Vanaf maandag op VTM: 'De Bunker'

zondag 30 augustus 2015

Misdaad voorkomen en misdrijven oplossen nog voor ze zijn gepleegd. Daar draait het om in 'De Bunker', de nieuwe 10-delige misdaadreeks van VTM en productiepartner Eyeworks Film & TV Drama die op maandag 31 augustus van start gaat en 10 weken lang voor een stevige portie spanning in de woonkamer zal zorgen.

'De Bunker' volgt een team van de Antwerpse cel van de Belgische Staatsveiligheid, die opereert vanuit haar ondergronds hoofdkwartier: de 'Bunker'. Als buitendienst verzamelen de agenten informatie op het veld, om zo tijdig een belangrijke dreiging of ramp te voorkomen. Die bedreiging kan van alle kanten komen: extreemrechts en -links, terrorisme, economische spionage, cybercriminaliteit, sektes,... Op het team rust een enorme verantwoordelijkheid en de agenten zijn -door de interne geheimhouding- vaak enkel op elkaar aangewezen. Hun band is hecht, maar de druk is zonder meer groot.


De hoofdcast van 'De Bunker' bestaat uit Filip Peeters, Hilde Van Mieghem, Greg Timmermans, Sven De Ridder, Eline Kuppens en Sachli Gholamalizad. Terugkerende gastrollen zijn er voor Charlotte Vandermeersch en Lien De Graeve.

Bedenkers en showrunners van 'De Bunker' zijn Pieter De Graeve (o.a. 'Eigen Kweek', 'Dubbelleven', 'Vermist') en Charles De Weerdt (o.a. 'Code 37', 'In Vlaamse Velden', 'Flikken'). Zij kregen exclusieve toegang tot de gesloten wereld van de Belgische inlichtingendienst. Hun persoonlijke ervaringen en de inside-informatie die ze konden vergaren, liggen aan de basis van de personages en de verhalen van de reeks.

Peter Bouckaert, producent Eyeworks Film & TV Drama: 'De wereld is veranderd sinds de opnames van 'De Bunker' vorig jaar van start gingen. Toen werden nog vragen gesteld omtrent het nut en de noodzaak van de Staatsveiligheid, een dienst waarvan we niet goed wisten waar ze juist mee bezig is. Intussen zijn we pijnlijk wakker geworden. Onze Westerse samenleving is belaagd, oorlogsvoering is niet langer beperkt tot landen en territoria. We zien een clash van ideologieën, religies,… Onze fictie werd ingehaald door de werkelijkheid terwijl we ze nog
aan het draaien waren. De aanslagen in Parijs drukten een zware stempel op de opnames van de reeks. Nooit eerder draaiden we een reeks of film die zo vervaarlijk dicht bij de actualiteit kwam.'

Pieter De Graeve en Charles De Weerdt, bedenkers en showrunners: 'De Staatsveiligheid is geen politiedienst, maar een inlichtingendienst. Agenten verbonden aan de Staatsveiligheid mogen dan ook gebruik maken van een reeks inlichtingenmethodes die voor 'gewone' politiemensen off limits zijn. Met hun eigen procedures en spelregels lijken ze zich te
bewegen in een wereld die de onze niet is. Een subwereld waar wij als gewone burgers geen toegang toe hebben. Wij vonden dat het tijd werd om iets meer te weten te komen over die geheime dienst die blijkbaar zoveel over ons weet.'

Regisseur Jan Verheyen (o.a. 'Het Vonnis', 'Dossier K.', 'Vermist') werd betrokken bij de opstart van 'De Bunker', samen met Director of Photography Jan Vancaillie (o.a. 'Villa des Roses', 'Terug naar Oosterdonk', 'Code 37'). Jan Verheyen: 'Het zijn de actualiteitswaarde en de maatschappelijke relevantie van 'De Bunker' die mij hebben overtuigd om voor dit project te kiezen. Het is grappig en griezelig tegelijk hoe vaak ik de afgelopen maanden in de kranten verhalen heb zien opduiken die parallel lopen met de scenario's van 'De Bunker': teruggekeerde Syrië-strijders, hackers van Anonymous, het Front National dat 'een gematigde koers' wil varen, en de spanningen tussen joden en moslims, om de meest opvallende te noemen. Stuk voor stuk interessante, relevante onderwerpen waar je ook nog eens een spannend verhaal over kan vertellen.'

Verheyen neemt de regie van de eerste drie afleveringen voor zijn rekening en geeft daarna de fakkel door aan collega’s Joël Vanhoebrouck (o.a. 'Eigen Kweek', 'Dubbelleven', 'Brasserie Romantiek'), Pieter Van Hees (o.a. 'Linkeroever', 'Wasteland', 'Chaussée d’Amour') en Eshref Reybrouck (o.a. 'Marsman' en 'Cordon 2').

In elke aflevering wordt een afzonderlijke zenuwslopende case behandeld, aangevuld met een kleinere doorlopende verhaallijn.

'De Bunker' is een productie van Eyeworks Film & TV Drama en VTM, met de steun van het VAF/Mediafonds, Belgische tax shelter partners, Scio, de logistieke ondersteuning van de stad Antwerpen en met de medewerking van de Veiligheid van de Staat.

Aflevering 1: Black Bloc - maandag 31 augustus om 21.40 uur
Pierre Mertens is het hoofd van de Antwerpse cel van Staatsveiligheid, de Belgische geheime dienst. Samen met zijn team, bestaande uit de ambitieuze Farah, IT-expert Rob en Cloé, de benjamin van 'De Bunker', gaat hij op zoek naar een aantal kilo verdwenen Semtex. Ze komen op het spoort van Kobe Daelmans, een jongeman die nog niets op zijn kerfstok lijkt te hebben.

Wat is hij van plan met zo'n verwoestende hoeveelheid springstof? Is de jongen een 'lone wolf' of is er meer aan de hand? Teamleider Pierre besluit zijn jongste teamlid Cloé in te zetten als infiltrant, maar dat verloopt niet zoals verwacht...

Gastacteurs: Mathias Vergels (Kobe Daelmans), Hendrik Aerts (Ward Orroi), Lars Bethke (Stig Jensson), Peter van de Velde (Olivier Gabriëls), e.a.

'De Bunker', vanaf maandag 31 augustus om 21.40 uur op VTM.


DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play5 logo

Maikel belt naar 112 omdat een uitbater gewond in zijn snackbar ligt. Maikel wil zo snel mogelijk weg, maar centralist Bilal draagt hem op om te blijven. De wond moet meteen behandeld worden. Maikel stemt alleen in als Bilal akkoord gaat met een vreemd verzoek: er mag absoluut geen politie gestuurd worden.

'NOOD', om 22.55 uur op Play5.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 06:00
  radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  09:00
  Herfstbeelden
 • 00:05
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 07:25
  Samson en Marie
  07:30
  Samson & Marie ijsjestijd
 • 07:20
  Hallo K3
  07:50
  Echte Verhalen: De Buurtpolitie
 • 07:00
  Bride & Prejudice - The Forbidden Weddings
  08:00
  Geen uitzending
 • 01:50
  Geen uitzending
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 02:15
  Geen uitzending
  14:30
  Chicago Fire
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Joe
  09:30
  Geen uitzending
 • 05:00
  Geen uitzending
  09:30
  Karola's Kitchen
 • 06:30
  Geen uitzending
  07:30
  Bones
 • 07:25
  Geen uitzending
  08:25
  Lethal Weapon
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:00
  Dress to Impress
 • 07:15
  De Gastentafel
  08:00
  Snel, Makkelijk & Lekker
 • 06:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 07:00
  Goeiemorgen Morgen
  08:00
  al-1-maar-hits!
 • 07:28
  Hallo Roger
  07:37
  De Tooldokter
 • 07:00
  De Koepelzaal
  18:00
  Welzijn - Studio Commissie
 • 07:00
  Tennis: Western & Southern Open 2023
  09:25
  Motorcross
 • 06:55
  Jonathan Creek
  07:45
  Father Brown
 • 07:20
  Flip This House
  08:20
  Make You Laugh Out Loud
 • 07:11
  Goedemorgen Nederland
  07:30
  NOS Journaal
 • 07:13
  NOS Journaal
  07:30
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 07:28
  Kindertijd
  07:36
  Zin in Zappelin