Najaar Eén: strijd tussen gezinnen in 'De Slimste Thuis'

donderdag 18 augustus 2011

Vanaf 3 september presenteert Bart Peeters iedere zaterdagavond 'De Slimste Thuis', een sympathieke quiz met twee gezinnen in de hoofdrol. Zij nemen het tegen elkaar op in een spel waarin ze moeten bewijzen dat ze als geheel sterker zijn dan de som van de delen.

Op zaterdagavond, de familieavond bij uitstek, verwelkomt Bart Peeters elke week twee sympathieke gezinnen voor de familiequiz 'De Slimste Thuis'. Het is het startschot voor een uurtje vol amusement, spanning, hilariteit en hartverwarmende momenten. Familie kies je niet zelf, maar in 'De Slimste Thuis' ben je toch blij dat je erop kunt rekenen.

'De Slimste Thuis' is geen kennisquiz, maar een spel waarin twee families bewijzen dat ze verder komen als ze de handen in elkaar slaan. Op voorhand studeren zal niet veel helpen; elkaar aanvullen en de krachten bundelen leidt wel tot succes. In de sofa’s zal snel duidelijk worden hoe de families onderling overleggen en wie het thuis nu echt voor het zeggen heeft.

In drie rondes met een hoge meespeelbaarheidsfactor moeten de families zo veel mogelijk levens verzamelen. Daarna schakelt 'De Slimste Thuis' een versnelling hoger met de halve finale, die bepaalt welk gezin naar de finale mag. Dat gezin kan de verzamelde levens in de finale inzetten om zo veel mogelijk prijzen te verzilveren. Die prijzen zijn trouwens niet de obligate microgolfovens of plasma-tv’s, wel prijzen die de families vooraf zelf hebben kunnen kiezen, van ‘gewoon een toffe prijs’ tot een ‘dat is nu toch niet meer normaal!’- geweldige prijs.

Na de halve finale weten de kijkers welk gezin naar de finale mag en daar zijn levens kan inzetten om zijn droomprijzen te bemachtigen. Hoe verder het gezin raakt, hoe meer prijzen het mee naar huis mag nemen.

'De Slimste Thuis' is erg aanstekelijk, zodat er niet alleen in de studio maar ook in de huiskamers duchtig gequizd zal worden. Met achtereenvolgens 'Dieren In Nesten', 'De Slimste Thuis' en 'Vrienden Van de Veire' zitten de kijkers op zaterdag dus gebeiteld voor een gezellige familieavond op Eén.

De eerste ronde: 'zootje ongeregeld'
Elk gezin krijgt gedurende een minuut een wervelwind van twintig foto’s en vijf melodietjes over zich heen. De foto’s zijn een mengelmoes van onder meer nationale en internationale personaliteiten, kinderhelden, dieren, bekende plekken en alledaagse voorwerpen. De muziek bestaat uit een combinatie van hedendaagse hits, tv-tunes, kinderliedjes en meezingers.

Achteraf moeten de gezinsleden van elk gezin proberen zich samen zoveel mogelijk van de 25 antwoorden te herinneren. Als ze dingen vergeten zijn, mag de andere familie de ontbrekende antwoorden aanvullen. Het gezin dat het best gespeeld heeft, krijgt één leven.

De veertig foto’s en tien nummers (twintig foto’s en vijf nummers per gezin) vormen de rode draad in 'De Slimste Thuis'. Elke foto duikt later in de quiz opnieuw op.

De tweede ronde: 'Verre Verwanten'
Uit het grote raster met alle foto’s worden er negen geselecteerd. Bart Peeters stelt vijf vragen over mogelijke verwantschappen tussen de foto’s. Per vraag krijgen de gezinnen tijd om onderling te overleggen en de juiste antwoorden aan te duiden. Het gezin dat het best antwoordt op de meeste vragen, krijgt één leven.

De derde ronde: 'Vreemde vrienden'

De derde ronde gaat van start met één foto uit het raster. De persoon of het object op de foto beschrijft telkens een ander onderwerp uit het raster, dat de gezinnen zo snel mogelijk moeten proberen te raden. Hoe langer het filmpje duurt, hoe meer hints ze krijgen. Snel afdrukken en juist antwoorden is dus de boodschap in derde ronde. Wanneer het gezin fout antwoordt, gaat de kans naar het andere gezin, dat het filmpje volledig mag uitkijken.

In totaal zijn er zeven foto’s die geraden moeten worden. Elk geraden foto geeft uitleg over de volgende foto, zodat de zeven foto’s een ketting vormen. Het gezin dat de meeste schakels ontdekt, krijgt één leven.

De halve finale

In de eerste drie rondes kregen de gezinnen maar één leven per gewonnen ronde, maar dat verandert in de halve finale. Vanaf nu valt er één leven te verdienen per vraag, zodat het gezin dat laatst staat nog steeds het verschil kan maken en de finale kan halen.

In de halve finale worden zestien onderwerpen uit het raster geselecteerd. Het gezin dat laatst staat, mag een onderwerp kiezen, liefst één waarover ze veel denken te weten. De foto leidt telkens naar een vraag met drie antwoordmogelijkheden.

Beide gezinnen kunnen het juiste antwoord raden. Het gezin dat het snelst afdrukt en juist antwoordt, krijgt er een leven bij. Bij een fout antwoord gaat de kans naar het andere gezin.
Het gezin dat als eerste tien levens weet te verzamelen, gaat naar de finale.

De finale
Voor de quiz hebben de individuele gezinsleden de prijzen doorgegeven die ze graag zouden winnen. Op basis daarvan is er een droomlijst samengesteld van vijf prijzen, in stijgende waarde. Het gezin dat naar de finale gaat, krijgt in dat finalespel de kans om de prijzen te verzilveren.

Telkens wordt er één foto uit het raster geselecteerd. Die leidt tot een vraag met vier antwoordmogelijkheden. Voor elke vraag die de gezinsleden goed beantwoorden, kunnen ze een nieuwe prijs verzilveren.

De antwoordmogelijkheden voor de vragen staan in vier vlakken, waarover de gezinsleden zich kunnen verdelen. Dat betekent dat ze meerdere antwoorden kunnen geven op een en dezelfde vraag. Zodra één gezinslid op het juiste vlak staat, is de vraag immers juist beantwoord. Voor elk gezinslid dat op een verkeerd vlak staat, gaat wel een leven van de teller af.

Wanneer de levensteller op nul staat, eindigt de finale. De gezinsleden mogen alle prijzen die ze hebben kunnen verzilveren mee naar huis nemen.

De prijzen
De winnaars van 'De Slimste Thuis' gaan niet met de eerste de beste prijs naar huis. Voor hun deelname konden de individuele gezinsleden hun absolute droomprijzen doorgeven. Ze gaven de meest uiteenlopende wensen door. Een greep uit hun lijstjes:


  • een trip met de ganse familie naar het land van een vriend van de familie
  • een optreden van hun favoriete groep in de huiskamer
  • elke week een verse ruiker bloemen omdat vaderlief nooit bloemen koopt
  • een volledig ingerichte gamekamer
  • een salon waarin alle familieleden tegelijk kunnen zitten
  • een make-over van de slaapkamer


Uit alle prijzen die de gezinsleden doorgaven, selecteerde de redactie per gezin vijf droomprijzen. Door juiste antwoorden te geven in de finale, kan het winnende gezin van elke aflevering stap voor stap de prijzen van dat lijstje verzilveren.

'De Slimste Thuis', vanaf zaterdag 3 september op Eén.


DOSSIER: Najaar 2011: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
een

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:45
    VRT NWS laat
    02:25
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:35
    The Good Doctor
    05:15
    Geen uitzending
  • 00:30
    Ambulance
    03:10
    Geen uitzending
  • 00:40
    The Big Bang Theory
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 00:15
    Walker, Texas Ranger
    01:15
    Geen uitzending
  • 00:25
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:25
    De Tafel van Gert
    01:45
    Geen uitzending
  • 00:25
    Friends
    02:05
    ER
  • 00:00
    Hawaii Five-0
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 00:00
    Love Island
    02:55
    Geen uitzending
  • 00:20
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 00:44
    Publireportage
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:00
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 00:40
    MotoGP
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 00:15
    Murdoch Mysteries
    02:10
    The Change
  • 00:10
    Op1
    01:42
    NOS Journaal
  • 00:05
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 23:55
    Hunted into the Wild VIPS
    02:36
    Podium Zwart Unplugged