Peter en Sergio weer op zoek naar 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen'

maandag 23 augustus 2010

In het najaar van 2009 gingen de gerenommeerde sterrenchefs Peter Goossens en Sergio Herman op zoek naar het grootste verborgen kooktalent van Vlaanderen. Het eerste seizoen van 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' kon rekenen op een trouwe aanhang in de huiskamer. Gemiddeld 859.000 smaakgrage Vlamingen waren aflevering na aflevering op de culinaire afspraak, wat resulteerde in een gemiddeld marktaandeel van 38,9% (VVA 18-54). Tijdens de finale waren 1.119.221 kijkers getuige van de overwinning van Claudia Allemeersch uit Roeselare, goed voor een marktaandeel van 47,4% (VVA 18-54).

Vanaf dinsdag 31 augustus geven Peter Goossens en Sergio Herman afspraak voor het tweede seizoen van 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen'. Beide chefs behoren tot de absolute wereldtop: Hof van Cleve staat op nummer 17 in de lijst van beste restaurants ter wereld en Oud Sluis staat op nummer 19. In 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' stellen zij zich echter niet op als chef van een drie sterrenrestaurant, maar wel als die van gepassioneerde kok.


Gedurende 14 afleveringen zullen Peter en Sergio de amateurkoks met wie ze in zee gaan voor uiteenlopende culinaire uitdagingen stellen. Door middel van vaardigheidstesten en kookopdrachten proberen de topchefs het potentieel van de hobbykoks te ontdekken én aan te wakkeren. Maar het gaat verder dan dat. De hobbykoks krijgen ook de kans om te groeien en te leren, want zij worden intensief begeleid en gecoacht door Peter en Sergio.

Enkel diegenen die Peter en Sergio kunnen overtuigen van hun talent, passie en motivatie maken kans op de gegeerde titel: 'De Beste Hobbykok Van Vlaanderen'. De finaliteit van deze intense zoektocht is dan ook eenvoudigweg... de eer.

Voor de vele gegadigden begint het avontuur met het grote selectieweekend. Hierin beoordelen Peter Goossens en Sergio Herman de kookkunsten en de motivatie van de talrijk opgedaagde hobbykoks. Als de kandidaten hen kunnen overtuigen met hun eigen favoriete gerecht worden ze geselecteerd voor een extra, opgelegde kookopdracht. Maar alleen bij wie Peter en Sergio échte passie, motivatie en talent voelen, wordt een plaats in hun Trainingskeuken voorbehouden.

Voor 13 hobbykoks betekent dit meteen de start van een boeiende en leerrijke rit aan de zijde van de twee topchefs. En dit parcours begint met een reis doorheen vijf Vlaamse streken. Hier zullen de 13 uitverkoren hobbykoks kennismaken met kwalitatieve streekproducten waarmee ze aan de slag moeten. Maar ze zullen ook uitgedaagd worden om zelf typische streekgerechten te bereiden. Eens de hobbykoks deze basiskennis onder de knie hebben zullen ze zich samen met Peter en Sergio verdiepen in de opbouw van het menu. Het perfecte voor- en hoofdgerecht zullen aan bod komen, net zoals het dessert. Hiervoor beperken ze zich niet tot onze eigen Vlaamse keuken. Ook buitenlandse keukens komen opnieuw aan bod.

Uiteraard wordt er ook terug gekookt in het culinaire walhalla, de Trainingskeuken. Wie het meest indruk maakt op de twee sterrenchefs blijft zeker van zijn plaats. De hobbykoks worden echter niet alleen beoordeeld op hun prestatie van het moment. Halverwege de reeks zullen ook het individueel groeiproces van de kandidaten, en een examen medebepalend zijn voor hun kansen op de titel van 'De Beste Hobbykok Van Vlaanderen'.

De top 4 krijgt ook de kans om in het buitenland op zoek te gaan naar streekproducten én topgastronomie. Aan het einde van het culinair avontuur zullen twee gelijkwaardige kandidaten in de finale strijden voor de titel. Maar slechts één hobbykok krijgt de eer om door topchefs Peter Goossens en Sergio Herman uitgeroepen te worden tot 'De Beste Hobbykok Van Vlaanderen' en in de voetsporen te stappen van Claudia Allemeersch, de winnares van de eerste editie.

De Trainingskeuken
De Trainingskeuken is gesitueerd in Gent. Deze keer bevindt de kookarena zich in de oude textielfabriek van Galveston. In de hoek gevormd door de Wiedauwkaai en Nieuwe Vaart liggen nog enkele oude industriële complexen die herinneren aan het textielverleden van Gent. Eén van de belangrijkste complexen was de Galveston, genoemd naar de havenstad in Texas, die in de 19de eeuw één van de grootste katoenhavens van de Verenigde Staten was.

De oude fabriek dateert van het begin van vorige eeuw en heeft in de Gentse textielgeschiedenis een grote rol gespeeld. Tot begin de jaren zeventig floreerde de fabriek, maar in 1999 moest ze de deuren sluiten omdat het bedrijf compleet verouderd was en de machines warden afgevoerd.

In 2003 werd de voormalige textielfabriek opgekocht door nv Gia Cataro, een bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële reiniging. Men startte toen met het zoeken naar een invulling voor de gebouwen en terreinen en tot op vandaag wordt daar nog steeds druk aan gewerkt. De firma zelf gebruikt maar een beperkt deel van de ruimtes, een ander deel wordt verhuurd aan kleine dienstverlenende bedrijven, die de onafgewerkte ruimtes naar eigen wens kunnen aankleden. De zuidelijke fabriekshal werd omgetoverd tot de event-locatie Art Cube en het is daar dat de Trainingskeuken gelegen is.

Ook dit jaar is de Trainingskeuken volledig geëquipeerd. Elke hobbykok beschikt over zijn eigen kookeiland dat vervaardigd is uit top materialen. Er werd niet enkel gekozen voor een strak design maar het werkblad is ook hitte- en krasbestendig én uitgerust met het allernieuwste inductievuur. De hobbykoks krijgen allemaal hun eigen professionele messenset en ze gebruiken potten en pannen van de hoogste kwaliteit. Ze beschikken ook over een wand met hoogtechnologische ovens én stoomovens.

Peter en Sergio worden dit jaar ook verwend want zij krijgen hun eigen state of the art kookeiland in hun bureau.

En de trainingskeuken zou geen culinair walhalla zijn, moest ze geen eigen mini-supermarkt hebben die uitpuilt van de verse producten. Als toemaatje hebben de hobbykoks hun eigen lounge waar ze tussen de kookopdrachten door kunnen verpozen.

Meer over de afleveringen en de kandidaten binnenkort bij TV-Visie!

DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers