Nieuwe fictie op Canvas: 'Blood'

vrijdag 6 september 2019

'Blood' is een Iers misdaad- én familiedrama van de makers van 'Lewis' en 'Midsomer Murders'. De jonge Cat Hogan (Carolina Main) keert na de dood van haar moeder Mary terug naar haar geboortestad en haar familie, die ze de voorbije tien jaar nauwelijks heeft gezien.

Het is een wat ongemakkelijk weerzien met haar vader Jim (Adrian Dunbar, 'In the Line of Duty'), een gerespecteerde arts, haar broer Michael en haar zus Fiona.


Mary was al een tijdje ziek en is overleden na een val in de tuin. Maar Cat vindt het toch maar verdacht en vraagt zich af of het wel een ongeval was. Het is het begin van een intens verhaal over leugens en bedrog, manipulatie en familiegeheimen.

Voor de familie en kennissen van de ziekelijke Mary kwam haar dood niet geheel onverwacht, al was de manier waarop wel tragisch: ze is uitgegleden en met haar hoofd op de tegels rond de tuinvijver gevallen. Maar de sombere en opvliegende Cat heeft zo haar twijfels. Dromerige flash backs suggereren dat Cat als kind iets heeft gezien of meegemaakt dat als een donkere schaduw over haar leven hangt. Ze drinkt te veel en jaagt haar familie in de gordijnen met haar onaangepast gedrag. Vooral met haar vader Jim en haar oudere zus Fiona botert het niet.  Dokter Jim Hogan is een gezellige en graag geziene man in het stadje, maar in het gezin is hij een autoritaire 'pater familias'. Hij lijkt ook niet overmatig bedroefd over de dood van zijn vrouw, maar wil dat zeggen dat hij haar heeft vermoord?

Want dat is was Cat eigenlijk denkt. En daarover laten de makers van de reeks van in het begin weinig twijfel bestaan. Dat soort suspense is niet wat ze beogen. Het gaat hen vooral om de relaties binnen het gezin, de onderdrukte spanningen en verzwegen geheimen. Scenariste Sophie Petzal ('Riviera', 'The Last Kingdom'): 'Het heeft mij altijd gefascineerd dat volwassen kinderen een totaal verschillende mening kunnen hebben over hun ouders, al zijn ze allemaal onder hetzelfde dak opgegroeid. Dat idee heb ik verder uitgewerkt in 'Blood'. Wat als een vrouw denkt dat haar vader haar moeder heeft vermoord en probeert uit te zoeken of dat klopt. Is er in haar jeugd iets gebeurd dat haar vermoeden veroorzaakt of versterkt? Of ziet ze spoken?  Daar hebben de kijkers een kluif aan.'


Misdaadreeks en familiedrama
Het resultaat is een serie die even goed een familiedrama is als een misdaadreeks, met een sterk verhaal, onverwachte wendingen en scherpe dialogen, vooral tussen Cat en Jim. De rol van Cat wordt gespeeld door de onbekende Carolina Main, Ierser dan Iers met haar rosse haar en onmiskenbaar accent. Dat geldt ook wel een beetje voor Adrian Dunbar, een veteraan van de Ierse en Britse film en televisie. Hij is vooral bekend van zijn hoofdrol in de langlopende BBC-politiereeks 'Line of Duty', maar was ook te zien in films als 'My Left Foot', 'The Crying Game' en 'The General', en series als 'Cracker', 'A Touch of Frost' en 'Inspector Morse'.

Ook het Ierse landschap speelt een belangrijke rol in de reeks: geen stereotiepe postkaartbeelden of geforceerde stedelijkheid, maar een realistische mix van groen en grijs.

'Blood', vanaf zaterdag 7 september, telkens twee afleveringen om 20.35 uur op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Baltimore, 1962. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werkt Elisa Esposito als schoonmaakster in een geheim overheidslaboratorium. Op een dag wordt er onder het toezicht van kolonel Strickland een mysterieus wezen binnengebracht in het labo. Elisa, die al sinds haar geboorte niet kan praten, kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen, en dringt de kamer binnen waar het creatuur wordt gevangengehouden. Ze ontdekt dat het om een mensachtig amfibisch wezen gaat. Het duurt niet lang voor Elisa sympathie begint te voelen voor hem. Wanneer ze te horen krijgt dat Strickland een vivisectie wil uitvoeren op het wezen, bedenkt Elisa een plan om samen met hem te vluchten.

'The Shape Of Water', film uit 2017 om 23.20 uur op VTM.

Dossiers