Sandra De Preter pleit voor versterking maatschappelijke rol VRT

maandag 10 januari 2011

In hun eerste nieuwjaarstoespraak voor de VRT-medewerkers maakten gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter en de voorzitter van de Raad van Bestuur Luc Van den Brande vandaag hun toekomstvisie op de openbare omroep bekend. 'We zijn aan een nieuw hoofdstuk toe in het verhaal van de VRT. We willen voort bouwen op een breed bereik en een hoge kwaliteitsstandaard om onze maatschappelijke rol sterker op te nemen. Een VRT die meer dan ooit de Vlaamse samenleving in al haar diversiteit bereikt en weerspiegelt, die transparant is en gericht op samenwerking', aldus De Preter.

Zes krachtlijnen
Om de vernieuwde missie waar te maken zal de VRT de komende maanden en jaren actie ondernemen aan de hand van zes krachtlijnen die elk inspelen op een versterking van de maatschappelijke rol van de VRT.


1. Aandacht voor alle Vlamingen
De VRT slaagt er vandaag in om heel veel Vlamingen te bereiken, maar wil meer inspanningen leveren om alle groepen in de samenleving te bereiken. Zo moet de binding met bijvoorbeeld jongeren versterkt worden. In een tijdperk van tweerichtingsverkeer moet de VRT bovendien meer in dialoog gaan en dus aanwezig zijn op alle platformen, ook internet en mobiel.

2. Een ruimere definitie van kwaliteit
Kwaliteit is meer dan de waardering van de kijkers en luisteraars. Ook diversiteit en beeldvorming maken deel uit van een kwaliteitsvolle openbare omroep. Diversiteit hoort thuis op de strategische agenda van de VRT.

3.Open en transparant
De VRT werkt met publieke middelen en moet dus verantwoording afleggen voor de manier waarop die middelen worden ingezet. De openbare omroep wil daarom ook een meer open en transparante organisatie worden.

4. Samenwerken en stimuleren
De VRT zal op een meer structurele manier andere sectoren in de maatschappij, zoals cultuur en onderwijs, aanspreken en samenwerkingen aangaan met andere media.

5. Creatief en efficiënt
In een creatief bedrijf als de VRT zijn mensen de motor. Creativiteit moet alle ruimte krijgen in een efficiëntere organisatie. HR speelt in die verandering een belangrijke rol en zal daarom ook deel uitmaken van het directiecollege.

6. Innovatie stimuleren
Het medialandschap is continu in beweging. De VRT wil zich mee inzetten voor innovatieprojecten die de hele mediasector ten goede komen.

Sandra De Preter: 'Om ons bereik en hoog kwaliteitsniveau te houden moeten we programmaschema's durven herdenken en niet automatisch uitgaan van vroegere gewoonten en kostenniveaus. Wat mag een programma kosten op een bepaald moment van de dag op een bepaald net? En hoe sterk draagt het bij tot onze maatschappelijke opdracht? We moeten van nul durven opbouwen en zo onze middelen beter inzetten in functie van de toegevoegde waarde die we als openbare omroep willen bieden.'

Van nul durven opbouwen
De VRT tekent haar traject uit binnen een strikter budgettair kader. Maar dat moet de maatschappelijke ambitie van de omroep niet remmen. Wel moet de VRT haar middelen anders inzetten en blijvend inspanningen leveren om de interne organisatie efficiënter te maken.

Unieke rol van de openbare omroep
De VRT legt een sterkere nadruk op haar maatschappelijke rol vanuit de overtuiging dat een openbare omroep onmisbaar is in een democratische samenleving. Tegenover die unieke rol moet ook een adequate financiering staan.

Luc Van den Brande: 'Een sterke openbare omroep, waarvan de finaliteit anders en breder is, blijft vanuit democratisch en maatschappelijk oogpunt noodzakelijk. Ik doe dan ook een appèl aan de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement om een verantwoorde en behoorlijke financiering te voorzien die de VRT toelaat haar opdracht kwaliteitsvol te vervullen en rekening houdt met de evolutie van de loonkosten en de kosten voor exploitatie.'


Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 20:20
    Thuis
    00:55
    VRT NWS laat
  • 20:00
    Terzake
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    21:00
    Geen uitzending
  • 20:05
    Familie
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:10
    The Big Bang Theory
    02:50
    Geen uitzending
  • 19:40
    Top 20 Funniest
    01:15
    Stargate SG-1
  • 20:20
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 19:55
    Keeping Up Appearances
    00:55
    Geen uitzending
  • 20:00
    De Tafel van Gert
    01:40
    Big Brother
  • 19:40
    Bones
    01:00
    Friends
  • 19:40
    Borderforce USA: The Bridges
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 19:45
    Chateau Meiland
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 19:40
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 20:00
    Z-Nieuws
    21:30
    Herhalingslus
  • 20:16
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 19:50
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 19:55
    The Paddock
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 20:00
    Murdoch Mysteries
    00:20
    Silent Witness
  • 20:00
    NOS Journaal 20.00 uur
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 19:50
    Per Seconde Wijzer
    00:17
    Nieuwsuur
  • 19:26
    First Dates
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach