Het jaaroverzicht van TV-Visie: oktober 2006

vrijdag 29 december 2006

Het televisiejaar 2006 zit er bijna op. Terwijl overal in het land de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de feestdagen, graait TV-Visie in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: oktober 2006!

Na '

Sterren Op De Dansvloer' was er dit jaar 'Dancing On Ice'. Bekende Vlamingen en Nederlanders probeerden hun beste beentje voor te zetten op het ijs. Het programma haalde redelijk wat kijkcijfers, maar kreeg toch ook commentaar. Jurylid Thierry Smits vond het programma een ideale gelegenheid om een politieke boodschap te vermelden. De Vlamingen mochten niet op het Vlaams Belang stemmen. Logisch dat VTM een beetje verveeld zat met deze uitspraak.

De kijker leek er alleszins niet zwaar aan te tillen want tijdens de finale keken meer dan 2.6 miljoen Belgen en Nederlanders naar de overwinning van Staf Coppens. Genoeg om kijkcijferkanon 'Witse' op Eén van de troon te stoten. Maar de overwinning van Thor in 'Eurosong For Kids' was dan weer een uitschieter voor Eén.

Meteen na de finale van 'Dancing on Ice' kwam VTM al met een nieuw programma in hetzelfde genre op de proppen, 'Just The Two Of Us'. Acht bekende Vlamingen kregen een coach toegewezen die hen moest leren zingen.

Nog bij VTM was er in oktober om het een en ander opschudding. Het gerucht deed alweer de ronde dat 'Wittekerke' definitief zou verdwijnen en het contract van de bekende presentatrice Ingeborg en Gerty Christoffels werd stopgezet. Goedele Liekens flirtte dan weer openlijk met de VRT.

Begin 2006 probeerde Evy Gruyaert in 'Vlaanderen Sportland' op Eén om de Vlaming aan het sporten te krijgen. Dat lukte, al moest ze toen zelf opgeven met een knieblessure. Ze probeerde dat in oktober recht te zetten door de Vlamingen kennis te laten maken met het zwemmen. Week na week probeerde ze ons in het zwembad te krijgen.

Sinds het einde van de opnames van 'Het Geslacht De Pauw' hoorden we nog maar weinig van Bart De Pauw. Tot hij dit najaar voor de dag kwam met 'Willy's en Marjetten'. De titel van het programma zegt weinig over de inhoud van het programma, maar het had succes.

VTM heeft 'Supernanny' en VIJFtv startte in oktober met 'Nanny 911', telkens ingeleid door Sophie Dewaele. 'Supernanny' liep rond dezelfde tijd op VTM en kijkers apprecieerden het programma alweer. Er zijn ondertussen al plannen voor een nieuwe reeks.

VT4 kwam in oktober op de proppen met een gewaagd programma. Vorig jaar kregen we 'Temptation Island' en 'Paradise Hotel' voorgeschoteld. Stuk voor stuk programma's waarin het draait om liegen en verleiden. Dit jaar was het de beurt aan 'Undercover Lover'. Vrijgezellen en koppels zaten op twee aparte eilanden en niemand mocht verraden wie er een koppel was. Diegene die dit het langste kon volhouden was de winnaar. Veronique De Cock was ondertussen blij dat ze nog eens een programma mocht presenteren.

In oktober was er ook minder goed nieuws voor de fans van Nolle Versyp. Hij stierf op 5 oktober na een ziekte. Nolle was vooral bekend als dokter Dré uit 'Thuis', maar velen kenden hem ook uit de theaterwereld.

Marc Uytterhoeven werd in oktober als gezicht van 'De Laatste Show' opgevolgd door Frieda Van Wijck. In het begin verliep het allemaal nog wat stroef, maar ondertussen heeft ze écht bewezen dat ze een talkshow correct kan presenteren.

Soms hoor je wel eens dat acteurs blijven vastplakken aan een bepaalde rol. Sommigen kunnen dat zelfs letterlijk nemen. Van Walter De Donder, bekend als de burgemeester uit 'Samson & Gert' raakte bekend dat hij ook écht de sjerp van burgemeester zou dragen in de gemeente Affligem.

In oktober ging het allemaal niet zo goed bij de VRT. Eerder werd Tony Mary ontslagen en daarna nam televisiedirecteur Aimé Van Hecke zelf ontslag om als gedelegeerd bestuurder bij Sanoma Magazines aan de slag te kunnen. De voorlopige opvolger van Tony Mary, Piet Van Roe, vond het alvast jammer, maar wenste hem veel succes in zijn verdere carrière. Wim Van Severen volgde Van Hecke op. Ook directeur multimedia, Bettina Geysen, werd op het matje geroepen in verband met haar politieke bezigheden. Piet van Roe bemoeide zich persoonlijk met de zaak.

VTM kwam dit najaar al met vreemde programma's op de proppen. Eerst was er 'Wie wordt de man van Wendy?' en daarna 'Beauty en de Nerd'. In dat programma moesten negen wulpse jongedames een duo vormen met negen nerds. De jongens hadden geen stijl, kenden niets van vrouwen en waren meestal constant bezig met hun computers. Voor de vrouwen was het een uitdaging om hen een beetje 'wereldser' te krijgen.

Er was ook in oktober nieuws over digitale televisie. Interkabel-operator iN.Di wil begin volgend jaar starten met HDTV. En Mediaminister Geert Bourgeois wilde uiterlijk tegen 2008 overschakelen op digitale ethertelevisie.

Op voetbalgebied rommelde het ook alweer. De voetbalbond raakte zijn rechten maar niet kwijt en VT4 ging lopen met een belangrijke wedstrijd van de Rode Duivels.

Er was ook weer 'Big Brother VIPS'. Eerder dit jaar was 'Big Brother 2006' al te zien en daar kwam in oktober een vervolg op met bekende Vlamingen. Het was niet simpel voor de deelnemers, zeker niet voor David Davidse die al meteen twee vingers brak bij de eerste opdracht. De arme man probeerde vol te houden, maar deed daar meer kwaad dan goed mee. Hij wekte irritatie op bij de andere deelnemers die niet konden slapen van zijn enorme gesnurk.

Wordt vervolgd… morgen de belangrijkste televisienieuwtjes van november 2006.

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers