met een Italiaans accent. In 1987 maakte Felice zijn debuut op televisie met 'Johnnywood', een humoristische BRT-reeks waarvoor hij samenwerkte met Herr Seele, Kamagurka en Katrien De Vos. In 1989 nam hij de presentatie van de quiz 'Felice' voor zijn rekening en van 1991 tot 1995 had hij zijn eigen controversiële talkshow 'Incredibile' op het toenmalige TVTwee. Ondertussen stond hij mee aan de basis van de start van Donna in 1992.

Toch zullen vele mensen zich hem vooral herinneren als de kritische en gevatte sidekick van Herwig Van Hove in '1000 Seconden', het populaire kookprogramma waarin het duo van 1993 tot 2002 elke zondagavond in een mum van tijd een heerlijk potje kookte voor enkele gasten. Het eten zag er steevast geweldig uit, maar de chemie tussen Van Hove en Felice maakte het programma echt af. In 1994 was hij te zien als presentator van 'Boobytrap', een candidcameraprogramma op het Nederlandse Veronica. Op Donna had hij in die tijd (1994-1995) een rubriek in het radioprogramma 'Fienesse', een lifestyleprogramma van Fien Sabbe op Donna. In de zomer trok hij steevast met Donna het land door als presentator van de 'Donna zomertoer'.

In 1996 gaf Felice de vrijdagavonden op TV1 een heel nieuwe dimensie met 'Het Swingpaleis', een programma waarin hij zijn rol als entertainer voluit kon spelen. Het swingpaleis was tien jaar lang een van de allerpopulairste programma's op TV1. Met de grootscheepse concerten van 'Het swingpaleis live on stage' liet Felice bovendien herhaaldelijk het Antwerpse Sportpaleis tot de nok vollopen. Nog in 1996 presenteerde hij op TV1 ook de quiz 'Vip vip hoera'.

In 1998 kwam Felice met de eigenzinnige talkshow 'Als God in Frankrijk' op TV1, een geslaagde mix van culinaire en toeristische rubrieken waarin een BV openhartig over het leven sprak. Van 1998 tot 2002 gaf hij elke weekdag kooktips als 'de happy cooker' in het populaire programma 'Vrouwentongen' van Leen Demaré op Donna. Hij zou er later ook een kookboek over uitbrengen. In 1999 verraste Felice elke week een bijzondere Vlaming met een feest met een hele hoop vrienden in 'Felice's feestcomité'. Van 2000 en 2003 nam hij de presentatie van het muziekprogramma 'Biebabeloela' voor zijn rekening, een speels muziekprogramma met twee panels van BV's. In 2001 neust hij met drie panelleden in het interieur van bekende Vlamingen in 'Sleutelgat' en een jaar later presenteert hij het humoristische programma 'Complot' op TV1.

In 2006 maakte Felice, die tot dan toe wekelijks 'Het Swingpaleis' losliet op Vlaanderen, de overstap naar SBS. Daar presenteerde hij in 2006 'Te nemen of te laten' op VIJFtv. In 2007 nam hij samen met Ann Van Elsen de presentatie van 'Supertalent in Vlaanderen' voor zijn rekening op VT4 en in 2008 presenteerde hij 'Koken met een *tje' met Wout Bru aan zij zijde. Zijn laatste wapenfeit voor VT4 was de show 'Can you duet', die hij in 2008 samen met Ann Van Elsen presenteerde.

Naast zijn werk voor televisie en radio reed Felice in 1999 als copiloot Dakar-Caïro en in 2000 als piloot Parijs-Dakar. Hij maakte ook een bewerking van de Decamerone van Bocaccio.

Oud-collega's reageren
Felice's vroegere VRT-collega's herinneren hem zich als een veelzijdig talent en een entertainer pur sang.

Leen Demaré heeft jaren met Felice samengewerkt bij Donna en zetelde tientallen keren als panellid in 'Het Swingpaleis':

'Ik ben erg geschrokken door de dood van Dré. Ik heb lang en intens met hem samengewerkt en hou zeer mooie herinneringen over aan die periode. Dré kon als geen ander het publiek entertainen en daar kon ik toch wel met grote ogen naar staan kijken. Hij was zeker niet altijd de gemakkelijkste man om mee samen te werken, maar hij was mij zeer genegen. Ik heb veel aan hem te danken. Ik betreur het dat hij niet langer van het leven heeft kunnen profiteren nu hij na heel veel en hard werken misschien wat meer tijd had voor vrienden, familie en vooral zijn vriend Jo. Bij deze dikke kus voor allemaal van mij.'

Bart De Prez, de productiehuismanager van VRT Entertainment, was als producer van 'Het Swingpaleis' jarenlang een naaste collega van Felice:

'Het mooiste moment dat ik met Dré heb meegemaakt, was zeker de opstart van 'Het Swingpaleis' op het toenmalige TV1. We hebben midden jaren negentig een nieuwe standaard in Vlaanderen kunnen zetten wat muziekshows en entertainment op televisie betreft. Dré had in dat succes een bijzonder groot aandeel. Hij was een trendsetter, maar op zijn eigen manier. Hij ontwikkelde typetjes, nam risico's en koos nooit voor de gemakkelijke weg. Echt een grote meneer.'

Marc Pinte heeft als producer van de 'Donna zomertoer' nauw samengewerkt met Felice:

'Dré en ik kenden elkaar sinds de beginjaren van Radio Donna. Midden jaren 90 waren we in de zomer trouw op post voor de Zomertoer. Hij als entertainer op het podium, ik als producer achter de schermen. Hij was een unieke man om mee samen te werken en van te leren. We zijn goede vrienden geworden, en ook al zag ik hem de laatste jaren wat minder: ik zal nooit onze lange caféavonden in Leuven vergeten. Hij was een heerlijke man, ik zal hem missen.'

Jean Philip De Tender, de netmanager Eén, is ervan overtuigd dat Felice mee aan de basis lag voor het huidige succes van Eén:

'Dré was een zeer veelzijdig televisiemaker, een echt creatief talent dat op vrijdagavond heel veel kijkers kon entertainen in programma's als Het swingpaleis en Biebabeloela. Hij heeft daar zeer duidelijk mee de basis gelegd voor het huidige succes van Eén. Ook zijn kookshow 1000 seconden op zondag zal me bijblijven. Samen met Herwig Van Hove bewees hij week na week dat ook koken entertainend kon zijn. En hoe!'

De VRT wenst de familie, vrienden en collega's van Felice veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

DOSSIER: Felice sterft aan hartaanval

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Taylor eist dat haar volledige huwelijk op de sociale media te zien zal zijn. Na een van haar agressieve zenuwinzinkingen begint haar bruidegom te twijfelen aan zijn keuze. Ook Sams huwelijk wordt een zootje wanneer haar bruidsmeisjes weglopen van het feest.

'Bridezillas', om 22.25 uur op Vitaya.

Dossiers