Terug in de tijd naar... Polycarpus Tack (2)

zondag 2 september 2007

In deze laatste aflevering van onze reeks nostalgische terugblikken naar enkele kinder- en jeugdseries van de BRT maken we het verhaal van Pol Ricour af. Vorige week ging het over 'Merlina'. Tijd nu voor de hoofdstukken 'Postbus X' en 'Interflix'.

Zoal

s Polycarpus Tack van 'De Opkopers' geruisloos 'Merlina' binnenliep, zo deed hij dat weer in 'Postbus X'. Het detectivebureau was verhuisd naar een andere stad en Pol besloot in Ravenburg te blijven. Hij ging op zoek naar nieuw werk en kwam toevallig terecht op de redactie van de krant 'De Ravenburgse Post'. Pol kon er aan de slag als journalist. Hij vormde een reportersduo met Jessie Kumps (Veerle Eyckermans). Andere personages op de redactie, de een al vreemder dan de ander, waren Felix Haantjes (Ludo Hellinx), Willem De Pachter (Raymond Jamine) en hoofdredactrice Adèle Pluym (Loes Van den Heuvel). Verpozen kon in Het Melkhuisje waar achtereenvolgens sterke mannen Bodo en Waldo de plak zwaaiden.

Al gauw kwamen Pol en Jessie erachter dat De Ravenburgse Post eigenlijk een dekmantel was voor... Postbus X, een geheime organisatie die kwaad en onrecht bestrijdde. Postbus X werd geleid door de baas van de krant, Jonathan Hiks (Jaak Vissenaken) en zijn dochter Ilse (Lulu Aertgeerts). Ook Bodo en later Waldo waren bij het genootschap betrokken. Alles gebeurde in het grootste geheim. Eén van de leukste dingen aan 'Postbus X' waren de domme streken van Felix Haantjes die op alle mogelijke manieren probeerde te bewijzen dat Pol en Jessie bij Postbus X betrokken waren. Maar altijd op het juiste moment werd zijn aandacht afgeleid en mislukte de operatie. Dan maar zoete broodjes gaan bakken bij Adèle...

Nog zo'n kluns en grappige verschijning in het verhaal was commissaris Médard Stapel (Jan Moonen). Hij zwaaide al ten tijde van 'Merlina' de plak over de Ravenburgse politie en dook ook in 'Postbus X' geregeld op. En met Stapel in de buurt was het echt wel opletten geblazen voor Pol, Jessie en hun vrienden...

In 'Postbus X' was Pol niet langer een domme kracht. Waar hij in 'Merlina' geregeld de boel om zeep hielp waardoor de anderen voor hem in de bres moesten springen, is Pol in 'Postbus X' merkelijk slimmer. In 'Postbus X' zag Pol er ook anders uit. De geruite trui en bruine broek waren verleden tijd en maakten plaats voor een modieuze jeansbroek en jeansjasje.

'Postbus X' werd uitgezonden in het pre-VTM tijdperk en tijdens de eerste jaren van de commerciële televisie. Je merkte dat aan de stijl van de reeks. Er kwamen meer BV's in voor, er werd (meer dan bij Merlina) op locatie gefilmd en sommige afleveringen waren, binnen de normen, redelijk spectaculair. Van 'Postbus X' werden 11 seizoenen en 100 afleveringen gemaakt. Dat zijn vijf uitzendingen meer dan voorganger 'Merlina'. Ook hier ging in de laatste aflevering ieder zijn eigen weg. Pol zou in Ravenburg blijven en Felix dacht aan een eigen zaak...

Na 'Postbus X' volgde 'Interflix'. Spitant detail: deze serie zou eerst 'Felixterim' gaan heten, maar toenmalige interimketen Flex Interim verzocht de BRTN een andere naam te kiezen om verwarring te vermijden.

De droom van Felix Haantjes was uitgekomen. Hij had nu een eigen zaak: een interimkantoor. Dat was echter geen onverdeeld succes. Er kwam geen kat naar werk vragen. Dus zat Felix zich, net als op de redactie van de Ravenburse Post, geregeld stierlijk te vervelen. Gelukkig was er nog secretaresse Victorine Kiekens (Agnes De Nul) die de boel zo goed ze kan rechthield.

Ook Pol was bij de start van 'Interflix' geen reporter meer. Hij had Het Melkhuisje overgenomen en er cafe De Nul Promille van gemaakt. Voornamelijk bekommerde hij zich met de problemen van zijn stamgasten. Onder de vaste klanten van De Nul, zoals Pols cafe verkort wordt genoemd, zaten heel wat kleurrijke personages. Haantjes en Victorine waren uiteraard vaste klant, maar zo waren er bijvoorbeeld de neven Van Hoplynus en student M.M.. Samen vonden ze geregeld de meest vreemde dingen uit. Commissaris Stapel had in 'Interflix' de fakkel doorgegeven aan zijn adjunct-commissaris van destijds, Jan Van Pass. Maar ook hij had een hulpje. Hoewel... Maria-Jozef Mostaerd was niet op haar mond gevallen en voerde bijna altijd haar zin door. Dikwijls ten koste van de commissaris zelf.

'Interflix' was de laatste reeks waarin Pol Ricour als Polycarpus Tack een hoofdrol speelde. De serie was gemaakt voor een veel jonger publiek dan 'Postbus X'. Terwijl 'Postbus X' eerder bedoeld was voor kinderen tussen 9 en 14 jaar en bovendien ook nog oudere kinderen en zelfs volwassenen kon boeien, was 'Interflix' een serie voor kinderen tussen 7 en 12. Het feuilleton was ook veel minder spectaculair. Er werd ook veel minder achter boeven aangezeten. De voornaamste decors waren de zaak van Felix Haantjes en het cafe van Pol. Buitenopnames waren veel minder aanwezig dan bij 'Postbus X'.

'Interflix' liep 71 afleveringen lang, tot in 1997 bij de start van Ketnet. Er kwam geen nieuwe spin-off. Pol Ricour verdween als producer achter de schermen. Ludo Hellinx (Felix Haantjes) dook enkele jaren later op als Raymond in 'Flikken', een rol die hij nog steeds speelt. En Agnes De Nul (Victorine Kiekens) werd kabouter Kwebbel.

Met dit laatste stuk eindigt onze korte zomerreeks nostalgische terugblikken op enkele populaire jeugdreeksen van weleer. Om helemaal in schoonheid te eindigen, krijg je hieronder van ons nog eens de intro van 'Postbus X' cadeau.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je alle vorige afleveringen nog eens herlezen? Of wil je nog eens een van de fragmenten terugzien? Dan kan dat! We hebben hebben een handig TV-Visie Dossier samengesteld en alle artikelen uit deze reeks netjes gebundeld.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan zeker contact met ons op.

DOSSIER: Terug in de tijd naar...

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 15:50
    Clips
    02:25
    Journaallus
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    07:30
    Ketnet Junior
  • 16:00
    Imago
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:15
    The Good Doctor
    05:15
    Geen uitzending
  • 15:05
    GPs: Behind Closed Doors
    03:10
    Geen uitzending
  • 14:35
    Arrival
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 14:25
    Banlieue 13
    01:15
    Geen uitzending
  • 15:55
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 16:00
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 15:45
    Het Beste Bod
    01:45
    Geen uitzending
  • 15:15
    Cold Case
    02:05
    ER
  • 15:30
    Hawaii Five-0
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 16:00
    Paramedics
    02:55
    Geen uitzending
  • 15:50
    Cold Case Files
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 16:01
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 15:35
    Guillaume's Paris
  • 14:50
    Premier League
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 16:00
    Midsomer Murders
    02:10
    The Change
  • 15:58
    Op1
    01:42
    NOS Journaal
  • 16:00
    NOS Journaal
    01:59
    Nieuwsuur
  • 15:38
    Mega Mindy
    02:36
    Podium Zwart Unplugged