TV-Visie Interview: winnaar Udo (X Factor)

zaterdag 17 december 2005

De VTM-kijker heeft beslist, de 29-jarige Nossegemnaar Udo Mechels wint de allereerste editie van X Factor. Met een percentage van ruim 56% van de stemmen liet hij de Cappaert Sisters achter zich. De dag na zijn overwinning hadden wij een babbel met Udo.

<STRONG>Hoe voelt de winnaar van X Factor zich?
Daarnet was ik eventjes blij dat ik had gewonnen. En nu ben ik dat ook (lacht). Het heeft iets meer tijd nodig om het allemaal te laten bezinken. Alles moet een juiste plaats krijgen in mijn persoonlijke leefwereld. Ik had me niet voorbereid op een eventuele winst. Voor mij waren The Cappaert Sisters torenhoog favoriet. Bij de uiteindelijk afroeping van de resultaten luisterde ik zelfs niet naar hetgeen Koen allemaal zei. Het was de allereerste keer dat we ook een cijfer meekregen. Als kandidaat weet je helemaal hoe je dat moet inschatten. Ik blijf het nog altijd indrukwekkend vinden dat ik de winnaar ben.

Liliane St-Pierre vond dat je nog meer met je hart moest zingen…
Ik was er zelf altijd van overtuigd dat ik uit mijn hart zong. Daarom vond ik het jammer dat Liliane die commentaar gaf. Ik besef echter dat muziek drijft op emoties en dat zingen vanuit je hart alles zo veel mooier en geloofwaardiger kan maken. Liliane is net zoals ik een gevoelsmens. Persoonlijk denk ik dat ze ook meer houdt van echt gevoelige songs. Daarentegen probeer ik ook niet-gevoelige songs op mijn manier te brengen. Haar commentaar neem ik zeker mee in mijn groeiproces. Op dit moment weet ik echter niet goed hoe ik haar woorden moet inschatten.

Je dook tijdens jouw slotnummer het publiek in.
Dat was een pure ingeving van het moment. De tekst van "Isn't it time" had ik helemaal niet ingestudeerd voor de slotshow. Dan had het in mijn ogen weinig zin dat ik op het podium imaginaire teksten stond te lallen. Op dat moment ben ik van het podium gestapt en wou ik mijn coaches groeten. Daarna ben ik in één klap doorgestroomd naar mijn allerliefste vrouwtje. Zij heeft net zoals ik enorm spannende maanden achter de rug. Wij zijn beiden zielsgelukkig dat het wedstrijdgedeelte achter de rug is. Heel X Factor vroeg zowel van haar als van mij enorm veel energie. We zaten al enkele weken op ons tandvlees. Ik hoop tijdens de komende weken een beetje te recupereren. Recupereren is een groot woord als je eerste single er aan komt. De promotie en het zingen van mijn single gaat minder stresserend zijn dan heel het wedstrijdverhaal van X Factor. De komende weken wil ik belangrijke knopen doorhakken qua nummerkeuze. Dit is namelijk het begin van alles. Eens dit allemaal goed is verlopen, kan ik aan andere dingen verder werken.

Waarom koos je voor "Isn't it time"?
X Factor duurde een zevental maanden. Kris had al vrij snel een duidelijk beeld over mij. Hij heeft een immense parate kennis van muziek. Thuis heeft Kris een gigantische collectie CD's liggen. Al van voor de eerste live-show had hij gezegd dat we dit lied gingen zingen vanaf het moment dat het live-orkest er bij kwam. Ik heb het nummer op één week tijd moeten instuderen. Het bleek me achteraf zeer goed te liggen. De reacties waren méér dan lovend. Iedereen werd er blij van. De mensen van Sony BMG stonden ook voor de volledige 100% achter deze nummerkeuze. Het lag voor de hand om deze song te kiezen.

Ik dacht eerst dat jij niet wilde winnen.
Ergens was dat wel zo. De wedstrijd is pas de laatste weken gaan meespelen. Meisjes zoals Sarah & Annelies zijn net zoals ik met hart en ziel aan hun muziek bezig. Voor ons was X Factor vergelijkbaar met een gewone hobbyclub. De fans waren veel meer bezig met de wedstrijd dan wij.

Was het een risico om jezelf op piano te begeleiden tijdens je allerlaatste nummer?
Dat was de extra moeilijkheidsgraad. Tijdens de repetities had ik gemerkt dat het belangrijk was dat ik de piano in mijn oortjes hoorde. Want op het moment dat de band invalt bij "I'll always be there", was er anders het risico dat ik op een instrument aan het spelen was dat ik niet hoorde. Bij het laatste liedje was dit mijn belangrijkste bekommernis. Ik had echt niets te verliezen in de finale van X Factor. Ergens ging ik er vanuit dat ik tweede werd.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Nadat luitenant-generaal Eugene Irwin veroordeeld wordt tot een celstraf van tien jaar, wordt hij opgesloten in de militaire gevangenis van kolonel Winter. De gevangenisdirecteur steekt zijn waardering voor de veelvuldig gedecoreerde generaal aanvankelijk niet onder stoelen of banken, maar daar komt al snel een einde aan. Irwin maakt immers geen geheim van zijn afkeer van diens buitengewoon strenge leiding van de strafinstelling. Winter probeert Irwin te kraken met zware straffen, maar die laat zich niet intimideren: hij weet zijn celgenoten achter zich te scharen en maakt een écht leger van hen, tot groot ongenoegen van de gevangenisdirecteur...

'The Last Castle', film uit 2001 met oa. Robert Redford en James Gandolfini, om 20.40 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:10
  Journaallus
  09:00
  Winterbeelden
 • 00:30
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 07:27
  Pipas & Douglas
  07:30
  Zingaburia
 • 07:25
  Lang Leve Koning Julien
  08:10
  Draken: Race naar de rand
 • 07:15
  Project Runway
  08:00
  Geen uitzending
 • 01:15
  Onderbreking
  11:15
  This is Us
 • 00:45
  Geen Uitzending
  13:00
  De Wegpolitie UK
 • 07:25
  Tarzan en Jane
  07:45
  De Sprookjes van Klaas Vaak
 • 06:00
  Joe
  10:05
  Chez Bompa Lawijt
 • 07:05
  De sterrenkaart
  07:45
  Roger van Damme: Desserts
 • 07:15
  Doubt
  08:40
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ Night
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 07:15
  KLAAR IN 20 minuten
  08:00
  DIY (do it yourself)
 • 21:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 06:00
  Nog even soezen
  08:00
  Goeiemorgen weekend
 • 07:25
  Wonen
  07:44
  Ramen zelf uitbreken
 • 07:15
  De Koepelzaal
  07:30
  Het Gesprek - Els Ampe
 • 07:05
  Op Zoek naar Maria
  07:40
  Nieuwe boeren
 • 07:25
  De verandering
  07:55
  Petrus in het land
 • 07:00
  Pat a Mat: Zimní radovánky
  07:55
  KRO Kindertijd