Veel nieuwe docusoaps in het najaar van Eén

dinsdag 10 augustus 2010

Jean Philip De Tender, netmanager van Eén, heeft donderdag in Kobbegem zijn najaarsplannen aan de pers voorgesteld. Het eerste VRT-net pakt de komende maanden behalve met heel wat bekende programma's ook uit met acht nieuwe titels: zeven Vlaamse producties en één coproductie met de Nederlandse Publieke Omroep: de prestigieuze fictiereeks 'Annie M.G.'

De netmanager begon zijn uiteenzetting traditioneel met een korte terugblik op de zomerprogrammering. Alle bekende zomertitels ('1000 zonnen', 'De premiejagers', 'Tour 2010' en 'Villa Vanthilt') hebben zowel qua waardering als kijkcijfers een bijzonder sterk seizoen achter de rug. Met 1.068.277 kijkers haalde 'De premiejagers' op 4 augustus zelfs zijn beste score ooit.

'Vlaanderen Muziekland' was deze zomer de enige nieuwkomer in het schema. De Tender is tevreden met de hoge opkomst van het publiek tijdens de opnames en een gemiddeld marktaandeel van dertig procent, maar wil pas over een tweede seizoen beslissen na een grondige evaluatie.

Zeven Vlaamse nieuwkomers

Dit najaar keren alle vaste Eén-titels op weekdagen terug: 'De rode loper', 'Blokken', 'Man bijt hond', 'Thuis' en 'De laatste show'. Later dit najaar maakt Michiel Devlieger traditioneel plaats voor Erik Van Looy. Die presenteert vanaf december een supereditie van Vlaanderens meest geliefde quiz onder de titel 'De allerslimste mens ter wereld'. Daarin keren de strafste kandidaten van de voorbije acht edities terug. Verder zijn er ook nieuwe seizoenen van 'Volt', 'Ook getest op mensen', 'Peter live', 'De pappenheimers' en 'Witse'.

Eén programmeert tussen 30 augustus en half december zeven nieuwe Vlaamse titels. 'De school van Lukaku' is een docureeks op maandag, die een schooljaar lang de klasgenoten van stervoetballer Romelu Lukaku in het Sint-Guido-Instituut van Anderlecht volgde.

De tweede nieuwkomer is 'Ergens onderweg', een reeks waarin bekende vaders voor het eerst alleen met hun zoon of dochter op reis gaan en elkaar op die manier beter leren kennen. Zo gaat Rob Vanoudenhoven met dochter Emma zeehonden spotten in Denemarken en trekt NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch met zoon Sebastian naar Noord-Ierland op zoek naar de roots van de jongen.

Ook Martin Heylen en Lieve Blancquaert zijn dit najaar terug op Eén te zien. Martin pakt uit met 'God en klein Pierke', zijn eerste programma sinds het bejubelde 'Terug naar Siberië'. In zijn nieuwe programma volgt Heylen acht bekende landgenoten tijdens cruciale momenten in hun leven. Martin Heylen was er bij toen Herman Van Rompuy president van Europa werd, toen kardinaal Danneels net na zijn pensioen in een stevige mediastorm terechtkwam en toen Raymond van het Groenewoud in intieme kring zijn zestigste verjaardag vierde. Stuk voor stuk unieke portretten van de mensen achter de iconen.

Lieve Blancquaert gaat in 'Made in Belgium' op zoek naar Belgische culinaire ambassadeurs in het buitenland. Zo belandt ze onder meer bij een Belgische wafelbakker in New York en bij een chocolade-expert in Latijns-Amerika. Jean Philip De Tender noemt het programma ‘een ode aan het goede, Bourgondische leven’.

'De vissershaven' is een docusoap over het leven van de Oostendse vissersgemeenschap. Die leidt een heel apart en vaak hard bestaan. De reeks, die vissers van verschillende generaties volgt, werd in 2007 gedraaid, maar wordt nu pas uitgezonden. De thematiek van de reeks is echter nog steeds actueel.

Eén programmeert met 'Dubbelleven' ook opnieuw Vlaamse fictie op donderdagavond. Het verhaal begint wanneer na de dood van een man blijkt dat die twee levens heeft geleid, met twee partners en gezinnen. De twee vrouwen vinden elkaar en gaan samen op zoek naar de waarheid. Lucas Van den Eynde, Barbara Sarafian, Lotte Heijtenis en Geert Van Rampelberg vertolken de hoofdrollen.

In de vooravond wordt het programmaschema vanaf 20 september elke weekdag versterkt door 'Dagelijkse kost', een kort kookprogramma waarin chef-kok Jeroen Meus elke dag een lekker gerecht klaarmaakt. Meus gaat bewust voor eenvoudige, lekkere gerechten met verse, inlandse producten. Op zondag is er een compilatie tussen 18.10 uur en 19.00 uur.

Naast die zeven Vlaamse producties is er vanaf zaterdag 4 september ook de prestigieuze fictiereeks 'Annie M.G.', over het leven van de bekendste kinderboekenschrijfster van de Lage Landen: Annie MG Schmidt. De reeks is een coproductie van de Nederlandse Publieke Omroep en Eén en werd in Nederland alvast erg enthousiast onthaald. Ook die andere coproductie met de NPO, 'Flikken Maastricht', keert terug met een tweede seizoen.

Ook dit najaar

Net als elk seizoen zijn er ook dit najaar enkele bijzondere gelegenheden. Zo wordt 'De rode loper' dit najaar tien jaar. Dat wordt later dit jaar gevierd met een groot evenement.
'FC De Kampioenen' is aan zijn 21ste en allerlaatste seizoen toe. Ter gelegenheid daarvan zijn eveneens verschillende feestelijkheden gepland.

'De zevende dag', de vaste waarde op zondag, krijgt een nieuwe formule, een nieuw decor en voor het eerst sinds lang opnieuw een presentatieduo: Indra Dewitte krijgt vanaf 5 september het gezelschap van Ivan De Vadder.

Op zondagavond rond 22.00 uur programmeert Eén sinds enkele jaren programma’s die eerder bekendheid verwierven op Canvas. Dit najaar worden zo twee programma’s met Jan Leyers, 'De schaduw van het kruis' en 'De weg naar Mekka', uitgezonden.

Tot slot werkt Annemie Struyf dezer dagen aan 'De zussen van mijn dochter', een grondige update van haar succesreeks 'De moeder van mijn dochter' uit 2005. De reeks wordt helemaal geactualiseerd en aangevuld met nieuw gedraaide afleveringen.

Jean Philip De Tender ziet een Eén met een sterk programma-aanbod voor het najaar, maar waarschuwt ook voor de toekomst:

'Eén is de voorbije jaren uitgegroeid tot de meest gevarieerde televisiezender van
Vlaanderen, en dat is uiteraard ook de insteek voor het nieuwe najaarsschema. We maken
er als openbare omroep een erezaak van om onze kijkers – jong en oud – elke dag van het
jaar een mix aan te bieden van bekende én nieuwe titels, informatieve en ontspannende
programma’s, en programma’s die zich hier in Vlaanderen afspelen of net aan de andere
kant van de wereld. We gaan dit najaar verder op die ingeslagen weg.'

'Ik kijk ook al even verder dan dit najaar. 2011 kondigt zich met de uitvoering van het VRT-
besparingsplan ook voor Eén als niet makkelijk aan. De voorbije jaren hebben we de
zichtbaarheid van de besparingen voor de kijker nog kunnen beperken. We doen ook voor
volgend jaar ons uiterste best, maar beweren dat deze bijkomende financiële inspanningen
geen impact zullen hebben op de positie van Eén en van het Vlaamse tv-landschap in het
algemeen is niet realistisch.'


Later meer over het najaar van Eén hier op TV-Visie!


DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 17:00
    Witse
    02:25
    Journaallus
  • 17:15
    Sean Connery vs James Bond
    07:30
    Ketnet Junior
  • 17:00
    Amika
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:40
    Aspe
    05:15
    Geen uitzending
  • 17:10
    MasterChef Australië
    03:10
    Geen uitzending
  • 17:05
    Buffy the Vampire Slayer
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 16:55
    Walker, Texas Ranger
    01:15
    Geen uitzending
  • 17:10
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 17:00
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 16:25
    De Tafel van Gert
    01:45
    Geen uitzending
  • 17:00
    Castle
    02:05
    ER
  • 17:05
    Bar Rescue
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 16:55
    Dr. Phil
    02:55
    Geen uitzending
  • 16:40
    World's Most Evil Killers
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 17:28
    De tip
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 16:55
    Ware Delicatessen
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 17:10
    The Paddock
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 16:55
    Midsomer Murders
    02:10
    The Change
  • 17:10
    Tijd voor Max
    01:42
    NOS Journaal
  • 17:00
    NOS Journaal 17.00 uur
    01:59
    Nieuwsuur
  • 17:28
    Enkeltje Verweggistan
    02:36
    Podium Zwart Unplugged