Het jaaroverzicht van TV-Visie: september 2011

woensdag 28 december 2011

Het aftellen is begonnen! Nog enkele kalenderblaadjes te gaan en 2011 zit er helemaal op. Opnieuw zorgden de gebeurtenissen in medialand voor de nodige portie ontspanning. TV-Visie heeft zorgvuldig alle nieuwsfeiten gewikt en gewogen en de meest belangwekkende nieuwtjes zorgvuldig op een rijtje gezet. Tijdens deze laatste dagen van het jaar blikken we nog even terug op voorbije tv-jaar. Vandaag blikken we terug naar september 2011!

Triest nieuws om dit overzicht van september 2011 te openen: de maand opende met het overlijden van tv-icoon Tony Corsari. Nog meer aankondigingen over doden, ware het dan ongewild, kwam van RTL-TVi. Een journalist van de zender verklaarde Elio Di Rupo dood. En Sven Ornelis en Kürt Rogiers verslikten zich in een vals bericht dat de dood van een ‘Thuis’-actrice meldde.


Het regende ook ongelukken in september. Zo vloekte een VRT-journaliste hartsgrondig op de chauffeur van Laurette Onkelinckx. Kevin Janssens hield dan weer hoofdpijn over aan de VT4-serie ‘Vermist’.

En nog meer problemen voor VRT-journalisten. Zo werd de reportageploeg van de openbare omroep uit de rechtszaal verwijderd op het proces Janssen. De VRT haastte zich om de beschuldigingen van de assisenvoorzitter te weerleggen. Enkele dagen later was de ploeg weer welkom in de zaal. Vtm zag zich genoodzaakt om een uitzending van het korte nieuws afbreken wegens een hardnekkig software-probleem.

Gelukkig ook goed nieuws. De omroep bracht Yves Ponnette in stelling als nieuw, tijdelijk, Journaal-anker. Bert Heyrman trok dan weer de deur van de Reyerslaan achter zich dicht en koos voor ‘Het Nieuws’. Ondertussen werd beslist dat VRT Nieuws voortaan één algemeen hoofdredacteur zou krijgen. Hiermee werd het vertrek van hoofdredactrice Vrieleman naar VT4 opgevangen. De Mededingingsautoriteiten spraken zich ondertussen positief uit over de overname van VT4 en VIJFtv.

De VRT kreeg nog meer tegenslagen te verwerken. Zo kreeg Eén kritiek door een té gewaagde scène in ‘Het Goddelijke Monster’. En een aflevering van die serie moest noodgedwongen gratis aangeboden worden via de website door een panne op het Telenet-netwerk. En al direct is het duidelijk dat de VRT het moeilijk heeft om op zaterdag het hoofd boven water te houden. Alsof dat nog niet genoeg is moest de VRT zich ook wapenen tegen kritiek op de pas gestarte moslimuitzendingen in de zendtijd voor gastprogramma’s.

Ketnet kwam ook in het oog van de storm terecht al kon de zender zélf daar eigenlijk niet aan doen. De N-VA begreep de commotie niet en reageerde eerder gelaten. ‘Blokken’ luisterde ondertussen naar de kritiek van gevoelige kijkers en beloofde beterschap.

Gelukkig ook goed nieuws voor de VRT. De omroep kaapte verschillende nominaties en prijzen weg op diverse televisiefestivals. Jeroen Meus won niet direct een prijs, maar dat zal de man een worst wezen. Met de populariteit van ‘Mijn Restaurant!’ ging het in september dan weer de verkeerde kant op.

En van nieuwigheden gesproken: TMF voerde een complete restyling door, De VRT ging testen doen met gebarentaal én die populaire Jeroen Meus kreeg van Eén een eigen app voor ‘Dagelijkse Kost’.

Tot slot nog een blik op nog meer personeelsverloop. Lieve Vyverman kreeg bij VMMa de verantwoordelijkheid over Vitaya en VIJFtv. COO Stefan De Keyser hield het bij VT4 en VIJFtv voor bekeken. En productiehuis Kanakna kreeg een nieuwe directeur. Tot slot nam Canvas nog afscheid van ‘ouwe rot in het vak’ William Van Laeken. Phara de Aguirre volgde hem op bij ‘Panorama’.

Donderdag: oktober 2011

Wie worden TV-man én -vrouw? JIJ beslist nu!


Lees ook:
Het jaaroverzicht van TV-Visie: januari 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: februari 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: maart 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: april 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: mei 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: juni 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: juli 2011
Het jaaroverzicht van TV-Visie: augustus 2011

DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2011

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Elise Donner is mede-eigenaar van het reisbureau van haar harteloze ex-man. Sinds de scheiding maakt hij het Elise op verschillende manieren erg lastig. Elise heeft het plan met Kerstmis een date te vinden, om haar ex jaloers te maken. Daarnaast wil ze de feestdagen ook niet in haar eentje doorbrengen. Per toeval ontmoet Elise in een winkelcentrum Nick, een knappe en machtige advocaat. Nick is ook alleenstaand en er ontstaat meteen een band tussen de twee.

'The Mistletoe Promise', om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers