Nieuwe fictie op Canvas: 'Sharp Objects'

dinsdag 3 september 2019

'Sharp Objects' is een HBO-reeks van de makers van 'Big Little Lies'. Het is een verfilming van de gelijknamige debuutroman van Gillian Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker (Amy Adams, 'American Hustle', 'Big Eyes'), die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes.

Maar ze wordt er geconfronteerd met oude demonen, niet in het minst haar flamboyante en dominante moeder Adora Crellin (Patricia Clarkson, die voor haar vertolking een Golden Globe won).



Camille Preaker (Amy Adams), journaliste voor de St. Louis Chronicle, wordt door haar hoofdredacteur naar haar geboortestadje Wind Gap, Missouri, gestuurd om er verslag uit te brengen over de verdwijning van twee tienermeisjes. Het ene meisje is dood teruggevonden, al haar tanden uit haar mond verwijderd, het andere is spoorloos. In Wind Gap wordt Camille herenigd met haar moeder Adora (Patricia Clarkson), stiefvader Adam (Henry Czerny) en haar halfzus Amma (Eliza Scanlen), die een dubbelleven leidt: thuis een modeldochter en op straat een wildebras. 

Haar terugkeer roept bij Amy herinneringen op aan haar traumatische jeugd en dan vooral aan de tragische dood van haar jongere zus Marian en aan de moeilijke relatie met haar neurotische en zelfgenoegzame moeder. Die vindt het ook maar niks dat haar verloren dochter plots weer voor de  deur staat en haar schijnbaar serene en perfecte leventje komt verstoren. Oude wonden worden opengereten en Camille vervalt in vroegere, zelfdestructieve gewoonten: alcohol en erger. In benevelde flash backs komen we geleidelijk meer te weten over dat pijnlijke verleden.

Ondertussen probeert Camille haar opdracht uit te voeren. Samen met de plaatselijke politieman Vickery (Matt Craven) en Richard Willis (Chris Messina), een detective uit Kansas City, gaat ze in de stad op zoek naar sporen van de vermiste meisjes. Vickery wil vooral de goede naam van Wind Gap bewaren en weigert te geloven dat er een seriemoordenaar aan het werk is in zijn stad. Maar de feiten lijken hem ongelijk te geven.

'De neiging om onszelf pijn te doen.'
Toch is niet zozeer het misdaadverhaal dat van 'Sharp Objects' zo’n intense en geladen reeks maakt, maar de manier waarop de personages, en dan vooral de vrouwen worden getypeerd en gespeeld. Het eerste is natuurlijk vooral de verdienste van schrijfster Gillian Flynn, wiens derde roman Gone Girl eerder al met succes werd verfilmd.

Maar ook regisseur Jean-Marc Vallée heeft met 'Big Little Lies' al bewezen dat hij een meester is in het portretteren van vrouwen, hun diepste zielenroerselen en hun drijfveren. Voor de bewerking van de roman voor televisie tekende Marti Noxon ('Buffy the Vampire Slayer'). Zij noemt het 'een verhaal over een aspect in het leven van vrouwen waar zelden over wordt gepraat: onze neiging om onszelf en anderen pijn te doen. Camille staat voor zoveel vrouwen die voortdurend het onrecht moeten onderdrukken dat hen in de loop van hun leven is aangedaan en die zichzelf pijnigen om het eigenlijke probleem te negeren. Het is iets waar ik mij persoonlijk mee kan associëren en de manier waarop de kwetsbare en getormenteerde Camille toch op zoek gaat naar de waarheid, is iets wat mij altijd is bijgebleven sinds ik het boek heb gelezen. Het heeft mij ertoe aangezet om er een televisiereeks van te maken.' 

Sterke personages, sterke acteurs
Sterke personages komen pas tot hun recht als ze gespeeld worden door sterke acteurs of actrices. En dat is wellicht nog de grootste kracht van 'Sharp Objects'. Amy Adams en Patricia Clarkson spelen misschien wel de rol van hun leven. En dat wil wat zeggen, want Amy Adams, die hier voor het eerst een televisierol speelt, won eerder twee Golden Globes en werd liefst vijf keer genomineerd voor een Oscar. Ook Patricia Clarkson werd genomineerd voor een Oscar (voor haar rol in 'Pieces of April'). Voor haar vertolking van Adora won ze een Golde Globe.

'Sharp Objects', vanaf woensdag 4 september om 22.00 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en is al vanaf begin augustus integraal te bekijken op VRT NU.


DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:00
    VRT NWS journaal 13u
    00:05
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    23:10
    Nachtlus
  • 13:10
    Ik u ook
    21:00
    Geen uitzending
  • 13:00
    VTM Nieuws (13 uur)
    01:25
    Geen uitzending
  • 13:05
    Renovate Don't Relocate
  • 11:55
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 10:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 13:00
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 12:35
    De Tafel van Gert
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 12:40
    NCIS
    00:20
    ER
  • 13:00
    Heavy Rescue: 401
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 13:00
    Love Island
    01:20
    The Block NZ: On Point
  • 13:00
    Aurora Teagarden Mysteries: Haunted by Murder
    00:50
    Castle
  • 13:00
    Z-Extra
    00:50
    Herhalingslus
  • 13:16
    Publireportage
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 12:55
    Hidden Gems
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 13:20
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 13:15
    Father Brown
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 13:00
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 12:16
    Matthäus Passion
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 13:20
    Masha en de Beer
    00:25
    Sophie & Jeroen