Nieuw op Canvas: urban exploring, avontuur en animatie in 'Exitus'

zondag 28 augustus 2016

'Exitus' is een spannende en avontuurlijke achtdelige reeks waarin filmmakers en 'urban explorers' Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw over heel de wereld leegstaande gebouwen en verlaten sites bezoeken, en die weer tot leven brengen door middel van animatiefilmtechnieken.

Zo laten ze ons kennismaken met een mysterieuze wereld van verlaten kastelen, oorlogsschepen, theaters, fabrieken, gevangenissen, kloosters en zelfs verlaten dorpen in het onbekende Abchazië.


Urban Exploring
Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken en fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Urban exploring wordt beoefend door urban explorers.

Schoonheid en verval
Voor Bob en Jeroen is 'urban exploring' een 'way of life'. Ze gaan op zoek naar verlaten gebouwen en niet openbaar toegankelijke locaties. Ze proberen er binnen te geraken om hun aparte charme en schoonheid te fotograferen en te documenteren. Hoewel dat strikt genomen vaak illegaal is, benaderen ze hun locaties met het grootste respect, zonder iets stuk te maken en zonder een spoor na te laten. Maar vanuit hun passie voor animatiefilm, gaan Bob en Jeroen een stap verder dan de doorsnee urban explorer. Ze blazen al die bijzondere plekken na jaren van verwaarlozing namelijk nieuw leven in door middel van stopmotionanimatie, timelapse, hyperlapse, pixilatie, dronebeelden en andere technische snufjes. Het resultaat is verbluffend.

'Exitus' dompelt ons onder in een wonderlijke en vaak imposante wereld van verlatenheid en verval, lelijkheid en schoonheid. Duizenden kilometers zijn Bob en Jeroen onderweg naar geheime plekken en verlaten gebouwen. Ze laten zich inspireren door geschiedenis van de gebouwen, hun architectuur en esthetiek, de mythes, de omgeving, de mensen in de buurt. Hoe de natuur alles overwoekert en uiteindelijk ook uitwist. Hoe de tijd alles verweert en verteert, hoe stilte en geluiden iets vertellen over de sites die ze  bezoeken. Ook dat is 'Exitus'.

Bob en Jeroen
Bob Thissen (30) komt uit Nederlands Limburg. Hij is een gedreven stopmotion-filmmaker en tegelijk ook een gepassioneerde urban explorer. Elk vrij moment trekt hij eropuit om verlaten plekken over de gehele wereld te ontdekken. Bob is hyper-enthousiast en super-dynamisch. Hij heeft er alles voor over om zijn doel te bereiken. Bob is een echte ontdekker, altijd op zoek naar nieuwe nog te exploreren plekken. Bob schuwt geen risico's en heeft een gigantisch netwerk over Europa en de rest van de wereld. Hij studeerde animatie aan de MAD Hogeschool in Genk. Zijn afstudeerproject Nothing Beside Remains was te zien op diverse animatie- en kortfilmfestivals.

'Ongezien binnenraken in verlaten gebouwen. Voor mij is het een levensstijl, telkens opnieuw een avontuur', zegt Bob Thissen.

West-Vlaming Jeroen Swyngedouw (33) is een vriend van Bob en zijn onafscheidelijke reisgenoot in het avontuur. Ook hij is een stopmotion-filmmaker. Jeroen is gek op architectuur en geschiedenis, en probeert overal schoonheid te vinden. Daarbij heeft hij veel oog voor detail. Net als Bob is hij doordrongen van de spanning en de magie van urban exploring. Jeroen studeerde animatie aan het RITS.

'Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door oude gebouwen en verlaten locaties. Plaatsen waar de tand des tijds zijn werk heeft gedaan', aldus Jeroen Swyngedouw.

Aflevering 1: Adellijke huizen– maandag 29 augustus
In de eerste aflevering trekken Bob en Jeroen naar de Loirestreek in Frankrijk. Dit gebied ligt bezaaid met honderden kastelen uit de tijd dat het Franse hof en heel zijn adellijke gevolg hier geregeld verbleven. Tegenwoordig zijn zulke kastelen nog amper te onderhouden. Sommige kastelen halen hun onderhoud uit het toerisme, andere werden verlaten en gaan stilaan ten onder aande natuurkrachten. In de buurt van Nantes ontdekken Bob en Jeroen een wel heel bijzonder, verlaten kasteel: het interieur brengt ons geheel terug naar de gloriedagen van de adel en de bijzondere verzamelingen die ze erop nahielden.

'Exitus' is een productie van Off World en Slammer!, in coproductie met Canvas en de steun van VAF-Media en de tax shelter van de Belgische Federale Overheid.

'Exitus', vanaf maandag 29 augustus om 21.40 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Carl Hamilton keert terug naar Stockholm na een geheim CIA-programma in de VS op het moment dat de stad geteisterd wordt door terrorisme. Kristin en Birger van de Zweedse geheime dienst SÄPO jagen op de terroristen. In Rusland wordt een man vermoord die zijn vriendin Elena nog net weet te vertellen dat ze in Zweden op zoek moet naar een man, Norling genaamd. In Stockholm krijgt Hamilton een speciale rol naast zijn functie bij de CIA. Vanaf nu is hij officieel dubbelagent.

'Hamilton', om 20.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 11:30
  De week van Bruzz
  12:00
  De markt
 • 10:00
  Ketnet Junior
  12:55
  Sporza: Strade Bianche
 • 11:15
  Helden
  11:45
  De week van Karrewiet met VGT
 • 10:00
  Geen Uitzending
  12:00
  Suits
 • 10:00
  Geen uitzending
  13:30
  UK Open Darts
 • 11:10
  The Bold Type
  12:00
  Onderbreking
 • 00:40
  Geen Uitzending
  12:45
  Little Man
 • 11:35
  Wakandy
  11:50
  De Buurtpolitie - Extra
 • 11:00
  Joe
  15:30
  Onderbreking
 • 09:55
  Geen uitzending
  12:00
  Living Biblically
 • 11:05
  The Rookie
  11:50
  Geen uitzending
 • 11:00
  Zenderonderbreking
  11:55
  NCIS
 • 11:15
  KLAAR IN 20 minuten
  12:05
  De smaaktoerist
 • 11:36
  Z-Weekoverzicht
  12:15
  Alle Zaken op een Rijtje
 • 11:00
  al-1-maar-hits
  12:00
  Request
 • 11:31
  Het zelfbouwhuis
  11:53
  Zonwering voor je overkapping
 • 11:00
  De Koepelzaal
  18:00
  Het Gesprek - Wouter Beke
 • 11:25
  We gaan het maken
  12:20
  Sterren NL Top 25
 • 10:30
  Podium Witteman
  11:40
  Karim pakt zijn kans
 • 11:20
  Teenage Boss
  11:50
  Topdoks