Grote namen voor 'het goddelijke monster'.

woensdag 9 september 2009

Volgende week gaat Eyeworks Film & TV Drama van start met de verfilming van 'Het goddelijke monster', een familiesaga over de ondergang van een machtig geslacht van ondernemers en politici aan het einde van de vorige eeuw. 'Het goddelijke monster', een reeks voor Eén gebaseerd op de monstertrilogie van Tom Lanoye, kan rekenen op een indrukwekkende cast, met Joke Devynck in de rol van hoofdpersonage Katrien Deschryver.

Maandag begint Eyeworks Film & TV Drama met de opnames voor 'Het goddelijke monster' (vroegere werktitel: De monstertrilogie), een prestigieuze tiendelige fictiereeks voor Eén naar de monstertrilogie van Tom Lanoye. De reeks, over de teloorgang van een machtig ondernemersgeslacht, wordt op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel ingeblikt en zal waarschijnlijk op het scherm te zien zijn in 2011.
Ondertussen is ook de uitgebreide cast van Het goddelijke monster bekend. Joke Devynck, die haar sporen verdiende met 'Flikken', 'Vermist', 'Katarakt' en 'Sara', neemt de rol van hoofdpersonage Katrien Deschryver voor haar rekening. Johan Van Assche, die onder meer te zien was in 'De zaak Alzheime', 'De hel van Tanger' en de Eén-reeks 'Kongo', vertolkt haar vader Herman Deschryver, een ex-minister en het hoofd van de familie Deschryver. Michel Van Dousselaere, die acteerde in 'Aspe', 'Spike' en klassiekers als 'Ons geluk' en 'Terug naar Oosterdonk', kruipt in de huid van de flamboyante tapijtengigant Leo Deschryver, die met een brutaal plezier alle wetten en regels aan zijn laars lapt. De andere rollen worden vertolkt door een verscheiden en ijzersterke cast, die onder meer bestaat uit Katelijne Verbeke, Kevin Janssens, Marc Van Eeghem, Ianka Fleerackers, Christianne Oliveira, Thomas Ryckewaert, Jan Hammenecker, Gilda De Bal, Ingrid De Vos, Brit Alen, Dorian Lough, Serge-Henri Valcke, Sara Vertongen, Greet Verstraete, Viviane De Muynck, Gene Bervoets en Vic De Wachter.


De regie van 'Het goddelijke monster' wordt verzorgd door Hans Herbots (°1970), die eerder al de bioscoopfilms 'Falling', 'Verlengd weekend' en 'Windkracht 10: Koksijde Rescue' voor zijn rekening nam. Voor televisie maakte hij 'Urbain' en werkte hij mee aan de vijfde en zesde reeks van 'Flikken'. Herbots regisseerde ook verschillende afleveringen van 'Zone stad', 'Sedes & Belli', 'Wittekerke' en 'Deman'. In februari komt zijn nieuwe film 'Bo' uit.

Rik D’hiet (°1965), die zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft als scenarist van 'Flikken', was verantwoordelijk voor het scenario. D’hiet nam eerder ook de scenario’s van 'Recht op recht' en 'Bex en Blanche' voor zijn rekening. Daarnaast geeft hij les in het Brusselse RITS en aan de Universiteit Gent.

Naar Tom Lanoye
'Het goddelijke monster' is gebaseerd op werk van Tom Lanoye (°1958), die met 'Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen' de ultieme trilogie schreef over België als het uiteenvallende hart van Europa. Het derde deel van de trilogie, 'Boze tongen', kaapte op de Gouden Uil in 2003 zowel de publieksprijs als de prijs van de jury weg. In 2004 werd het boek bovendien bekroond met De Inktaap. Eerder mocht Lanoye al de publieksprijs in
ontvangst nemen voor Zwarte tranen. 'Het goddelijke monster' en 'Zwarte tranen' leverden hem in 1998 en 2000 ook al Humo’s Gouden Bladwijzer op.
Sinds zijn debuut 'Een slagerszoon met een brilletje' is Lanoye niet meer weg te denken uit de Nederlandstalige literatuur. Tot zijn bekendste werken behoren behalve 'de monstertrilogie' ook 'Kartonnen dozen' en 'Het derde huwelijk'. Daarnaast schrijft Lanoye ook poëzie, columns, essays, korte verhalen en theaterstukken. Hij staat bovendien bekend om de levendige en theatrale manier waarop hij zijn eigen werk ‘performt’.

Het verhaal
'Het goddelijke monster' is een familiesaga over de ondergang van een machtig Vlaams ondernemersgeslacht, in een land dat na een lange reeks schandalen in een diepe crisis is verzeild geraakt. Of zoals Tom Lanoye het zelf verwoordt op de achterflap van 'Het goddelijke monster', over 'een uiteenvallende familie in een uiteenvallend land in het hart van Europa'.
De aanleiding is een jachtongeluk waarbij het hoofdpersonage, Katrien Deschryver (Joke Devynck), haar man doodt. Ongewild geeft ze daarmee het startschot voor een reeks tragikomische ontwikkelingen, die haar familie meezuigen in een onontkoombare neerwaartse spiraal. Drijvend op de golf van publieke verontwaardiging die uiteindelijk aanleiding geeft tot de Witte Mars, voert de gefrustreerde onderzoeksrechter Willy De Decker (Marc Van Eeghem) een eenmanskruistocht tegen Katriens vader, ex-minister Herman Deschryver (Johan Van Assche), en haar sjoemelende oom, de flamboyante maar onbeschofte tapijtengigant Leo Deschryver (Michel Van Dousselaere). Sluimerende familieconflicten komen terug tot leven en nooit verwerkte trauma’s eisen hun tol. Door hun innige verwevenheid met de politieke en economische elite van het land worden de Deschryvers het symbool van alles wat verkeerd loopt in België.
'Het goddelijke monster' is een eigenzinnige familiesaga waarin op soms geestige, soms ontroerende wijze een tijdsbeeld wordt geschetst van België op het eind van de vorige eeuw. De Vlaamse kijkers zullen – tien jaar later – gefascineerd zijn door de herkenbare personages en de vele speelse, maar rake verwijzingen naar de schandalen en affaires uit de periode.

Partners
'Het goddelijke monster' komt tot stand dankzij de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het is de eerste tv-reeks die geniet van de nieuwe STIVO-maatregel van de Vlaamse regering, die vorig jaar werd ingevoerd door de minister van Cultuur om hoogstaand kwalitatief drama op de Vlaamse televisie te ondersteunen. Verder investeerden een aantal bedrijven in de reeks via de fiscale taxshelter van de federale overheid.

Het goddelijke monster is een programma van Eyeworks Film & TV Drama voor Eén.


Lees ook:
Opnames van 'Het Goddelijke Monster' in volle gang

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Kamal Kharmach in 'Andermans Zaken'

Twee broers richtten enkele jaren geleden een oorlogsmuseum op, een emotioneel eerbetoon aan hun vader, een Engelse soldaat. Kamal is onder de indruk van de collectie, maar ziet al snel dat er op verschillende vlakken nog groeimarge zit. Voor de broers is het museum een hobby, maar Kamal wil dat ze het museum als een volwaardige onderneming runnen.

'Andermans Zaken', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers