Het verhaal van 'David'

vrijdag 18 september 2009

De telenovelle David is een romantisch liefdesavontuur over David, die toen hij twaalf jaar oud was, door een tragisch ongeval afgescheurd werd van zijn ouders en gedurende vijftien jaar, met compleet geheugenverlies, alleen op een eiland heeft gewoond.

A


ls hij ontdekt wordt door Sofie – de dochter van de eigenaar van een farmaceutisch bedrijf - komt hij terecht in een voor hem onbekende wereld, waar regels gelden die hij niet kan begrijpen. David is een romantisch, soms schrijnend, maar soms ook komisch verhaal over scheiden en weervinden, over verbondenheid en over de vermeende clash tussen natuur en cultuur.

Hoe verwerken de moeder en de vader de dood van hun zoon als ze ervan overtuigd zijn dat dit hun schuld is? Wat is het verschil tussen een 'cultureel verbond' (gedicteerd door de rede en het resultaat van een beslissing) en een 'natuurlijk verbond' (gedicteerd door de wetten van het hart)? Is het de beschaving die ons dicteert wat we moeten voelen of is er een sterke kracht in ons hart? 

David, de zoon van een ingenieur en een getalenteerde schilderes, komt in onze beschaving als een onbeschreven blad. Hij is de culturele conventies vergeten, maar heeft een hart van goud. Uitgerekend hij – die zelfs het concept 'liegen' niet kent – komt terecht in een wereld vol intriges en een bikkelharde strijd om status. Een wereld die hij niet kent en aanvankelijk ook niet kan begrijpen. Een wereld waarin hij zal moeten kiezen speelbal of speler te worden.

En toch zal hij het zijn die de wereld van de mensen  waarmee hij in aanraking komt, drastisch zal veranderen. David zal een weg moeten gaan met talrijke beproevingen, moeten leren wie zijn vrienden en vijanden zijn. Hij zal gebruikt en misbruikt worden. Maar anderzijds zal hij de mensen rondom zich ook een komische, maar genadeloze spiegel voorhouden en een grote invloed krijgen op hun doen en laten. Want David laat niemand onverschillig. Zeker niet Sofie die hem heeft ontdekt en voor hem zorgt, maar heel snel ervaart dat wat ze voor hem voelt dieper gaat dan dat.

Ondanks zijn heimwee naar zijn 'thuis' – het eiland waar hij leefde – zal hij het belangrijkste leren, wat er te leren valt: lief te hebben en liefde te ontvangen. David zal erin slagen het beste van de twee werelden te verenigen. En boven alles zal hij erin slagen de liefde van zijn leven de echte essentie van het leven te laten ontdekken en zal hij haar weten te overtuigen van zijn liefde.

'David',  vrijdag  18 september om 20.40 uur en vanaf maandag 21 september om 18.25 uur op vtm.


Lees ook:
'David' : de oerkracht van de liefde
Bekijk 'David' nu al via iWatch

DOSSIER: David, de nieuwe telenovelle van vtm

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers