Oproep: Njam! zoekt deelnemers voor nieuw tv-programma 'Vlaanderen Kookt'

vrijdag 21 januari 2011

Heb jij een familierecept dat al generaties lang wordt doorgegeven? Is dat een recept om van te watertanden? Hangt daar ook nog een mooi verhaal aan vast? Misschien komt sterrenchef Jan Buytaert dan bij jou langs om samen met jou je bijzondere gerecht klaar te maken in het gloednieuwe programma 'Vlaanderen kookt', dat vanaf april te zien zal zijn op de digitale zender Njam!. Een aantal recepten wordt bovendien opgenomen in het 'Vlaanderen kookt'-kookboek.

Jan Buytaert is als kok in de jaren '70 opgegroeid in de woelige periode die het afzwakken van de klassieke keuken en de hevige start van de 'Nouvelle Cuisine' markeerde. Zijn leermeesters waren de toenmalige halfgoden van de culinaire vernieuwing : Bocuse, Troisgros, Chapel, Guérard. Die keuken introduceerde hij in Vlaanderen en haalde er in zijn 'Bellefleur' in Kapellen twee Michelin-sterren mee. In 2008 trok hij, samen met Christine, zijn echtgenote en partner in crime, de deur van zijn restaurant achter zich dicht en verkasten ze beiden  naar hun  boerderij en hun paarden in Kalmthout. Sindsdien schrijft Jan culinaire colums, ontwikkelt horeca-projecten voor Europese hotelketens en begeleidt  jonge koks bij sterren-chefs-stages.

Jan Buytaert: ''Vlaanderen kookt' is voor mij de essentie en de basis van het gastronomisch gebeuren hier te lande. De roots die Vlamingen hebben met de keuken van hun familie, hun voorouders en hun streek maken volgens mij dat de culinaire scheidingslijn tussen noordelijk, calvinistisch Europa en mediterraan, genietend Europa ergens tussen Breda en Antwerpen ligt. Dus net iets ten noorden van Kalmthout! De belangstelling van kokend Vlaanderen voor dit programma komt uit dezelfde roots : mensen van hier weten dat eten niet alleen zich voeden is, maar een warm, sociaal gebeuren, waar kinderen, vrienden, iedereen welkom is aan tafel en waar eenvoudige, basic bereidingen de link vormen naar de generaties vóór hen, die er net zo over dachten.'

'Vlaanderen kookt' is een dagelijks programma, waarin elke Vlaming een eigen recept kan voorstellen. Elke aflevering bezoekt Jan Buytaert een kandidaat thuis om er samen een gerecht te bereiden. Bij elk recept hoort ook een verhaal. De leukste, origineelste en lekkerste gerechten worden opgenomen in het 'Vlaanderen kookt'-kookboek.

Heb jij zo’n familierecept? Surf dan naar http://www.njam.tv/ en schrijf je in voor het gloednieuwe tv-programma 'Vlaanderen kookt'. Kandidaten kunnen zich inschrijven tot 15 februari.

En er is nóg nieuws over Njam!: de culinaire zender is trots op de sublicentie die recent afgesloten werd met betrekking tot het uitzenden van een aantal kookprogramma's uit het VRT-archief op Njam!. Vanaf februari zendt Njam! o.a. 'Gentse Waterzooi' uit, het culinaire reisprogramma gepresenteerd door Gène Bervoets. 'Gentse Waterzooi' is een ode aan het goede leven, reizen en lekker eten. Echt Njam!

Vanaf februari zendt Njam! ook een aantal Scandinavische kookprogramma's uit onder de titel 'New Scandinavian Cooking'. Deze reeks werd in meer dan 130 landen uitgezonden. Het succes is te danken aan het originele format en aan zijn presentators/chefs. De gerechten worden niet bereid in een studio maar in een mobiele keuken op diverse schitterende locaties in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en Groenland.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Dance As One' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Drie danscrews strijden in de spectaculaire finale voor de overwinning en de bijhorende hoofdprijs van 50.000 euro. Nog één keer gooien ze alles in de strijd om uitgeroepen te worden tot beste synchrone danscrew van de Lage Landen. Welke groep blinkt uit in de details? Wie danst het best als één?

'Dance As One', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers