Ontdek het najaar 2022 van Canvas

dinsdag 23 augustus 2022
Foto: Canvas/VRT - © Woestijnvis 2022

Canvas brengt compromisloze topkwaliteit. En voegt daar een extra focus op comedy en satire aan toe met 'De Ideale Wereld' met Ella Leyers (voortaan vier keer per week).

En ook met '25 jaar Canvas': een echte tafelquiz ter ere van de 25ste verjaardag, gepresenteerd door een uniek duo: Phara de Aguirre en Thomas Huyghe. Er is vanaf dit najaar ook gewoon méér Canvas: het aanbod wordt uitgebreid waardoor de kijker voortaan vanaf 17 uur terecht kan bij de zender.


'De Ideale Wereld' met Ella Leyers
Actualiteit en humor zitten in het DNA van Canvas. Nieuws en duiding is er dagelijks met 'Terzake en 'De Afspraak'. Maar laat ons eerlijk zijn: het leven is al serieus genoeg en alleen humor en relativering kunnen ons redden op weg naar de ideale wereld. Daarom kiest Canvas resoluut voor vier in plaats van twee wekelijkse afleveringen van het gelijknamige programma. Een vaste afspraak met de kijker voor een portie ongegeneerde satire met de allerslimste Ella Leyers als ideale host. Zij loodst ons van maandag tot donderdag op spitse en scherpe manier door de brandende en minder brandende actualiteit.

Een productie van Woestijnvis voor Canvas.
Vanaf maandag 29 augustus om 22.15 uur op Canvas en VRT MAX.

'De kaping van de Pompei'
'De kaping van de Pompei' is een driedelige adembenemende documentaire reeks over de kaping van het Belgische schip de Pompei in het voorjaar van 2009 voor de kust van Somalië. Een merkwaardige geschiedenis met een tot de verbeelding sprekende ontknoping.

In 2009 wordt de Indische Oceaan geteisterd door een golf van kapingen. Somalische piraten met primitieve bootjes en aftandse kalasjnikovs vallen tientallen schepen aan, gijzelen de bemanning en eisen grote sommen losgeld. Dat overkomt ook het Belgische schip de Pompei. In Brussel stelt een toegewijd team alles in het werk om de crew vrij te krijgen. Intussen identificeert de Belgische politie de schuldigen en beslist hen op te sporen.

Zo komt de leider van het grootste piratenkartel in hun vizier. De politie zet een gewaagde undercoveroperatie op het getouw om hem vanuit zijn veilige schuilplaats naar ons land te lokken, zodat hij berecht kan worden. In de reeks kijken diverse betrokkenen terug op dit uitzonderlijke verhaal dat recht uit een Hollywood-film lijkt te komen.

Een productie van Diplodokus voor Canvas.
Vanaf dinsdag 30 augustus om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX.

'Taxi Joris'
In de tweede reeks van 'Taxi Joris' neemt Joris Hessels ('Radio Gaga', 'Gentbrugge', 'De weekenden') opnieuw de tijd om met zijn taxi een aantal boeiende passagiers op hun bestemming te brengen. Tijdens die ritten doorheen het hele land luistert hij naar hun intrigerende levensverhalen en pikt hij waar mogelijk een stukje van hun dagelijkse leven mee. Op hun bestemming, op hun werk of bij hen thuis.

Zo is er Deema, een jonge vrouwelijke arts die uit de Gazastrook is gevlucht en noodgedwongen een nieuw leven is begonnen in België. En Kevin, die op 33-jarige leeftijd tot priester wordt gewijd, maar eerst nog met zijn vrienden op vrijgezellenweekend gaat. Of Ingrid, een alleenstaande vrouw van 50 die haar huis en hart openstelt voor pleegzorg. En dan is er nog Merima, zelf Roma, die vanuit haar job Roma-meisjes aanmoedigt om op te komen tegen uithuwelijking en voor hun eigen dromen.

Een taxirit lang zitten Joris en zijn passagier in hun intieme autobubbel. Als kijkers hebben wij het voorrecht een eindje mee te rijden in hun poëtische on the road verhaal.

Een productie van De chinezen voor Canvas.
Vanaf woensdag 31 augustus om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX.

'Een Nacht in het Museum'
Na een verbouwing van 11 jaar opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen op 24 september éindelijk opnieuw zijn deuren. Tijdens de koortsachtige laatste weken voor de heropening nodigt Thomas Vanderveken drie weken lang een bekende gast uit voor een exclusieve preview op een van de topstukken uit de rijke collectie. Dat gebeurt ‘s nachts wanneer de werkzaamheden even stilliggen, want overdag is het museumteam nog volop in de weer, 7 dagen op 7. ​

De gasten zijn achtereenvolgens acteur Wim Willaert, zangeres en televisiemaker Sarah Vandeursen en Jaouad Alloul, zanger en theatermaker. Thomas is gastheer en curator voor één nacht. De keuzewerken behoren tot zijn eigen ultieme favorieten. De nocturne is een unieke kans om heel dicht bij het kunstwerk te komen, letterlijk en figuurlijk. Ter voorbereiding van de nacht is Thomas op zoek gegaan naar de boeiendste achtergrondverhalen over de kunstwerken. Die helpen om ze anders te bekijken, beter te begrijpen en nog meer te waarderen.

Tegen de ochtend kent één topwerk uit de collectie van het KMSKA voor Thomas en zijn gast alvast geen geheimen meer en keren ze moe, maar met het schoonste gevoel huiswaarts. ​

Vanaf dinsdag 20 september om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX.

'Heizel 1985'
In 'Heizel 1985' vertelt sportjournalist Frank Raes het verhaal van het Heizeldrama. Op 29 mei 1985 kwamen 39 mensen om het leven nadat er door supportersgeweld paniek uitbrak in het Brusselse Heizelstadion. Ongeveer een uur later zou daar de Europabeker I-finale tussen het Italiaanse Juventus en het Engelse Liverpool worden betwist. Ondanks de vele slachtoffers werd de wedstrijd toch gespeeld uit angst voor nog meer rellen en doden in geval van afgelasting.

Frank Raes was destijds sportjournalist bij de BRT Radio. Als rechterhand van de legendarische Jan Wauters woonde hij de wedstrijd bij. Het drama maakte een enorme indruk op hem. In 'Heizel 1985' ontmoet hij supporters, mensen van de ordediensten, hulpverleners, organisatoren, spelers, journalisten en anderen die net als hij getuige waren van het drama.

In de eerste aflevering praat Frank in Turijn met Italiaanse getuigen, in de tweede in Liverpool met Engelse supporters en in de derde nemen de Belgen het woord. Daarbij is Frank Raes niet langer gids, maar één van de getuigen die het drama reconstrueren en de pijnpunten van de gebrekkige organisatie blootleggen.

Vanaf vrijdag 23 september om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX

'De vier seizoenen van Caroline Pauwels'
Op 5 augustus overleed Caroline Pauwels, (pro)rector van de VUB. In de vier seizoenen vóór die noodlottige zomer werkte Canvas aan een diepmenselijke documentaire over de veelzijdige en geëngageerde vrouw. Dat ze zwaar ziek was, was bekend, maar haar overlijden kwam toch onverwacht, ook voor de makers. De documentaire toont het leven van Caroline Pauwels achter de schermen. En hoe ze de persoon werd, die ze was. Maar naarmate haar ziekte bepalender werd in haar leven, kreeg ook die impact een plaats in de documentaire.

'De vier seizoenen van Caroline Pauwels' geeft een inkijk in haar rijke en volle leven tijdens een bewogen jaar waarin ze wegens haar ziekte ontslag moest nemen als rector van de VUB, maar waarin ze ook nog gastcurator was van Theater aan Zee. We volgen haar op willekeurige maar ook op uitgelezen momenten doorheen de zomer, herfst, winter en lente van het jaar 2021-2022.

We maken kennis met haar kijk op de wereld en zien hoe die evolueert doorheen de seizoenen. Hoe komen de verschillende sferen en stemmingen binnen in haar leven? En hoe gaat ze om met de dagelijkse realiteit waarmee ze geconfronteerd wordt? ​

'De vier seizoenen van Caroline Pauwels' is een intiem portret van een ongemeen boeiende en inspirerende persoonlijkheid.

Maandag 26 september om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX

'Wij, vrouwen'
De strijd voor een gelijkwaardige positie en vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in Vlaanderen is al meer dan een eeuw oud. Er zijn grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Aan de hand van getuigenissen en archiefbeelden schetst Wij, vrouwen de evolutie van de positie van vrouwen in onze samenleving, zowel privé als in het publieke leven.

Hoe hebben foute verwachtingen, opvoeding, glazen plafonds, discriminatie, druk, vooroordelen of andere obstakels het vrouwen de voorbije decennia moeilijk gemaakt om zich optimaal te ontplooien? Bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, onderwijs, huwelijk, gezin, seksualiteit, werk en politiek. Hoe zijn ze daarmee omgegaan? Wat hebben actiegroepen, politica’s en individuele vrouwen kunnen veranderen? En hoe ervaren vrouwen al die obstakels vandaag?

In deze vierdelige reeks brengen vrouwen van alle leeftijden en standen hun verhaal, samen met politica’s, boegbeelden van de vrouwenbeweging en voormalige ‘Dolle Mina’s’. Hun getuigenissen worden ​ geïllustreerd met straffe archiefbeelden. Het zijn nu eens onthutsende en dan weer grappige verhalen over de opvoeding tot huishoudster, knokken om te mogen studeren, de verovering van de mannenberoepen, seksuele taboes en mannen die het nog altijd beter denken te weten.

Later dit najaar. ​ ​ ​ ​

'Alleen Elvis Blijft Bestaan' – Reeks 12
Meer dan 100 boeiende mensen waren in de voorbije 11 seizoenen al te gast bij Thomas Vanderveken in 'Alleen Elvis Blijft Bestaan'. Aan de hand van negen beeldfragmenten vertelden ze wat hen raakt en inspireert. Vanaf half oktober is Alleen Elvis terug met andermaal tien bevlogen Vlamingen en een gastheer die zoals altijd zijn nieuwsgierige, innemende en empathische zelve is.

De gasten zijn een nieuwscorrespondente, een strafpleiter, een choreograaf en een actrice die ook heerlijk theater schrijft. Daarnaast een cultuurhistoricus, een CEO van een wereldbedrijf en iemand die het opneemt voor het psychisch welzijn van jongeren. En tot slot een populaire tv-maker, een modeontwerpster en een scenarist.

Allemaal zijn ze tegen het najaar volop op zoek naar hun hoogstpersoonlijke ultieme lijstje met de meest prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten. Wat die beelden met hen deden en hoe ze een leidraad zijn, dat vertellen ze in 90 minuten aan Thomas Vanderveken. Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee.

Later dit najaar.

'Kampioenenjaar'
Kampioenenjaar is een docureeks over het voetbalseizoen 2010-2011, waarin KRC Genk landskampioen werd, mede dankzij twee tieners die zich dat jaar voor het eerst toonden aan het grote publiek: Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Vandaag zijn het wereldsterren met een onwaarschijnlijk palmares, maar dat magische jaar bij Genk was het begin van hun hemelbestorming. Voor enkele van hun ploegmaats van toen (Vandenborre, Vossen, Ogunjimi) was het dan weer een hoogtepunt dat ze later niet meer konden overtreffen.  

Maar ook voor een aantal andere Belgische voetballers die toen nog op onze velden rondliepen, was dat seizoen een kanteljaar in hun carrière. Denk maar aan Romelu Lukaku, Axel Witsel, Steven Defour, Yannick Carrasco en Christian Benteke. Het was de start van de fameuze ‘gouden generatie’. En ook voor het Belgische voetbal in het algemeen was het een glansjaar vol nieuwe beloftes.

'Kampioenenjaar' brengt het verhaal van de spelers die het hebben gemaakt, maar ook van zij die het om welke reden dan ook niet gehaald hebben. Hoe komt het dat de ene zich de beste voetballer of keeper ter wereld mag noemen, terwijl de andere zijn potentieel nooit heeft kunnen waarmaken? Wat is het verhaal achter de schermen van de titel van KRC Genk en van de jongens die hem tegen alle verwachtingen in wonnen, na de wellicht meest bloedstollende en turbulente titelmatch ooit?

Een productie van Borgerhoff & Lamberigts, het productiehuis dat eerder onder meer ook 'Het Scheldepeloton' en 'VDB. Ik ben god niet' maakte voor Canvas.

Later dit najaar.

'Winteruur'
Dit najaar presenteert Canvas het achtste seizoen van 'Winteruur', het warme toevluchtsoord voor al wie op donkere herfst- en winteravonden vreugde en troost zoekt bij Wim Helsen en zijn hond.

Opnieuw nodigt Wim tal van gasten uit om een tekst voor te lezen die hen inspireert, ontroert, aan het lachen brengt of om een andere reden raakt. In dit nieuwe, achtste seizoen kiest Wim zijn gasten opnieuw uit met veel zorg. Mensen die hem opvallen, prikkelen, inspireren, uitdagen of interesseren.

Voor deze winter houdt Wim zijn zetel alvast warm voor onder meer Boris Van Severen, Seppe Nobels, Charlotte Timmers, Geert Noels, Freddy De Kerpel, Ella-June Henrard, Jef Vermassen, Stef Aerts, Bart Kaëll, Bockie De Repper, Sylvie Kreusch, Sofie Van de Velde, Willy Claes, Liesa Naert, Reginald Moreels, Isolde Lasoen, Jan-Jaap van der Wal en Felix Van Groeningen.

Zoals dat in 'Winteruur' hoort, brengen zij een tekst mee die die voor hen een bijzondere betekenis heeft. ​ Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst hebben gekozen, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Biedt hij soelaas, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Door het gesprek leren we zowel henzelf als hun keuzetekst beter kennen. Daardoor krijgt die tekst extra betekenis wanneer ze hem op het einde van de uitzending nog eens opnieuw voorlezen.

Een productie van Panenka voor Canvas.

Later dit najaar

'Fake news & ik'
In de tweedelige documentaire 'Fake news & ik' onderzoekt journalist Tim Verheyden ('Facebook & ik, Privacy en ik') de mechanismen achter fake news en de impact ervan op ons denken en doen. Sinds de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne gaan nepnieuws, mis- en desinformatie en allerlei complottheorieën nog meer dan vroeger de wereld rond. Als een sluipend gif kruipt nepnieuws onze huizen en hoofden binnen langs onze smartphones en die van onze kinderen. Is dat toeval of zit er meer achter?

Wie heeft belang bij al die desinformatie en waarom? In welke mate worden wij erdoor beïnvloed, terwijl we met onze smartphones 24/7 online zijn? Moeten we ons zorgen maken over de impact ervan en zo ja, hoe kan nepnieuws bestreden worden? Tim Verheyden duikt in de duistere wereld van fake news, mis- en desinformatie, en zoekt het uit.

Later dit najaar

'25 jaar Canvas'
Waar was u op 1 december 1997? Het zou zo’n typische vraag kunnen zijn naar uw whereabouts op een historische dag. Want dat was die eerste december 1997 wel degelijk: de dag dat Canvas van start ging. Op 1 december 2022 is het dus exact 25 jaar geleden dat de zender voor meerwaardezoekers en actieve ontdekkers op zoek ging naar meerwaarde en ontdekking.

Om dat te vieren, organiseert Canvas in samenwerking met Woestijnvis een jubileumavond in de vorm van een tafelquiz. Een quiz met een flinke portie humor waarbij niet alleen de vragen uit het Canvas-archief komen, maar ook de deelnemers zelf. Wie weet er nog het meest over zijn eigen verleden? Zijn het de acteurs van team In de Gloria of toch de nieuwsankers van Terzake? Allemaal komen ze voor deze eenmalige reünie samen in de plaatselijke parochiezaal en vechten het uit over een bordje gemengd. '25 jaar Canvas' wordt een feestelijk programma waarbij de lijnen tussen heden en verleden, en weten en vergeten nog nooit zo dun zijn geweest.

De quiz wordt in goede banen geleid door een verrassend presentatieduo: Canvas-icoon Phara de Aguirre en Thomas Huyghe, een jongen die heel erg zijn best doet. ​

Een productie van Woestijnvis voor Canvas.

'25 jaar Canvas' wordt eind november in vier delen uitgezonden in de aanloop naar het jubileum.

Internationale topfictie
Canvas pakt dit najaar opnieuw uit met een aantal sterke internationale fictiereeksen. De misdaadseries zitten als vanouds op zaterdag, maar de andere topreeksen verhuizen dit najaar van woensdag naar zondag. Op VRT MAX kan je ze natuurlijk altijd en overal bekijken, én meteen integraal van bij de start op Canvas. Blikvangers zijn onder meer 'Conversations with Friends' (de opvolger van 'Normal People'), 'This England' (met Kenneth Branagh als Boris Johnson), 'The Responder' (met een indrukwekkende Martin Freeman) en nieuwe seizoenen van 'Killing Eve' en 'State of the Union'.

Zondagavond is dit najaar dé afspraak voor internationale topseries. Zo is het uitkijken naar het vierde seizoen van de bekroonde en veelgeprezen spionagereeks 'Killing Eve', waarin ‘hitwoman’ Villanelle (Jodie Comer) tot inkeer lijkt te komen en haar leven over een andere boeg gooit. Haar eeuwige tegenpool én obsessie Eve Polastri (Sandra Oh) maakt ondertussen jacht op de bende van ‘de twaalf’ en zij blijkt niet de enige te zijn. Maar uiteraard is ook nu weer niets wat het lijkt in deze eigenzinnige serie die alle conventies van het genre op hun kop zet. Vanaf 4 september om 22.00 uur (telkens twee afleveringen). Naast deze vierde en laatste reeks zijn ook de eerste drie reeksen van Killing Eve integraal beschikbaar op VRT MAX.

In oktober volgt 'Conversations with Friends', de opvolger van het succesvolle relatiedrama 'Normal People'. Ook deze nieuwe reeks is gebaseerd op werk van millennial-auteur Sally Rooney – het was haar debuut in 2017 – en werd gemaakt door hetzelfde productieteam als 'Normal People'. 'Conversations with Friends' gaat over de complexe relatie tussen Frances en Bobbi, twee jonge vrouwen, vriendinnen en voormalige liefdespartners, en een iets ouder koppel, Nick en Melissa. De reeks wordt alom geprezen omwille van de cast en de vormgeving. Vanaf 2 oktober om 22.00 uur (telkens twee afleveringen).

'This England' is een gloednieuwe fictiereeks over de eerste coronagolf in Groot-Brittannië in 2020 en de manier waarop de Britten die hebben aangepakt, van wetenschappers over mensen in de medische frontlijn tot politici, in het bijzonder Boris Johnson. Die rol wordt vertolkt door Kenneth Branagh. Met Michael Winterbottom ('Jude', 'Welcome to Sarajevo') en Julian Jarrold ('Great Expectations', 'Brideshead Revisited') tekenden ook twee grote namen voor het scenario en de regie.

Later volgt nog 'The Dark Heart', een Zweedse reeks over een rijke landeigenaar die spoorloos verdwijnt na een ruzie met zijn dochter. Hij had ermee gedreigd haar te onterven als ze haar relatie met een arme pachterszoon niet zou stopzetten. De onrustwekkende verdwijning wordt onderzocht door een vrouwelijke speurder van de dienst ‘vermiste personen’. Haar gedrevenheid om de zaak op te lossen verandert al snel in een obsessie.

De tweede reeks van het veelgeprezen 'State of the Union' gaat opnieuw over een koppel dat tegen een scheiding aankijkt. Tijdens een koffie vóór hun therapiesessie mijmeren ze over wat er fout is gelopen en of er nog iets te lijmen valt. Het is alweer een pareltje van de hand van topteam Nick Hornby (scenario) en Stephen Frears (regie). Het verschil met de eerste reeks (drie Emmy Awards) is dat Scott en Ellen een Amerikaans koppel zijn, flink wat ouder dan Tom en Louise in de eerste reeks, en heel wat verder uit elkaar gegroeid. Ook deze reeks is in eerste instantie gemaakt voor online-gebruik (op VRT MAX), maar de 10 korte afleveringen van 10 minuten lenen zich samen ook prima als tv-format. ​

Op zaterdag kijken we eerst naar de zesde reeks van de populaire Britse politieserie 'Line of Duty', met in de hoofdrollen onder meer Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar en Keeley Hawes. De serie onderzoekt corruptie en misbruik door de politie. Dit zesde seizoen focust op de rol van de politie in het onderzoek naar de moord op een onderzoeksjournaliste. Niet alleen deze zesde reeks, maar ook de reeksen 1-5 zijn dit najaar integraal te bekijken op VRT MAX. Vanaf zaterdag 3 september om 20.35 uur.

'Nordic noir' komt uit alle noordelijke richtingen, maar een reeks die zich afspeelt op de Faeröer is wel een primeur. Trom is een Deense productie, gebaseerd op de romans van de Faeröerse schrijver Jógvan Isaksen. Journalist Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen, The Marco Effect, Festen) reist af naar zijn geboortestreek nadat hij een mysterieuze boodschap ontvangt van een zekere Sonja, die beweert zijn dochter te zijn en voor haar leven vreest. Bij zijn aankomst blijkt Sonja verdwenen. Hannis raakt verwikkeld in een zoektocht vol intriges in de lokale vissersgemeenschap. Zijn bevindingen op het eiland brengen hem al snel in conflict met rechercheur Karla Mohr. Zijn verdere zoektocht naar de waarheid ontrafelt een web van leugens en duistere geheimen op het eiland.

'The Responder' is een succesvolle nieuwe Britse reeks over een gedegradeerde politieman in een verarmde en criminele buurt in Liverpool. Zijn carrière, huwelijk én leven hangen aaneen met spuug en paktouw, maar hij probeert er toch nog iets van te maken wanneer hij zich het lot aantrekt van een jonge heroïneverslaafde. De hoofdrol wordt gespeeld door een briljante Martin Freeman ('The Office', 'Sherlock', 'The Hobbit'). Het knappe scenario werd geschreven door voormalig politieman Tony Schumacher.

Internationale documentaires
Naast sterke eigen producties brengt Canvas ook dit najaar een selectie van de allerbeste buitenlandse documentaires over uiteenlopende onderwerpen.

Op maandag focust Canvas in de late avond op de donkere kant van de menselijke natuur met true crime reeksen als 'Murder in the Bayou', over acht onopgeloste moorden op jonge vrouwen in een stadje in Louisiana (vanaf 22/8); E'vil by Design: Surviving Nygard', over de slachtoffers van modegoeroe Peter Nygard, die in 40 jaar tijd honderden vrouwen heeft misbruikt (vanaf 26/9); en 'Murder in the Valleys', over de ophefmakende moord op een grootmoeder, haar dochter en twee kleindochters in een dorpje in Wales (vanaf 17/10).

Op dinsdag zijn er documentaires met een historische insteek, zoals het tweeluik 'Ankie', over de dodelijke terreuraanslag op het Israëlische olympische team tijdens de Spelen in München in 1972, precies 50 jaar geleden. Centraal in de documentaire staat de getuigenis van Ankie Spitzer, de weduwe van een van de atleten. Bij ons is zij beter bekend als Ankie Rechess, VRT-correspondente in Israël (vanaf 6/9).

Later volgen onder meer nog reeksen over de Assad-dynastie in Syrië ('A Dangerous Dynasty: House of Assad') en over de relatie tussen Ronald Reagan en Margaret Thatcher die in dezelfde periode in volle koude oorlog aan het roer stonden van hun land ('Thatcher & Reagan: A Very Special Relationship').

De auteursdocumentaires zitten vanaf dit najaar niet langer op zondag, maar op woensdagavond, omstreeks 23.00 uur (en uiteraard ook op VRT MAX). Wat ze gemeen hebben, is de betrokken en geëngageerde blik van de cineasten. Zo is er 'Survivors' (van Anna Fitch en Arthur Pratt), over de inzet van een aantal hulpverleners tijdens de Ebola-crisis in Sierra Leone in 2014 (31/8). In 'The Taste of Desire' gebruikt de Nederlandse Willemiek Kluijfhout de oester als metafoor voor menselijke verlangens en drijfveren in een reeks poëtische portretten van mensen met een passie voor oesters, van een Zweedse oesterduiker over een Franse sterrenchef tot een Japanse parelmaker (7/9). In '100Up' maakt Heddy Honigmann samen met zeven nog actieve honderdjarigen de balans op van hun en het leven (14/9). 'The Daughter Tree' van Rama Rau gaat dan weer over ongeboren leven, meer bepaald over de strijd van de Indiase vroedvrouw Neelam Bala tegen abortussen op vrouwelijke foetussen en de patriarchale cultuur die daaraan ten grondslag ligt, met name dat mannelijke baby’s meer gewenst zijn dan vrouwelijke (21/9).

Wanneer er geen Europa of Conference League is, kijkt Canvas op donderdag in een reeks internationale ‘current affairs’ documentaires achter de schermen van de wereldpolitiek. 'The Whistleblowers: Inside the UN' is een ontluisterende BBC-documentaire over de manier waarop de Verenigde Naties omgaan met klokkenluiders in eigen rangen: mensen die corruptie en misbruik aanklagen in de internationale organisatie die zelf opkomt voor mensenrechten en wereldvrede(1/9). ​'Bolsonaro: Brazil under Pressure' is een portret van de controversiële Braziliaanse president naar aanleiding van de presidentverkiezingen op 2 oktober (29/9).

'Summits: In the Secrets of European Negotiations' is de derde in een reeks ophefmakende documentaires over de beslissingsprocessen in de Europese Unie. Na Covid en het klimaat is het centrale thema in deze aflevering de strijd tegen en regulering van de internetgiganten.

Op donderdagen zonder EL-voetbal brengt Canvas rond 23.00 uur muziekdocumentaires, onder meer over de Noorse band a-ha ('A-ha – The Movie'), over Vivian Roberto, de vrouw van Johnny Cash ('My Darling Vivian'), over de invloedrijke opnamestudio AIR Montserrat ('Under the Volcano'), Sheryl Crowe ('Sheryl') en Madness ('Before we Was').

Canvas zet de zondagavonden in het najaar in met twee bijzondere reeksen. Zo portretteert de driedelige reeks 'Who is Ghislaine Maxwell?' de flamboyante en controversiële dochter van mediamagnaat Robert Maxwell en haar betrokkenheid bij het beruchte circuit van seksueel misbruik en mensenhandel rond filmproducent Jeffrey Epstein. (vanaf 4/9)

In 'My Life as Rolling Stone' blikken de drie overlevende Stones (Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood) terug op 60 jaar Rolling Stones. Hun verhaal wordt aangevuld met massa’s archiefbeelden, oudere interviews en getuigenissen van andere wereldsterren, zoals Tina Turner, Chrissie Hynde, Jon Bon Jovi, Rod Stewart en Sheryl Crow, (vanaf 18/9).


DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 07:40
    Lou
    21:00
    Geen uitzending
  • 07:20
    Hallo K3
    01:25
    Geen uitzending
  • 06:55
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 07:30
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 07:20
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 07:20
    Bake Off Vlaanderen
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:32
    Hobbyklus
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 07:40
    Tot op het Bot: Het Varken
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 07:25
    Father Brown
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 07:39
    Goedemorgen Nederland
    00:49
    NOS Journaal
  • 07:15
    Tijd voor Max
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 07:39
    Het Muizenhuis
    00:25
    Sophie & Jeroen