Nieuw bij VTM : 'Antwerp Taxi'

woensdag 22 maart 2006

Antwerp TAXI is de nieuwe docureeks over het reilen en zeilen in en rond Antwerpens grootste taxibedrijf Antwerp-Tax. Het actieterrein is de uitgestrekte metropool die bulkt van de interessante, fascinerende, mooie, bizarre en grappige mensen.

A


ntwerp TAXI voelt, ziet en ruikt de sfeer van deze smeltkroes in de Sinjorenstad. Elke aflevering vertrekt in de stalplaats van Antwerp-Tax. De taxichauffeurs en hun collega's die binnen blijven vormen de rode draad doorheen de reeks, maar het zijn de gebeurtenissen en de passagiers die de ritten, gesprekken, uurschema's, anekdotes en verhalen bepalen, die stuk voor stuk verder gaan dan het koetswerk van de taxi.

WIE IS WIE
Een woordje uitleg bij enkele van de vrouwen en mannen die in Antwerp TAXI geregeld te zien zijn:

"Hard werken, bedachtzaam maar kordaat!"
Grote baas Koen Van Oorschot zit op het 'schoon verdiep'. Hij leidt Antwerp-Tax al voor de vie rde generatie van vader op zoon. Frans, Jan en Frank Van Oorschot gingen hem voor. Het leiden van een taxibedrijf werd hem dan ook met de paplepel in gegeven. Voor Koen moet en zal Antwerp-Tax een familebedrijf blijven waar elke chauffeur kind aan huis is.

"Ze zijn zo lief onze chauffeurs."
Nancy Janssens is de directiesecretaresse van Antwerp-Tax. Zij vormt de perfec te schakel tussen de werkvloer en 'het schoon verdiep'. Wanneer een chauffeur bij Nancy wordt geroepen is het meestal niet om te lachen. Problemen met vakantiedagen, doktersbriefjes en boetes die nog betaald moeten worden: Nancy probeert het allemaal met de nodige humor te relativeren.

"Het verstand komt niet voor de jaren."
Brigadier Bob (Robert De Maere) is al 25 jaar taxichauffeur en heeft meer dan een miljoen kilometers op zijn teller staan. Als brigadier staat hij in voor de veiligheid van alle chauffeurs op de baan. Bij een ongeluk, een panne of een overval is Bob er als de bliksem bij om zijn collega's uit de nood te helpen. Niet voor niks is hij de vaderfiguur voor alle chauffeurs, misschien ook wel voor alle Antwerpenaren...

"C'est Pierre pour les hommes et 'piet' pour les femmes."
Taxichauffeur Pierre Dessent is een man die zijn job ter harte neemt en met liefde over zijn beroep praat. Met veel plezier brengt hij iedere klant tot op zijn bestemming. Of het nu een goeie rit is naar Zaventem of slecht s eentje van 300 meter. Bij Pierre is het altijd van harte.

"Als het vandaag niet kan, dan doen we het morgen hé?"
Madické Dieye, alias Black Beauty, is de man van de nacht. Hij rijdt alleen in het weekend en liefst wanneer de klanten een pintje te veel op hebben. Dat zorgt voor extra sfeer in de taxi. Er is geen enkele passagier die kan weerstaan aan zijn Senegalese charme, want bij Madické stapt iedereen buiten met een grote glimlach op het gezicht. En zo hoort het ook volgens Black Beauty.

"Het enigste voordeel aan mijn job is dat ik altijd proper handen heb."
Als je in Antwerpen vraagt naar Jean Rylant zal er bij niemand een belletje rinkelen. Maar vraag je naar Jeanke de wasser dan wijst iedereen naar de gebouwen van Antwerp-Tax, want daar vind je de man die elke taxi met spons en zeep te lijf gaat. Geen enkele wagen vertrekt vuil uit de garage. En als je weet dat er 65 rondrijden, dan snap je dat Jeanke de wasser zijn handen meer dan vol heeft.

"Klanten mogen mijn buik strelen, maar niet te lang."
Belinda Wayenberghe is moeder van twee kinderen en zwanger van nummer drie. Zij is de enige vrouw die 's nachts de baan op gaat en dan nog wel hoogzwanger. Dat neemt niet weg dat ze in de vroege uurtjes raadzaam luistert naar de problemen van een ander. Voor goede raad moet je dus bij Belinda zijn. Maar pas op: er wordt niet gevloekt in de taxi!

"Antwerpenaren, het is een speciaal volk."
De 24-jarige Joël Osselaar is geboren en getogen in Brussel. Hij droomt al lang van een job waarbij hij veel mensen ontmoet. Taxi rijden is daar ideaal voor. Alleen moet Joël eerst opgeleid worden tot een volwaardig chauffeur. En dat is niet simpel, zeker wanneer je nog maar net in Antwerpen woont. Hopelijk zullen zijn toekomstige collega-chauffeurs hem een handje helpen. Al is het maar om het Antwerpse dialect beter te begrijpen.

"Ne taxi is als nen toog in 't café. Ge moet altijd luisteren naar een ander."
Als er iemand blindelings overal naar toe kan rijden is het Walter Liekens wel. Vroeger met de vrachtwagen de baan op en nu met de taxi. Wanneer het te druk wordt op de dispatching van Antwerp-Tax steekt Walter een handje toe. Want voor hem is er wel degelijk een verschil tussen de Amerikalei, de Britselei, de Frankrijklei en de Italiëlei.

"Wie is er nu vies van een beetje bij te verdienen?"
Fernand Bosmans speelt golf en rijdt met een Jaguar maar dat is voor hem geen remedie tegen de dagelijkse sleur. Daarom wilt hij nog graag taxichauffeur worden. Maar voor hij achter het stuur kan plaatsnemen, moet hij de opleiding bij Antwerp-Tax doorstaan. En daarvoor moet je een goede stratenkennis hebben. De Bosmanslei, restaurant De Lamme Goedzak, Kaai 408, de Trammezandlei 124 in Schoten: Het wordt allemaal dagelijkse kost voor Fernand.

"Ik kan de lichtjes van de Schelde niet meer missen."
Als kind heeft Roger Lambrechts ooit een taxi genomen in  Antwerpen. Die rit is hem altijd bij gebleven. Want na een kleurrijke carrière als bloemist is hij sinds 5 jaar een vaste taxichauffeur bij Antwerp-Tax. En daar is hij fier op. In de taxi praat hij heel graag met de mensen. Zelfs zo graag dat hij regelmatig een afslag mist of zijn meter vergeet op te zetten.

"Ik vind overal de juiste weg, zelfs in Antwerpen."
De Kroaat Ivan Coric herken je meteen: grote zwarte hoed, dito  snor, een lange regenjas en een klein leesbrilletje. Met zijn Kroatisch accent praat hij honderduit in de taxi. Op rustige tijden neemt hij steevast zijn notitieboekje en laat hij zich inspireren door de stad aan de Schelde om zijn mooiste gedichten neer te pennen. Alleen is het nog altijd wachten op de eerste uitgave.

Aflevering 1
De Antwerpse metropool, vroeg in de ochtend, sneeuw en ijzel. Het is gevaarlijk glad op de baan. Op Antwerp-Tax komt grote baas Koen toe. Hij wordt vandaag 38 en dat zijn de mannen van 'den atelier' niet vergeten. Felicitaties bij de vleet en taart voor iedereen. Het is één grote familie bij Antwerp-Tax. Maar niet iedereen is in  feeststemming. Brigadier Bob moet een nieuwe chauffeur wegwijs maken in de Antwerpse haven. Een moeilijke opdracht maar het wordt nog straffer wanneer Bob verneemt dat de kandidaat een echte Brusselaar is die nog nooit in Antwerpen is geweest. Wat verderop haalt taxichauffeur Pierre zijn eerste klant op. De klant heeft heel wat vragen over het menselijk geraamte: "Pierre, hoeveel ribben hebben wij eigenlijk?". De anatomische kennis van Pierre beperkt zich tot: "De enigste ribbekes die ik ken zijn gemarineerde varkensribbetjes."
Deze lekkernij speelt niet in het hoofd van leerling-chauffeur Joël. Hij is hopeloos op zoek naar Spek en Eieren, de officiële naam voor een bushalte in de haven. Ook chauffeur Belinda heeft honger. Zij maakt na een ritje met luidruchtige Nederlandse vrijgezellen een pitstop om een soepje op te drinken voor haar én haar kindje. Binnen 8 weken krijgt mama Belinda er een derde bij. Tot zo lang spant ze 's nachts haar gordel rondom haar dikke buik. Op de dispatching van Antwerp-Tax is het alle hens aan dek. De telefoon staat niet stil. Het lijkt wel of iedereen plots een taxi nodig heeft. Meer dan 40 wagens zijn op de baan maar door de barre weersomstandigheden is het een ware hel om in het ondergesneeuwde Antwerpen snel en veilig de volgende klant op te halen. En dat is taxichauffeur Luc niet gelukt. Eén slippertje en het is gebeurd. Zijn eerste verkeersongeluk in 4 jaar is een feit. Het kan buiten dan wel ijskoud zijn, in het taxibusje van Madické wordt het heet. Vrouwelijk schoon stapt in en onze Senegalese chauffeur belooft haar de rit van haar leven. De rust is nog niet teruggekeerd op Antwerp-Tax. Bij de dispatching wordt het nog witter voor hun ogen. De telefoons staan roodgloeiend maar ze kunnen tot grote ergernis van dispatcher Eric niet beantwoord worden. De nacht belooft nog spannend te worden in de Sinjorenstad.

'Antwerp Taxi', vanaf donderag 6 april om 20.35 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Bartel Van Riet mag als laatste de uitdaging aangaan om Saartje te verslaan in een zelfgekozen sport. Als durfal, avonturier, natuurmens en leerkracht lichamelijke opvoeding van opleiding kwam hij al snel uit bij wildwaterkajak. Wildwaterkajak-fanaat Servaes Timmerman neemt Bartel en Saartje mee voor een afdaling van een kolkende rivier in Frankrijk, inclusief stroomversnellingen, watervallen en scherpe bochten. Wie houdt op het einde van de rit het hoofd boven water?

'Op de Man Af', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers