TV-Visie Interview: winnaar Udo (X Factor)

zaterdag 17 december 2005

De VTM-kijker heeft beslist, de 29-jarige Nossegemnaar Udo Mechels wint de allereerste editie van X Factor. Met een percentage van ruim 56% van de stemmen liet hij de Cappaert Sisters achter zich. De dag na zijn overwinning hadden wij een babbel met Udo.

<


STRONG>Hoe voelt de winnaar van X Factor zich?
Daarnet was ik eventjes blij dat ik had gewonnen. En nu ben ik dat ook (lacht). Het heeft iets meer tijd nodig om het allemaal te laten bezinken. Alles moet een juiste plaats krijgen in mijn persoonlijke leefwereld. Ik had me niet voorbereid op een eventuele winst. Voor mij waren The Cappaert Sisters torenhoog favoriet. Bij de uiteindelijk afroeping van de resultaten luisterde ik zelfs niet naar hetgeen Koen allemaal zei. Het was de allereerste keer dat we ook een cijfer meekregen. Als kandidaat weet je helemaal hoe je dat moet inschatten. Ik blijf het nog altijd indrukwekkend vinden dat ik de winnaar ben.

Liliane St-Pierre vond dat je nog meer met je hart moest zingen…
Ik was er zelf altijd van overtuigd dat ik uit mijn hart zong. Daarom vond ik het jammer dat Liliane die commentaar gaf. Ik besef echter dat muziek drijft op emoties en dat zingen vanuit je hart alles zo veel mooier en geloofwaardiger kan maken. Liliane is net zoals ik een gevoelsmens. Persoonlijk denk ik dat ze ook meer houdt van echt gevoelige songs. Daarentegen probeer ik ook niet-gevoelige songs op mijn manier te brengen. Haar commentaar neem ik zeker mee in mijn groeiproces. Op dit moment weet ik echter niet goed hoe ik haar woorden moet inschatten.

Je dook tijdens jouw slotnummer het publiek in.
Dat was een pure ingeving van het moment. De tekst van "Isn't it time" had ik helemaal niet ingestudeerd voor de slotshow. Dan had het in mijn ogen weinig zin dat ik op het podium imaginaire teksten stond te lallen. Op dat moment ben ik van het podium gestapt en wou ik mijn coaches groeten. Daarna ben ik in één klap doorgestroomd naar mijn allerliefste vrouwtje. Zij heeft net zoals ik enorm spannende maanden achter de rug. Wij zijn beiden zielsgelukkig dat het wedstrijdgedeelte achter de rug is. Heel X Factor vroeg zowel van haar als van mij enorm veel energie. We zaten al enkele weken op ons tandvlees. Ik hoop tijdens de komende weken een beetje te recupereren. Recupereren is een groot woord als je eerste single er aan komt. De promotie en het zingen van mijn single gaat minder stresserend zijn dan heel het wedstrijdverhaal van X Factor. De komende weken wil ik belangrijke knopen doorhakken qua nummerkeuze. Dit is namelijk het begin van alles. Eens dit allemaal goed is verlopen, kan ik aan andere dingen verder werken.

Waarom koos je voor "Isn't it time"?
X Factor duurde een zevental maanden. Kris had al vrij snel een duidelijk beeld over mij. Hij heeft een immense parate kennis van muziek. Thuis heeft Kris een gigantische collectie CD's liggen. Al van voor de eerste live-show had hij gezegd dat we dit lied gingen zingen vanaf het moment dat het live-orkest er bij kwam. Ik heb het nummer op één week tijd moeten instuderen. Het bleek me achteraf zeer goed te liggen. De reacties waren méér dan lovend. Iedereen werd er blij van. De mensen van Sony BMG stonden ook voor de volledige 100% achter deze nummerkeuze. Het lag voor de hand om deze song te kiezen.

Ik dacht eerst dat jij niet wilde winnen.
Ergens was dat wel zo. De wedstrijd is pas de laatste weken gaan meespelen. Meisjes zoals Sarah & Annelies zijn net zoals ik met hart en ziel aan hun muziek bezig. Voor ons was X Factor vergelijkbaar met een gewone hobbyclub. De fans waren veel meer bezig met de wedstrijd dan wij.

Was het een risico om jezelf op piano te begeleiden tijdens je allerlaatste nummer?
Dat was de extra moeilijkheidsgraad. Tijdens de repetities had ik gemerkt dat het belangrijk was dat ik de piano in mijn oortjes hoorde. Want op het moment dat de band invalt bij "I'll always be there", was er anders het risico dat ik op een instrument aan het spelen was dat ik niet hoorde. Bij het laatste liedje was dit mijn belangrijkste bekommernis. Ik had echt niets te verliezen in de finale van X Factor. Ergens ging ik er vanuit dat ik tweede werd.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 2 logo

De 54-jarige Rotterdammer John is altijd al een stevige drinker geweest, maar wanneer zijn grote liefde Adele overlijdt aan de gevolgen van leukemie, is het hek helemaal van de dam. Zijn kinderen Nathalie en Giovanni maken zich grote zorgen. Wanneer Maarten aan de slag gaat met de familie, blijkt al gauw dat het gebruik van alcohol en drugs niet alleen een probleem van vader John is.

'Verslaafd', om 21.40 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Winterbeelden
    00:50
    Thuis
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Winterbeelden
  • 11:15
    Squish
    21:00
    Geen uitzending
  • 09:45
    Geen uitzending
    06:00
    Super Monsters
  • 10:45
    Geen uitzending
    06:55
    Blind getrouwd: Australië
  • 09:15
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 09:00
    Geen uitzending
    14:10
    Airwolf
  • 11:20
    All Saints
    01:35
    House
  • 10:00
    Joe
    00:45
    Geen uitzending
  • 11:00
    Geen uitzending
    00:45
    De Tafel van Gert
  • 10:50
    Rizzoli & Isles
    00:50
    ER
  • 10:50
    Undercover Boss
    00:30
    Manifest
  • 11:00
    Love It or List It
    00:55
    The Block NZ: On Point
  • 11:20
    Buried in the Backyard
    00:40
    Castle
  • 09:00
    Herhalingslus
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 11:28
    Hobbyklus
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 11:15
    Guillaume's Paris
  • 10:40
    Premier League
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:15
    Death in Paradise
    00:45
    London Kills
  • 11:14
    Tijd voor Max
    00:41
    Op1
  • 11:00
    BinnensteBuiten
    00:20
    Nieuwsuur
  • 11:23
    Tip de Muis
    00:06
    Sophie & Jeroen