Nieuw op En: 'De School van Lukaku'

zondag 29 augustus 2010

'De School van Lukaku', vanaf maandag te zien op En, volgt een schooljaar lang het leven in het Sint-Guido-Instituut, een Nederlandstalige multiculturele school in Brussel. Het resultaat is een authentieke reeks waarin jongeren open en eerlijk inzage geven in hun leefwereld.

De school
Het Sint-Guido-Instituut is de grootste Nederlandstalige secundaire school van Brussel. De katholieke school ligt in Anderlecht, vlakbij het gelijknamige Brusselse metrostation Sint-Guido en in de schaduw van het Constant Vanden Stockstadion. Eén schooljaar lang filmden programmamakers er het leven binnen en buiten de schoolmuren. Het resultaat is 'De School van Lukaku', een eigenzinnige documentairereeks over jongeren tussen vijftien en achttien jaar.


Het Sint-Guido-Instituut is geen doorsnee college of atheneum, maar een multiculturele school met adolescenten die afkomstig zijn uit meer dan 75 verschillende landen. Voetbalclub Anderlecht heeft er zijn Purple Talents in ondergebracht. Dankzij een flexibel schoolprogramma combineren een aantal beloftevolle jongeren er een doorgedreven voetbalopleiding met een studieplan op maat. Romelu Lukaku is ongetwijfeld de meest bekende onder hen.

Het televisieprogramma
'De School van Lukaku' is een no-nonsenseprogramma waarin jongeren open en eerlijk inzage geven in hun leefwereld. Via openhartige webcamgesprekken en vaak confronterende klasdiscussies praten ze vrijuit over vriendschap, liefde, seksualiteit, geloof en religie, veiligheid en criminaliteit, en hun toekomst.

In elke aflevering staat één thema uit hun directe leefwereld centraal. Korte humaninterestscènes portretteren het familiale leven, schetsen hobby’s en vrijetijdsbesteding en tonen het doen en laten van jongeren in een multiculturele grootstad.

Zelden of nooit heeft een school zo onbeperkt toelating gegeven om elk aspect van het schoolleven vast te leggen: moeizame of verstoorde lessen, de ouderavond, contacten en conflicten tussen studenten en met leraren en directie, de klassenraad... De vele scènes op school tonen ongegeneerd het delicate opvoedingsproces van leerlingen en het kwetsbare engagement van leerkrachten.

Eén jaar lang registreerde de camera bovendien exclusief het leven van Romelu Lukaku thuis, op school en bij Anderlecht. Het was het droomjaar waarin hij profvoetballer werd, doorbrak bij Anderlecht en de nationale ploeg, de landstitel behaalde en topschutter werd.

'De School van Lukaku'
'De School van Lukaku' is een authentieke reeks over jongeren die opgroeien in de probleemwijken van een grootstad, en in de smeltkroes van een multiculturele school. Herkenbaar, omdat we allemaal ooit zelf op de schoolbanken zaten en omdat het programma dromen en ambities weerspiegelt die we ooit zelf hadden. Verrassend, omdat het vaak een confronterend beeld schept van wat misschien the lost maar zeker the next generation is. En ontluisterend, omdat ze binnen de krijtlijnen van een multiculturele school een blik werpt op de vaak afwijkende en controversiële meningen van haar bewoners: jonge mensen op de drempel van de volwassenheid, met het klaslokaal als repetitiekot voor het leven...

'De School van Lukaku', vanaf maandag 30 augustus wekelijks om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig genfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers