Vandaag meest HOOP-volle dag van 2005

dinsdag 20 december 2005

Woensdag 21 december staat volledig in het teken van de HOOP-actie (Help Ons Overwinteren in Pakistan). Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois, die het initiatief nam voor deze solidariteitsactie, roept alle Vlamingen en de Vlaamse media op om er de meest HOOP-volle dag van 2005 van te maken.

Maar

hij benadrukt dat dit geen eindpunt mag zijn. "Deze HOOP-dag moet een succesvolle doorstart van de solidariteitscampagne zijn, een extra stimulans voor de Vlamingen om nog meer bij te dragen. Ik hoop op nog vele individuele inzamelacties en andere initiatieven voor Pakistan, ook na de televisie-uitzending van morgenavond."


Morgenavond zenden VRT en VTM een gezamenlijke televisieshow uit over de noodhulpoperaties in Pakistan en de HOOP-solidariteitsacties in Vlaanderen. De radiozenders zetten in de loop van de dag allerhande acties op het getouw en de dagbladen stellen ondermeer een halve pagina gratis advertentieruimte ter beschikking.

"De NGO-wereld is unaniem: vele tienduizenden Pakistani staat een rampzalige winter te wachten. Talrijke NGO's zijn sinds dag ťťn actief in het getroffen gebied. De HOOP-actie is gefundeerd op de 2 grootste noodhulporganisaties in het getroffen gebied, Artsen Zonder Grenzen en Rode Kruis Vlaanderen. Maar ook andere organisaties die al langer structurele hulp bieden in de regio, waaronder Plan en Caritas, wijzen op de hoogdringendheid van extra hulp en zetten noodhulpoperaties op. De steun van 11.11.11 bij deze solidariteitsactie is welgekomen," aldus de minister van Ontwikkelingssamenwerking.

De voorbije dagen en weken coŲrdineerde minister Bourgeois samen met de Vlaamse media en de betrokken NGO's allerhande initiatieven in het kader van HOOP.
  • VRT en VTM zetten gezamenlijk hun schouders onder een televisie-uitzending voor HOOP, waarbij veel aandacht zal zijn voor de noodhulpoperaties in het getroffen gebied, en solidariteitsacties in Vlaanderen worden belicht.
  • Op beide zenders werd de afgelopen weken een wervende televisiespot gespeeld. Ook andere televisiezenders, waaronder Vitaya en diverse regionale, zenden de spot uit en/of nemen morgenavond het signaal van de HOOP-uitzending over.
  • De Vlaamse Infolijn werd ingeschakeld. Via het gratis nummer 0800-3 02 01 krijgen de mensen informatie over de HOOP-actie, over solidariteitsacties in Vlaanderen en noodhulpoperaties in Pakistan. Ook kunnen ze via dat nummer rechtstreeks een financiŽle bijdrage doen tot maximum 500 euro. Morgenavond, tijdens de televisieuitzending, zitten 200 medewerkers van de Vlaamse Infolijn klaar om giften van de kijkers te registreren.
  • Er is een gezamenlijke HOOP-webstek (www.hoop-pakistan.be), waarlangs mensen online giften kunnen doen.
  • Via het SMS-nummer 3392 kunnen giften van 1 euro worden gedaan. De gsm-operatoren Proximus, Mobistar en BASE, en The Ring Ring Company, dat zijn technisch platform ter beschikking stelt, nemen alle operationele kosten van deze SMS-actie voor eigen rekening. Verschillende concertorganisatoren, zoals Het Sportpaleis en De Vlaamse Opera, hielpen al mee het SMS-nummer te promoten.
  • De Vlaamse lokale radio's zegden ook hun medewerking toe. Het gros van de lokale en de stadsradio, net als de netwerken van Be One, Cool FM, Topradio en Hit FM, Provinciale radio's Mango (West-Vlaanderen), FM Limburg en GO FM (Oost-Vlaanderen) draaien de radiospot die gratis via www.radiovisie.be kan worden gedownload. In totaal draaien bijna 80 lokale radiozenders deze spot.
  • Alle Vlaamse dagbladen stellen een halve pagina gratis advertentieruimte ter beschikking voor de televisieuitzending.
  • Minister Bourgeois schreef samen met Rode Kruis Vlaanderen meer dan 4.000 brieven naar jeugdraden, scholen, steden en gemeenten, de nationale secretariaten van de jeugdbewegingen en de lokale afdelingen van Rode Kruis Vlaanderen voor het opzetten van inzamelacties. Deze brieven werden telkens mee ondertekend door de bevoegde collega-ministers.
Minister Bourgeois dankt alle betrokken media en andere actoren voor hun medewerking aan de HOOP-actie: "Hopelijk toont heel Vlaanderen morgen en ook daarna zijn groot hart voor de slachtoffers van de aardbeving en kunnen we daar zoveel mogelijk mensen de winter doorhelpen."

DOSSIER: Hoop: benefiet voor Pakistan

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Justice 4 All' (VIER)

Meester Vandemeulebroucke reist af naar IsraŽl. Daar ontmoet hij zijn cliŽnt Serge Muller. Die wordt ervan beschuldigd wapens geleverd te hebben aan het FARC, dat hem vervolgens zou betaald hebben met cocaÔne. Er verdween in dat dossier ook een diamant van 11 karaat met een waarde van maar liefst 4 miljoen euro. De broers Souidi bezoeken New York, de stad van hun dromen. Ze hopen er ooit een bijkantoor te kunnen openen. Meester Vanmechelen bezoekt zijn vriend Jantje O. Jan Oosterbaan werd Europees kampioen kickboksen maar raakte op het slechte pad en belandde in de gevangenis. Na zijn straf opende hij een sportschool.

'Jutice For All', om 20.45 uur op VIER.

Dossiers