Het najaar van Eén: de blikvangers

dinsdag 10 augustus 2010

Zoals je bij TV-Visie eerder al kon lezen stelde Eén vandaag zijn najaarsschema voor. De gevolgen van de besparingen, waar de openbare omroep binnenkort door moet, zijn al enigszins merkbaar. Toch zijn enkele nieuwigheden een vermelding waard. We zetten de blikvangers alvast even op een rijtje.

'Annie M.G.'


Vanaf zaterdag 4 september pakt Eén uit met 'Annie M.G.', een liefdesepos over het leven van kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. De reeks, die het resultaat is van een samenwerking tussen Eén, NPS en de VARA, is gebaseerd op de Annie M.G. Schmidt-biografie van Annejet van der Zijl. 'Annie M.G.' vertelt het verhaal van de schuchtere domineesdochter uit Zeeland die uitgroeide tot een van de meest geliefde schrijfsters van de twintigste eeuw.

Met haar geestige en relativerende werk laat ze een nieuwe wind waaien door het naoorlogse Nederland en Vlaanderen, maar ook privé is haar leven allesbehalve conventioneel. 'Annie M.G.' toont de schrijfster als een zoekende, hartstochtelijke vrouw die verliefd wordt op een getrouwde man. Jarenlang is ze zijn minnares en op latere leeftijd wordt ze de moeder van zijn kind. Het is een vrouw die hunkert naar liefde en er alles voor over heeft om haar man gelukkig te maken, zelfs als dat inhoudt dat ze hem op het einde van zijn leven moet helpen met zijn zelfgeregisseerde dood.

'Annie M.G.' vertelt niet alleen het verhaal van Annie M.G. Schmidt, de reeks is ook doordrongen van haar werk. In Vlaanderen is de schrijfster vooral bekend om haar razend populaire kinderboeken, maar ze schreef ook tal van columns, liedjes en theaterstukken voor volwassenen. De vele momenten van zang en dans in de reeks maken van 'Annie M.G.' een uniek document over een van Nederlandse grootste schrijvers.

Vanaf zaterdag 4 september om 21.20 uur.

'Dagelijkse Kost'

Je kon eerder al bij TV-Visie lezen dat Jeroen Meus dit najaar een dagelijks kookprogramma op Eén zou krijgen. Tijdens de persvoorstelling dinsdag raakten meer details bekend. In 'Dagelijkse Kost' bewijst Jeroen Meus dat koken een plezier is voor iedereen, voor elk moment of evenement en naar ieders smaak.

Van maandag tot vrijdag inspireert Jeroen de kijkers met een gerecht om van te watertanden. Met een waaier aan verse, inlandse producten en met respect voor de seizoenen laat de kok de kijker kennis maken met gevarieerde en inspirerende recepten: van de nationale plat préféré tot een origineel en eigenwijs bord vol smaak.

Jeroen kiest daarbij telkens voor een gezonde bereidingswijze en laat zien hoe je kunt koken voor ieders budget, zonder in te boeten op smaak en kwaliteit. Terwijl hij kookt, put hij uit zijn ruime productkennis en ervaring als kok om de kijkers interessante wetenswaardigheden te vertellen over het gerecht in kwestie.

Op zondag schotelt Eén het beste van Jeroens culinaire kunsten van de afgelopen week voor, aangevuld met reportages over de herkomst van de gebruikte ingrediënten en het bourgondische leven van de Vlaming.

Dagelijks vanaf maandag 20 september om 17.50 uur en vanaf zondag 26 september elke week om 18.35 uur.

'De School van Lukaku'

'De School van Lukaku' volgt een schooljaar lang het leven in het Sint-Guido Instituut, een Nederlandstalige multiculturele school in Brussel waar voetbalclub Anderlecht zijn Purple Talents heeft ondergebracht. Romelu Lukaku is ongetwijfeld de bekendste jongen die er op de schoolbanken zit.

'De School van Lukaku' is een documentairereeks waarin adolescenten open en eerlijk praten over vriendschap, liefde, seksualiteit, geloof en religie, veiligheid en criminaliteit en hun toekomst. En waarin ze inzage geven in hun familiale leven en in hun doen en laten in Brussel. Zelden of nooit heeft een school zo onbeperkt toelating gegeven om elk aspect van het schoolleven vast te leggen. De vele klasscènes tonen ongegeneerd het delicate opvoedingsproces van leerlingen en het kwetsbare engagement van leerkrachten.

Eén jaar lang registreerde de camera bovendien exclusief het leven van Romelu Lukaku thuis, op school en bij Anderlecht. Het droomjaar waarin hij profvoetballer werd, doorbrak bij Anderlecht en de nationale ploeg, de landstitel behaalde en topschutter werd.

'De School van Lukaku' is een authentieke en verrassende reeks over jongeren die opgroeien in de probleemwijken van een grootstad. Het schetst een indringend portret van wat misschien the lost maar zeker the next generation is. En het is een ontluisterend programma binnen de krijtlijnen van een multiculturele school, met vaak afwijkende en controversiële meningen van haar bewoners: jonge mensen op de drempel van de volwassenheid, met het klaslokaal als repetitiekot...

Vanaf maandag 30 augustus om 20.40 uur.

'God en Klein Pierke'

Herman Van Rompuy, Dirk Bikkembergs, Godfried Danneels, Raymond van het Groenewoud, Hannelore Knuts, Kamagurka, Karel De Gucht en Cédric Van Branteghem. Acht coryfeeën die weinig met elkaar gemeen hebben, behalve dat ze allemaal toppers zijn in hun vak en tussen september 2009 en september 2010 reporter Martin Heylen in hun leven zagen stappen.

Hun levens leidden hem naar Kaapstad, Milaan, Hasselt, New York, Parijs, Berlare, Rome, Weimar, Amsterdam, London, Straatsburg, Gent, Riga, Tallinn, Heusden-Zolder, Nicosia, Barcelona, Kosovo en Sint-Martens-Latem. Het resultaat is een exclusieve televisiereeks, waarin deuren open gingen die normaal gesloten blijven.

Martin filmde achter de schermen van het politieke landschap en in de coulissen van de modewereld, hij verkende de kunst- en rock-'n-rollscène, liep mee met een topsporter, vergezelde een premier die plots president van Europa werd en zag hoe een kardinaal feestelijk afscheid nam in Rome, maar daarna geen rust vond.

In 'God en Klein Pierke' beschrijft Martin Heylen als een bevoorrechte getuige het leven van acht uitzonderlijke persoonlijkheden en hun entourage. Hij toont hun ambitie en gedrevenheid, observeert hun talent en discipline, neemt notie van fouten en gebreken. En schetst zo acht unieke en toch herkenbare en universele portretten van de mens achter het icoon.

Later dit najaar op tv.

'Ergens Onderweg'

Hoe geëmancipeerd vaders tegenwoordig ook zijn, een reis alleen maken met een van hun kinderen blijft bijzonder. Het kind laat mama achter, papa laat zijn werk achter. En zo zijn de twee helemaal op elkaar aangewezen, weg van de rest van het vertrouwde gezinsleven. Even is alles helemaal anders, intenser. De twee zijn niet alleen vader en kind, maar ook twee reisgezellen die samen hun weg moeten zoeken. Letterlijk en figuurlijk. Zo close zijn ze nog nooit geweest.

In 'Ergens Onderweg' zetten acht bekende vaders de stap. Samen met een van hun kinderen maken ze de roadtrip van hun leven. Zo nam Rob Vanoudenhoven tijdens zijn reis naar Denemarken de zorg van zijn motorisch gehandicapte dochter Emma volledig op zich. Het werd een zeer intense reis voor hen allebei. En dat belooft het altijd te worden. Tom Waes neemt zijn zoon Milo dan weer mee naar een stierenloop in Spanje, net als zijn vader dat met hem heeft gedaan. En Peter Vandermeersch trekt met zijn zoon Sebastian naar Noord-Ierland. Peter is getrouwd met een Ierse en zijn zoon is dus een halve Ier. Samen gaan ze op zoek naar de Ierse roots van Sebastian.

'Ergens Onderweg' stapt mee in de reis, registreert en laat de twee gezellen daarna ook verder reizen. Een intiem portret van een magische reis.

Later dit najaar op tv.

'De Allerslimste Mens ter Wereld'

'Wie zegt tegen slechte lijm 'Bad Pritt' en weet dat in een matroesjka meestal nóg een matroesjka zit, maar ook waarom de kinderen van Pamela Anderson liever borstvoeding kregen dan Olvarit?' Naar het antwoord op deze en vooral andere vragen gaat Erik Van Looy op zoek in 'De Allerslimste Mens ter Wereld'.

Alle grootheden – soms van lichaam, soms van geest – van de voorbije seizoenen treden aan in de arena en nemen het tegen elkaar op, enkel gewapend met onbenullige weetjes en wat parate kennis. Een titanenstrijd zal zich ontvouwen en zoals op een wereldbeker voetbal zullen de zenuwen iets strakker staan, de supportersscharen iets fanatieker klinken en de tackles net iets dodelijker zijn.

Academici, politici en andere lieden uit de sector van het lichte entertainment zullen elkaar ongegeneerd naar de keel grijpen en intellectuelen met al niet veel overschot zullen zich de laatste haren uittrekken onder het vragenvuur. Erik Van Looy belooft zijn beste Algemeen Beschadigd Nederlands nog eens boven te halen en de nog steeds tweekoppige jury zal op zijn minst goed gekleed zijn.

Later dit najaar op tv.


DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:25
    Geen uitzending
    05:55
    Plop & de Peppers
  • 02:25
    Geen uitzending
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 01:10
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 00:55
    Geen uitzending
    15:40
    All New Traffic Cops
  • 02:35
    JAG
    02:10
    Baywatch
  • 00:35
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:25
    Geen uitzending
    02:20
    Sports Late Night
  • 02:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 03:00
    Backroad Truckers
    02:25
    Two and a Half Men
  • 01:55
    Geen uitzending
    05:35
    The Block NZ
  • 01:20
    Geen uitzending
    08:30
    Hailey Dean Mystery: A Will to Kill
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 03:01
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:40
    De Garde van Gert
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 02:10
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 03:00
    Friday Night Dinner
    02:45
    Midsomer Murders
  • 02:49
    NOS Journaal
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 02:38
    Nieuwsuur
    08:03
    Petrus in het land
  • 02:59
    Sophie & Jeroen
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal