Het Jaaroverzicht van TV-Visie: november 2008

maandag 29 december 2008

2008 is een erg turbulent jaar geweest. De ene politieke crisis volgde de andere op. En ook economisch ging het niet bijster goed. Gelukkig zorgde de televisie n internet voor de nodige ontspanning. 2008 is goed geweest voor TV-Visie. Tijdens deze laatste dagen van het jaar graaien we nog eens in ons rijkgevulde archief. We blikken terug op het jaar dat bijna voorbij is. Vandaag: november 2008.

Er w

as opvallend veel VRT-nieuws in de maand november. De openbare omroep maakte bekend dat verdere besparingen noodzakelijk waren en 150 banen op de tocht kwamen te staan. Ondanks de besparingen sloot de VRT wel een exclusiviteitscontract af met Bart De Pauw, die vertrok bij productiehuis Woestijnvis. Nog meer slecht nieuws voor de VRT: ontevreden werknemers. Als gevolg van een prikactie van de VRT-vabonden kregen we 'Volt' korte tijd in zwart-wit te zien. Verder ontstond er nog een rel rond de uitzending van de herdenking van Wapenstilstand op 11 november. Deze uitzending was enkel digitaal te bekijken, wat bij heel wat kijkers aanleiding gaf tot ontevredenheid. De VRT bood hiervoor haar excuses aan. En dan is tot slot zeker nog de heisa rond de onkostennota's van de openbare omroep te vermelden. Deze zouden aantonen dat Bettina Geysen in haar periode als netmanager teveel had uitgegeven. De nota's werden gepubliceerd op de website van Knack. Even later nam Bettina Geysen ontslag als voorzitster van de politieke partij Vlaams Progressieven.

Kleine relletjes waren er rond 'Witse' en 'Weg Met De Soete'. De gouverneur van Vlaams-Brabant hekelde onverantwoord gedrag van commissaris Witse. Nog opschudding was er rond een advertentie van 'Weg Met De Soete'. Presentator Tomas De Soete werd er afgebeeld als Hitler in slip. Na de rel rond de uiteindelijk geschrapte aflevering van 'Plat Prfr' was dit de tweede Hitler-rel in korte tijd voor Canvas.

Gelukkig was er ook positief nieuws voor de openbare omroep: uit cijfers van de dienst Toerisme van Limburg bleek dat de serie 'Katarakt' meer toeristen naar Haspengouw had gelokt. Verder werd het 'Blokken'-record gebroken wanneer Ann Van De Velde als eerste deelneemster ooit vijf maal op rij won en kondigde Stany Crets aan dat een terugkeer van het olijke duo Elvis & Ringo uit 'Fans' op En zo goed als zeker was.

Reeds lang verwacht en eindelijk zover: de felbegeerde Lien Van De Kelder ging naakt in de vtm-serie 'Zone Stad'. Het fragment werd een echte hit op YouTube. Vtm-monument 'Lili & Marleen' zou stoppen na 10 jaar.

Televisiekok Piet Huysentruyt joeg in zijn eentje heel wat auteurs op de kast, want het is hij die met zijn nieuwe kookboek zorgde voor het allerbeste verkochte boek van de gehele Boekenbeurs.

'Piet Piraat' bleek beter te scoren in Nederland dan bij ons in Vlaanderen en nog meer Nederlands televisienieuws was er met 'De Grote Donorshow'. Dit omstreden programma won de internationale Emmy Award. Het Australische 'Neighbours' kwam in het lijstje met de vijf langstlopende programma's in Vlaanderen te staan. De anderen zijn 'Het Nieuws', 'Het Weer', de Lottotrekking en 'Panorama'. Uit Duitsland bereikte ons het nieuws dat daar de eerste zender die zich op homoseksuelen richtte werd gestart. Deze zender kreeg de naam TIMM mee.

Nieuw leven verwelkomden we bij Goedele Wachters en bleek op komst bij VT4-presentatrice Cara Van der Auwera.

Woensdag: december 2008

DOSSIER: Het TV-Visie Jaaroverzicht 2008

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hlne vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op En.

Dossiers