Najaar Eén: Bartel Van Riet presenteert 'Groenland'

dinsdag 30 augustus 2011

Op zondag pakt Eén uit met 'Groenland', een nieuw tuin- en natuurprogramma waarin genieten van het buitenleven centraal staat. Presentator Bartel Van Riet toont de kijkers vanaf 4 september elke week met aanstekelijk enthousiasme hoe ze het beste kunnen halen uit hun tuin of terras en het groen in hun omgeving kunnen herontdekken.

Vanaf 4 september heeft Eén er een nieuw programma bij op zondag. 'Groenland' is een tuin- en natuurprogramma van de makers van Dagelijkse kost waarin elke week een ander aspect van het buitenleven centraal staat. Presentator Bartel Van Riet, zelf een natuurliefhebber in hart en nieren, verkent tuinen in verschillende maten en vormen, steekt de handen uit de mouwen, ontmoet mensen met een passie voor de natuur en gaat op zoek naar de mooiste groene plekjes die ons land rijk is. Van september tot en met juni laat hij jong en oud de natuur herontdekken en laat hij zien hoe ze het beste kunnen halen uit hun tuinen of terrassen, hoe groot of klein die ook zijn.

'Groenland' is leuk om naar te kijken, maar geeft ook zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en er vervolgens zelf stevig in te vliegen. Niets zo heerlijk als een dag wroeten met de handen in de aarde. De plekjes die Bartel toont en de tips die hij geeft, wakkeren de groene goesting aan en zetten aan tot creativiteit. Groenland volgt bovendien het ritme van de seizoenen, zodat de kijkers de tips van Bartel onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten. Doen, genieten en inspiratie opdoen, dat is waar Groenland voor staat.

Eén thema per aflevering
Elke week staat één thema centraal, dat vanuit verscheidene invalshoeken benaderd wordt. Bartel laat de kijkers in 'Groenland' zien hoe ze iets thuis kunnen aanpakken, maar de manier waarop verschilt van aflevering tot aflevering. De ene keer doet hij dat door een portret te brengen van een liefhebber of een kenner, een andere keer door een leuk initiatief in de kijker te zetten.

In een aflevering over groen in de stad legt Bartel bijvoorbeeld uit hoe je een stoep- of geveltuin aanlegt en bezoekt hij drie uiteenlopende stadstuinen. Afsluiten doet hij bij zonsondergang met een cocktail met ingrediënten van eigen kweek, met zicht op de skyline. En in een aflevering over het perfecte gazon geeft Bartel niet alleen tips om zelf aan de slag te gaan, maar brengt hij ook een bezoek aan een echte expert: de greenkeeper van een golfclub. De verschillende onderwerpen die aan bod komen, worden telkens verweven tot één samenhangend verhaal per aflevering.

Voor wie?
'Groenland' is er voor iedereen, zelfs voor wie geen tuin of terras heeft. Ook een leuke plant op de vensterbank of een vaas met bloemen op tafel kan immers een bron van plezier zijn. Bartel heeft dan ook aandacht voor alle soorten tuinen; van enkele planten in huis over een bescheiden balkon tot een stadstuintje of een grote tuin. Elke situatie vraagt een eigen aanpak en in elke 'tuin' kun je aan de slag. Zo legt Bartel in de eerste aflevering bijvoorbeeld uit hoe stadsbewoners een stoep- of geveltuin kunnen aanleggen.

Heel wat mensen hebben zelf geen tuin en komen tot rust in het groen in de buurt. Bartel beperkt zich in 'Groenland' daarom niet tot het groen binnen de privémuren, maar gaat ook op zoek naar mooie groene plekjes die voor iedereen toegankelijk zijn. Er is aandacht voor het groen in de openbare ruimte in de breedste zin van het woord; plekken waar iedereen naartoe kan trekken om de drukte te ontvluchten en een frisse neus te halen.

Ten slotte is 'Groenland' er niet alleen voor doeners, maar ook voor genieters. Zelfs wie niet meteen de lust voelt opborrelen om onmiddellijk te beginnen zaaien, verpotten of spitten, zal met plezier naar Groenland kijken en ontdekken hoe andere mensen hun groene goesting botvieren.

Een tuin om in te leven
Een tuin of terras is zoveel meer dan alleen maar een mooi plekje. Anno 2011 is de tuin meer dan ooit een deel van het huis geworden. Een plek waar mensen tot rust komen, genieten, spelen, koken, zonnen, zaaien, oogsten... 'Groenland' heeft aandacht voor alle mogelijke functies van een tuin en laat kijkers zien hoe ze hun tuin aan hun wensen kunnen aanpassen.

Veel jonge gezinnen herontdekken de tuin ook als bron van tal van groenten, vruchten en kruiden. Bartel geeft hen tips waarmee ze zelf onmiddellijk aan de slag kunnen en op het ritme van de seizoenen de vruchten kunnen plukken van hun werk.

Ten slotte laat 'Groenland' zien hoe de kijkers van hun tuin of terras een paradijs kunnen maken voor dieren. Het wordt vaak vergeten, maar een tuin is geen steriele verzameling van planten en bloemen, maar een boeiend ecosysteem. Zelfs een eenvoudige bloempot op het terras biedt onderdak aan verschillende dieren. Bartel geeft de kijkers tips om de tuin prettig te maken voor de kip of het konijn en de hond of de kat, en laat zien hoe alle dieren boven en onder de grond bijdragen tot de problemen en geneugten van ieders lapje groen.

Aflevering 1 - zondag 4 september

Groen voor stadsmussen
Voor de eerste aflevering van 'Groenland' trekt presentator Bartel Van Riet de stad in, want ook stadsmussen hebben behoefte aan groen. Onder het motto 'vergroen je buurt' legt Bartel stap voor stap uit hoe je je eigen stoep- en geveltuin aanlegt. Om inspiratie op te doen, gaat hij even gluren over de muren en bezoekt hij drie uiteenlopende stadstuinen. Afsluiten doet Bartel op een dakterras in de drukke hoofdstad. Met een verfrissende cocktail, bereid met ingrediënten van eigen kweek, geniet hij bij zonsondergang van de skyline.

'Groenland', vanaf zondag 4 september om 18.10 uur op Eén.



DOSSIER: Najaar 2011: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:45
    Journaallus
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 05:35
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 02:35
    Geen uitzending
    06:40
    Blind getrouwd: Australië
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:15
    Sturm der Liebe
  • 01:05
    Geen uitzending
    14:20
    Banlieue 13
  • 05:50
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:50
    Backroad Truckers
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:25
    Extreme Makeover: Home Edition
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:50
    Hailey Dean Mysteries: Death on Duty
  • 00:25
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 05:50
    Hobbyklus
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 05:35
    De Chalet aan zee
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 04:07
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:10
    Eredivisie
  • 05:10
    Murdoch Mysteries
    02:35
    DCI Banks
  • 05:55
    Nederland in Beweging
    08:00
    NOS Journaal
  • 01:40
    Nieuwsuur
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 05:46
    Ziggy en de Zootram
    07:50
    De boterhamshow