Telenet maakt jaaroverzicht van best scorende Play en Play More titels

dinsdag 3 december 2019

Nederland won het Eurovisie Songfestival, de Klimaatjongeren bepaalden onze voorpagina's en 'OK Boomer' werd op de valreep de catchphrase van het jaar. Maar welke series en films werden het meest besproken tijdens de koffiepauzes van 2019?

Ons TV-dieet bleek de afgelopen twaalf maanden vooral gepeperd met draken, exploderende kernreactoren en (nieuwe) Vlaamse klassiekers.


'Game of Thrones', 'Chernobyl' en 'Geub' best bekeken titels van 2019
Het zal waarschijnlijk niemand nog verrassen: op vlak van series keken we in 2019 massaal naar 'Game of Thrones', de fantasy-reeks die dit jaar zijn laatste seizoen op ons afvuurde. Deze serie staat in de kijkcijfers dan ook met stip op nummer één.

Opvallender is het succes van de nummer twee in de rij, 'Chernobyl'. De politiek geladen serie over de ontplofte kernreactor in Oekraïne is niet bepaald wat je verwacht van de typische kaskraker, maar werd toch met enthousiasme onthaald door reviewers én het publiek. 'Chernobyl' werd door de kijkers dan ook prompt bekroond met de hoogste IMDb score die een tv-reeks ooit kreeg.

De top drie wordt vervolledigd door een Vlaamse titel, 'Geub': de komische fictiereeks rond de midlife-perikelen van Philippe Geubels.

Wat filmtitels betreft keek de Vlaming op Telenet Play en Play More in 2019 het vaakst naar 'Niet Schieten', 'F.C. De Kampioenen 3: Forever' en 'De Leeuwenkoning' (1994). Die laatste is de enige 'oudere' titel in het lijstje, en kende wellicht een heropleving omdat de Disney remake eerder dit jaar in de bioscoop kwam.

Ook senioren haakten dit jaar in op serie-trend
Wanneer spendeerden we de meeste tijd voor ons scherm? Ook daar zien we duidelijk de impact van 'Game of Thrones', met een duidelijke piek in kijktijd in april. 'Game of Thrones' is een mooi voorbeeld van een trend die we niet meer kunnen negeren: de steeds stijgende populariteit van series in vergelijking met films. Het kijkgedrag van de Play-abonnees kwam er in 2017 nog op neer dat 50% van de tijd werd besteed aan films, en 50% aan series. In 2019 is het kijken naar films ten opzichte van 2018 met 12% gedaald, en nu besteedt men 16% meer tijd aan het kijken naar series. De grootste shift zien we bij de senioren: in 2018 had slechts 67% van de senioren al eens een serie bekeken, in 2019 steeg dit naar 89%. Ook zij hebben dus de weg naar series gevonden.

De kalender van 2019 in serie-titels
Als we inzoomen op de de maandelijkse kijkcijfers, zien we dat de Vlaming bijna elke maand een nieuwe favoriete serie ontdekte. In januari stemden de kijkers massaal af op jongerenserie 'D5R', in februari was 'The Pier' (van de makers van 'Casa De Papel') een echte hype. In maart, april en mei heerste 'Game of Thrones' over de klassementen, en in juni topte 'Chernobyl' de charts. Vervolgens haakte de Vlaming in juli in op het kwaliteitsdrama van 'Big Little Lies' seizoen twee, en augustus stond in het thema van het Young Adult drama 'Euphoria'. De herfst werd ingezet met massale aandacht voor het derde en laatste seizoen van 'The Deuce', in oktober ontdekte de kijker de nieuwe, politiek geladen superhelden reeks 'Watchmen'. In november was er dan weer vooral aandacht voor scifi-reeks 'War of the Worlds' - de Europese productie met Vlaamse regisseur Gilles Coulier.

TV tijdens Kerstfeesten? Vlaming houdt kinderen zoet met 'Frozen' en 'Santa Paws'
Welke titels kijken we nu het liefst tijdens de feestdagen? Als we zoeken naar de films die de afgelopen jaren het meest bekeken werden op 24, 25 en 26 december, zien we vooral fictie die je met het hele gezin kan kijken. 'Frozen' en 'Frozen Fever' blijven favoriet, maar ook de 'Santa Paws'-titels blijken goed te scoren.

Ben je in aanloop naar 2020 op zoek naar een nieuw tv-universum om je in onder te dompelen? 'His Dark Materials', nu te zien bij Play (en dus ook Play More) werd door Humo, Het Belang van Limburg en Flair al getipt als de nieuwe 'Game of Thrones'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Team Scheire' (foto: Canvas - © VRT - Sofie Silbermann 2018)

Debby geeft als zaalverantwoordelijke graag het goede voorbeeld aan haar team. Omdat ze geboren werd zonder linkerhand stoot ze echter op praktische problemen, zoals het dragen van een plateau. Kristel Van den Bergh probeert via 3D-printing tot een oplossing te komen. Toen Tatjana 16 jaar was liep ze ernstige gehoorschade op. Hoewel haar tinnitus op dit moment leefbaar is, is ze als de dood dat het erger zou worden. Maarten Weyn bedenkt een hulpmiddel dat hopelijk haar leven zal veranderen.

'Team Scheire', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers