Opschudding rond Hitler-aflevering van 'Plat Préféré'

donderdag 23 oktober 2008

Er is opschudding ontstaan rond het thema van de volgende aflevering van het Canvas-programma 'Plat Préféré'. In deze nieuwe culinaire reeks bereidt chef-kok Jeroen Meus het lievelingsgerecht van een bekend persoon, in dit geval Adolf Hitler.

T


opkok Jeroen Meus bereidt dan het favoriet gerecht van Adolf Hitler voor 'tot een succulent feestmaal' aldus de website van Canvas. De kok trekt tijdens het programma ook naar het Duitse Beieren om er de gepaste ingrediënten te vinden. 

Francois De Coster, voorzitter van de vereniging van Belgische politieke gevangenen, reageert verbolgen. 'Wat wij hebben meegemaakt zullen we nooit vergeten. Iedereen die een dierbare verloren heeft aan de nazi barbarij of de concentratiekampen zelf heeft meegemaakt is onthutsd dat Canvas ruimte hieraan besteed.' De Coster werd zelf gedeporteerd naar Buchenwald, samen met zijn vader en zijn broer. Die overleefden het kamp niet.  

'Het hongerrantsoen in het Fort van Breendonk bestond uit 3 tassen koffie en 100 gram brood per dag. Dat de topchef tijd besteedt aan het opwaarderen van dat menu', aldus De Coster. 

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel ziet geen kwaad opzet achter de keuze van Jeroen Meus. 'Het gaat eerder om naïviteit en het niet inzien van de historische en emotionele beladenheid van de Holocaust voor de overlevenden. Dit fenomeen zien we al langer opduiken. Vooral de jonge generatie (Jeroen Meus is pas 30 jaar) is zich niet bewust dat er in Vlaanderen nog heel wat mensen zijn die de kampen hebben meegemaakt of ondergedoken zaten'.

'Waarover wij ons vooral zorgen maken is de banalisering van figuren zoals Hitler, hem voorstellen als een gewone man des volks, die dan achteraf door het lint zou zijn gegaan is een aanfluiting van de historische werkelijkheid.' 

'In een tijd waarin Blood & Honour concerten opnieuw hoogtij vieren is dit sowieso het verkeerd signaal. Onze journalisten hebben vernomen dat neo-nazi websites volop reclame maken voor het Canvas programma en chef Meus tot lokale held hebben gebombardeerd.'

'Geheel smakeloos', noemt Hugo van Minnebruggen, directeur van WOII website verzet.org het programma. 'Jeroen mag dan wel de meeste keukengeheimen onder de knie hebben maar van geschiedenis weet hij niet veel. Het favoriete 'gerecht' van Adolf Hitler was helemaal geen forel met botersaus. Op Hitlers dagelijkse 'menukaart' stonden heel wat andere gerechten waaronder 'doodgeslagen Jood', 'pas geboren zigeunerkind met zweepslagen', 'vers geschoten Partizaan', 'gecastreerde Homoseksueel', 'gecremeerde Jodenkinderen', 'gemartelde Vrijmetselaar', 'bont en blauw geslagen zwarten en Aziaten' en meer van dat," aldus van Minnebruggen die op zijn website een protestpagina heeft opgezet.

'Indien Meus het gerecht zou aankondigen dat Marc Dutroux klaarmaakte nadat hij An en Eefje had vermoord, zou het protest ongekend groot zijn. Maar omdat hij zich bewust is van de gevoeligheden zou hij zoiets nooit ondernemen. Wat de oud gedeporteerden vragen is dat er voor wat zij hebben meegemaakt een zelfde gevoeligheid aan de dag wordt gelegd', aldus nog Michael Freilich.

Volgens de krant De Standaard is men zich bij de VRT bewust van de ernst van de zaak. 'Er wordt gewerkt aan een standpunt in verband met deze polemiek', klinkt het aan de Reyerslaan. Voorlopig is er nog geen officieel standpunt ingenomen.

Reageren kan steeds in het TV-Visie Forum!

DOSSIER: Rel rond 'Hitler'-aflevering 'Plat Préféré' (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Karl Vannieuwkerke Sporza

In het Krestovskistadion in Sint-Petersburg spelen de Rode Duivels de laatste wedstrijd in de groepsfase tegen Finland. De achtste finale is al zeker, maar hoe mooi zou het zijn als ze gewoon weer zouden winnen? Filip Joos zorgt voor het commentaar, tussendoor en achteraf is er sfeer en analyse in 'Villa Sporza' met Karl Vannieuwkerke.

'Sporza: UEFA Euro 2020 - Finland-België', om 20.25 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 09:00
    Zomerbeelden
    10:00
    Radio 2 op één
  • 09:00
    Zomerbeelden
    10:00
    Ketnet Junior
  • 09:05
    Mega Mindy
    09:30
    Prinsessia
  • 09:00
    Hallo K3
    09:30
    Loïc: Zot van Koken
  • 08:00
    Geen uitzending
    10:00
    Project Runway
  • 01:10
    Onderbreking
    11:10
    Sturm der Liebe
  • 01:45
    Geen Uitzending
    11:20
    First Knight
  • 09:20
    Spirit: Samen Vrij
    09:40
    Beyblade Burst Evolution
  • 06:00
    Joe
    10:30
    Zenderonderbreking
  • 08:35
    The Block NZ
    09:35
    Geen uitzending
  • 09:00
    Geen uitzending
    10:00
    Rizolli & Isles
  • 06:00
    NRJ Get Up
    10:00
    Zenderonderbreking
  • 09:25
    Zenderonderbreking
    10:25
    Property Brothers
  • 09:00
    In de Mix (magazine Njam)
    09:30
    De Zomerkeuken
  • 21:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 09:00
    Een Uur Sorry Music
    10:00
    Léééf !
  • 09:26
    Tuindouche 2
    09:37
    Ramen bestellen: modelkeuze
  • 09:00
    De Koepelzaal
    14:30
    Institutionele Zaken - De Koepelzaal Live
  • 08:55
    Motorcross
    13:10
    Formule 1: GP van Frankrijk
  • 08:30
    Jonathan Creek
    09:40
    Midsomer murders
  • 08:55
    Sell This House: Extreme
    09:50
    Grown-ish
  • 09:15
    Goedemorgen Nederland
    09:30
    NOS Journaal
  • 09:25
    Buitenhof
    10:25
    Nieuwsuur
  • 09:25
    Ella, Oscar & Hoo
    09:35
    Kikker & Vriendjes