Nieuw VRT-jongerenproject Carte Blanche voorgesteld (oproep!)

dinsdag 25 juni 2013

De VRT heeft vandaag het startschot gegeven voor Carte Blanche, het nieuwe jongereninitiatief van de openbare omroep. Sihame El Kaouakibi, Sofie Engelen en Dieter Coppens zullen de begeleiding op zich nemen.

In aanwezigheid van een zestigtal vertegenwoordigers uit de jeugdsector, lanceerde CEO Sandra De Preter vanmorgen een oproep naar alle jongeren in Vlaanderen om zich kandidaat te stellen voor Carte Blanche. De geselecteerden krijgen de kans om –onder begeleiding van coaches en mediaspecialisten- televisie te maken die afgestemd is op het mediagebruik van de eigen YouTube-generatie.

Sihame El Kaouakibi, bekend van het project Let's Go Urban, is meter van Carte Blanche. Sofie Engelen en Dieter Coppens zijn de coaches ervan.

'De VRT geeft jongeren de kans om televisie heruit te vinden'. Met die uitdagende slogan wordt vandaag de oproepcampagne van Carte Blanche gelanceerd. Bedoeling is dat jongeren zich kandidaat stellen om samen met een aantal ervaren mediamensen een nieuw participatief en interactief jongerenaanbod te gaan maken, dat zowel online als OP12 zal lopen.

Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT: 'Dit is echt een uniek project: de VRT geeft letterlijk carte blanche aan de jongeren. We willen absoluut hun ideeën en hun visie op de media van morgen kennen. Ik hoop dat velen onder hen onze oproep zullen beantwoorden en dat Carte Blanche in de komende maanden verfrissende, mooie resultaten zal opleveren.'

Bootcamp
De selecties voor Carte Blanche gebeuren deze zomer. Een groep jongeren zal een echt contract aangeboden krijgen en aan een 'bootcamp' beginnen. Daarin moeten ze verschillende opdrachten tot een goed einde brengen, van marktonderzoek naar jongeren verrichten tot het maken van een live-uitzending. Hoe ze het er in dit bootcamp van af zullen brengen, zal vanaf september tot december online en op tv te volgen zijn. Begin 2014 volgt dan een nieuw concept dat door de geselecteerde jongeren zelf ontwikkeld is.

Maar Carte Blanche is nog meer dan die harde kern van nieuwe mediamakers. Alle jongeren met talent en vooral veel goesting kunnen op de een of andere manier betrokken worden in het traject: videomakers, designers, bloggers en vloggers, muzikanten, decorbouwers, make-upartiesten: iedereen zal op zijn eigen manier kunnen meebouwen aan Carte Blanche.

De coaches: Sofie Engelen en Dieter Coppens
Het jongerenteam staat er niet alleen voor. Vanuit de VRT en productiehuis Bonka Circus worden middelen en faciliteiten voorzien. Twee ervaren mediamakers, Sofie Engelen en Dieter Coppens, treden op als coach. Samen met collega’s bij Carte Blanche en de VRT zullen zij de jongeren begeleiden bij alles wat ze ondernemen.

Sofie Engelen (°1980) werkte eerder voor Studio Brussel en werd bekend als VJ bij muziekzender TMF en presentatrice bij de digitale zender Acht. Ze werkte bij beide zenders ook als redacteur en producer. Ze is ook festivalreporter voor Belgacom TV.

Dieter Coppens (°1978) is bekend van het reisprogramma 'De Poolreizigers' en het VTM-programma 'Hello Goodbye'. Het afgelopen tv-seizoen trok hij voor het Eén-programma 'Iedereen Beroemd' ook door het Finse berengebied.

Sofie en Dieter over Carte Blanche: 'We kunnen niet wachten tot we met de jongeren van Carte Blanche aan de slag kunnen gaan en dat we het project samen kunnen inkleuren. Al zal het soms ook wat buiten de lijntjes mogen zijn. We hopen echt dat heel veel jongeren zich zullen inschrijven en dat ook wij volop van hen zullen kunnen bijleren.'

De meter van het project: Sihame El Kaouakibi
Sihame El Kaouakibi (°1986), is de bezielster van het project Let's Go Urban. Zij wordt meter van Carte Blanche. Sihame is pionier wat de urban culture betreft en staat voor een nieuwe filosofie over jongeren: ze vindt het belangrijk het kostbare kapitaal dat jongeren zijn, echt naar waarde te schatten. Sihame werd in 2012 tot 'Antwerpenaar van het jaar' verkozen. In datzelfde jaar werd ze ook laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs. Ze kreeg ook de titel van 'Belgium's outstanding young person' voor haar ondernemerschap.


Sihame zal de mensen achter Carte Blanche adviseren en mee de deelnemende jongeren coachen. Ze wil het project actief onder de aandacht brengen bij jong en oud.

Sihame over Carte Blanche: 'Ik vind het een eer om als meter deel te kunnen uitmaken van dit project dat volledig binnen mijn filosofie past. Ik zal mijn kennis delen, de jongeren samen met Sofie en Dieter coachen, mijn netwerk mee ten dienste van de jongeren stellen en met veel goesting het project trekken.'

Geïnteresseerde jongeren kunnen zich kandidaat stellen op http://www.krijgcarteblanche.be. Daar vinden ze meteen hun eerste opdracht: bewijzen dat ze een baanbrekend idee kunnen bedenken wanneer ze carte blanche krijgen om bijvoorbeeld een talkshow of een soap heruit te vinden.

De concrete oproep

Jouw profiel
Je wil tv maken. Maar niet per se 'tv'. Toch niet in de klassieke betekenis van het woord. Je wil tv heruitvinden. Alles op z'n kop zetten? Een journaal dat enkel bestaat uit animated gif’s? Jij bent de persoon die dàt soort ideeën verzint. Je ziet in nieuwe technologieën manieren om verhalen boeiender dan ooit te vertellen. Je slaagt erin om zelfs na 60 jaar televisie nog nieuwe formats uit je mouw te schudden. Je kan met je schrijftalent van de meest banale feiten meeslepende gebeurtenissen maken. En je bent gezegend met een heerlijke 'do it yourself'-mentaliteit: wie heeft een montagekamer nodig als er zoiets als iMovie bestaat?

Het aanbod
Je krijgt... carte blanche. Een wit blad om je meest van de pot gerukte hersenspinsels op los te laten. Om tv-geschiedenis te schrijven. Om een revolutie te ontketenen in het medialandschap. Niks meer, maar vooral niks minder. Je krijgt de kans om je voordeel te doen met de ervaring van mediarotten als Dieter Coppens en Sofie Engelen. Je maakt deel uit van een select clubje hemelbestormers dat zijn tanden gaat zetten in het meest ambitieuze mediaproject in jaren. En het mooie is: we geven je er nog geld voor ook.

Concreet
- Je bent niet langer leerplichtig en fulltime beschikbaar van augustus 2013 t.e.m. mei 2014
- Je krijgt een contract van bepaalde duur van augustus 2013 t.e.m. mei 2014
- Je krijgt een competitief salarispakket
- Je krijgt een bootcamp in 'media maken' door acht ervaren mediarotten
- Je krijgt de kans van je leven om na dat bootcamp samen in team tv heruit te vinden
- Je kan jezelf kandidaat stellen tot 15 juli


krgcarteblanche

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:55
    Dwars door de Lage landen
    02:25
    Journaallus
  • 22:25
    King Otto
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 23:00
    Telefacts
    05:15
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    03:10
    Geen uitzending
  • 22:55
    The Silencing
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 23:15
    Ultimate Police Interceptors
    01:15
    Geen uitzending
  • 23:00
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 23:05
    Keeping Up Appearances
    06:00
    Joe
  • 23:05
    Sports Late Night
    01:45
    Geen uitzending
  • 22:35
    Oogappels
    02:05
    ER
  • 23:10
    Scorpion
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 23:05
    The Real Housewives of Beverly Hills
    02:55
    Geen uitzending
  • 22:55
    CSI: Miami
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 23:15
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:00
    De Garde van Gert
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 23:25
    Play Sports Highlights
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 23:15
    Scott & Bailey
    02:10
    The Change
  • 23:07
    NOS Studio Sport Eredivisie
    01:42
    NOS Journaal
  • 22:20
    Total Trust
    01:59
    Nieuwsuur
  • 22:55
    Pandore
    02:36
    Podium Zwart Unplugged