Najaar Canvas: Deense topreeks 'Borgen'

dinsdag 4 september 2012

'Borgen' is n van vier nieuwe Scandinavische topreeksen op Canvas dit najaar, naast 'The Bridge', 'Inspector Winter' en 'Those who Kill'.

Het is een fascinerend, geraffineerd en alom geprezen politiek drama van de makers van 'The Killing', bekroond met de Prix Italia, een Gouden Nimf in Monte Carlo en de Fipa Grand Prize. De serie volgt het wel en wee van de kersverse, charismatische Deense premier Birgitte Nyborg en haar voor- en tegenstanders op het politieke toneel en daarbuiten.

There’s something rotten in the state of Denmark. Niet dat er in Borgen broedermoorden worden gepleegd, zoals in Hamlet (hoewel), maar een schandaal rond de zittende liberale eerste minister Lars Hasselboe zorgt er wel voor dat hij in het onderspit moet delven bij de verkiezingen en dat de charismatische Birgitte Nyborg tegen alle verwachtingen in de eerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, wat Hasselboe mispeuterd heeft en waarom zijn belangrijkste opposant, de socialist Michael Laugesen, daar minder garen bij spint dan de centrumpartij van Nyborg, dat zien we in 'Borgen': een fascinerend, geraffineerd en alom geprezen politiek drama van de makers van 'The Killing', onder meer bekroond met de Prix Italia, een Gouden Nimf in Monte Carlo en de Fipa Grand Prize.

De reeks neemt ons mee naar de wandelgangen van Cristiansborg, of gewoon Borgen ('de burcht'): hét machtscentrum van de Deense staat, waar niet alleen het Parlement gevestigd is, maar ook het kantoor van de Eerste Minister en het Hooggerechtshof.

We maken er kennis met een kluwen van politici, adviseurs, spin-dokters en journalisten, die allemaal hun rol spelen in het politieke spel. En we zien hoe hun professionele carrière zijn tol eist in hun persoonlijke leven.

De hoofdpersonages
De 40-jarige Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) is de charismatische leidster van de ietwat saaie centrumpartij De Gematigden. Zij is een intelligente, idealistische en geëngageerde politica die erin geslaag is de geloofwaardigheid van en de solidariteit binnen haar partij te bewaren, ondanks de slechte resultaten in de vorige parlementsverkiezingen. Door een vreemde samenloop van omstandigheden wordt zij de nieuwe Deense premier.

De zware verantwoordelijkheid begint na een tijd zwaar te wegen op het gezinsleven van Birgitte en haar huwelijk met Phillip Christensen (Mikael Birkkjaer), een docent aan een handelsschool. Phillipis achteraan in de 40. Ze hebben samen twee kinderen: Laura en Magnus.

De liberaal Lars Hesselboe (Sören Spanning) is de zittende premier die door een wat ongelukkige misstap een quasi zekere herverkiezing aan zijn neus ziet voorbijgaan.

Michael Laugesen (Peter Mygind) staat aan het hoofd van de socialisten. Hij is het die faux pas van Hesselboe aan het licht brengt, maar hij kan dat in de verkiezingen niet verzilveren en slaagt er niet in het premierschap binnen te rijven. Hij is een echte machtspoliticus en pragmaticus: altijd op het juiste moment op de juiste plaats.

Katrine Fönsmark (Brigitte Hjört Sörensen) is een 28-jarige journaliste en tv-presentatrice. Door haar naturel en haar talent om het politieke debat op het niveau van de kijker te brengen, is ze een erg populaire en gerespecteerde journaliste geworden. Katrine Fönsmark heeft bij het begin van de reeks een relatie met Ole Dahl (Claus Riis Östergaard), de getrouwde PR-adviseur van premier Hesselboe.

Kasper Juul (Pilou Asbaek) is de PR-adviseur van Birgitte Nyborg, maar ook de ex-vriend van Katrine Fönsmark. Hij is de spin in het web, weet veel en heeft zelf heel wat te verbergen.

Een fascinerende whowunit
'Borgen' is de nieuwe revelatie van de Deense omroep DR1, die eerder ook furore maakte met de doorleefde politiereeks 'The Killing'. In 'Borgen' is het theater verlegd naar de politieke arena, maar verder zijn er nogal wat gelijkenissen tussen de twee series. Ook in 'Borgen' is de spilfiguur een vrouw in een mannenwereld. Birgitte Nyborg is net als Sarah Lund eigenzinnig, koppig en integer. Maar ze is veel socialer en heeft een man, kinderen en een echt gezinsleven. Hoewel dat laatste door haar razend drukke professionele leven steeds meer onder druk komt te staan.

Net als 'The Killing' blinkt ook Borgen uit door het spannende en intelligente verhaal, de knappe typeringen van de personages, de uitstekende dialogen en vertolkingen, en de pittige snelheid waarmee het allemaal vooruitgaat. Het is smullen van de smeuïge verhalen over het leven achter de schermen van de politiek, het gespin en het gekonkel, de geheime en dubbele agenda’s en het 'ons kent ons'-sfeertje tussen politici, hun adviseurs en de pers. Kortom: een electorale ‘whowunit’ die qua spanning naast elke 'whodunit' kan staan.

Aflevering 1: Decency in the Middle
Birgitte Nyborg is de charismatische voorzitter van de ietwat saaie Deense centrumpartij De Gematigden. Kort voor de verkiezingen krijgt ze van haar PR-adviseur Kasper Juul compromitterende informatie over haar belangrijkste opponent: de zittende premier Lars Hesselboe. Juul heeft die informatie te pakken gekregen via zijn ex-vriendin, de journaliste en tv-presentatrice Katrine Fönsmark. Die heeft nu een relatie heeft met Hasselboe’s PR-man Ole Dahl. Nyborg wil het bezwarende nieuws niet gebruiken in haar campagne en daarom trekt Juul ermee naar Michael Laugesen, de leider van de socialistische oppositiepartij...

'Borgen', vanaf woensdag 5 september om 21.05 uur op Canvas.DOSSIER: Najaar 2012: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
canvastv

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Greatest Dancer van Vlaanderen' (Eén)

'The Greatest Dancer van Vlaanderen' is een ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Jong, oud, solo's, duo's en groepen, iedereen kan auditie doen en meedingen naar de prijs 'The Greatest Dancer van Vlaanderen'. Alle dansers komen terecht in de dansstudio en dat is niet zomaar een dansstudio: achter de spiegel kijkt namelijk een publiek van 700 mensen mee naar de auditie en zij beslissen of ze de auditie leuk vinden of niet. Pas als 75 procent 'ja' stemt gaat de spiegel open. Wie krijgt zijn energie door de spiegel tot bij het publiek? De kandidaten die de spiegel open krijgen, maken kans om door de coaches gekozen te worden om mee te gaan naar de grote shows.

'The Greatest Dancer van Vlaanderen', om 20.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:05
  Herhaling late Journaal
  08:00
  Radio2 op n
 • 00:55
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:15
  Geen Uitzending
  06:25
  Kabouter Plop
 • 03:00
  Geen uitzending
  07:15
  Revenge Body with Khloe Kardashian
 • 01:05
  Onderbreking
  11:40
  Modern Family
 • 01:05
  Geen Uitzending
  14:20
  SAS: Who Dares Wins
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 00:50
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 02:45
  Geen uitzending
  05:00
  Geen uitzending - Play4
 • 02:35
  Geen uitzending
  08:20
  CSI: Vegas
 • 02:50
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Night
 • 00:40
  Geen uitzending
  07:55
  My Sister's Keeper
 • 03:25
  De sterrenkaart
  04:05
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 20:35
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 02:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 03:46
  Aan de wand
  03:57
  Mijn tuin
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 03:55
  Duivelsweg
  04:45
  Kantine
 • 03:25
  Jonathan Creek
  04:20
  Grantchester
 • 03:55
  The Real Housewives of NYC
  04:35
  American Pickers
 • 03:14
  NOS Journaal (laat)
  05:57
  De slimste mens
 • 02:50
  Nieuwsuur
  08:00
  Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen
 • 02:12
  TekstTV
  05:30
  Timmy Time