Goed Bekeken?!: 'De Afspraak' op Canvas

maandag 24 augustus 2015

Was geen Canvas-kijker. Ben geen 'Terzake'-kijker. Maar als er zoveel nieuwigheden worden aangekondigd, dan durf ik wel eens zondigen tegen het principe dat ik geen meerwaarde-kijker ben.

Canvas wil trouwens af van het imago van nichezender. En daar moet ondermeer 'De Afspraak' sinds maandag voor zorgen.


'Terzake' gaat weer diep en duidend, zoals in de beginjaren. En dat doet het voortaan in de late avond. In primetime zit nu 'De Afspraak' met Bart Schols. Het nieuwe Canvas moet jonger en vooral veel frisser en fruitiger zijn. Het limoengroene decor van 'De Afspraak' zet alvast de toon. En Bart Schols, die is al wel langer fris en fruitig. In een vooruitblik tijdens 'Het Journaal' liet Schols al optekenen dat hij niet echt zenuwachtig was. Al waren er in de eerste minuten van de uitzending toch tekenen van enige nervositeit bij de presentator op te tekenen. Maar dat is hem vergeven. De man is nuchter genoeg om te beseffen dat er veel van hem wordt verwacht. Hij moest en zou het visitekaartje van het nieuwe Canvas afleveren vanaf dag één.

De eerste aflevering van 'De Afspraak' opent met een olijk item over Donald Trump, als het van de huidige peilingen afhangt de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika. En Trump is altijd goed voor spektakel en vertier. Slimme binnenkomer van de 'De Afspraak'. Amerika-correspondent Michiel Vos zorgde voor de verplichte duiding, en dat werd best een boeiend gesprek. Al speelden de opsteekmicrofoontjes wel voor stoorzender. Gelukkig werd dit later in de uitzending rechtgezet.

'De Afspraak' maakt ook tijd voor jong reportersgeweld. Lauwke Vandendriessche trok naar Hongarije, waar een muur is gebouwd om vluchtelingen tegen te houden. Lauwke is één van de jonge reporters die 'De Afspraak' inschakelt om een jonger publiek aan te trekken. Het vluchtelingen-onderwerp spreekt dezer dagen iedereen aan. Vandendriessche brengt het item op een verrassend confronterende manier. Een verademing. Als dit de richting is die 'De Afspraak' uitgaat, dan ben ik helemaal mee.

Uiteraard maakt 'De Afspraak' ook tijd voor cultuur. Iedere maandag volgt documentairemaker Dimitri Van Zeebroeck iemand uit de culturele wereld. In de eerste aflevering komt hij met een portret van danseres Lisbeth Gruwez. Een beetje excentrieke vrouw, maar top in haar vak én dus een portret waard. Ook dat is 'De Afspraak': tijd voor mini-documentaires. Nieuw en verrassend.

En ook tijd voor sport. Met vaste gast Ruben Van Gucht kijkt Bart Schols naar het afgelopen weekend op het WK atletiek in Japan. En de tendens was er meteen op Twitter: hoe kan je zo verdomd enthousiast vertellen over 100 meter hardlopen? En daar ging Schols, zelf ooit begonnen als sportjournalist, gretig in mee. Ook passie voor sport is dus op 'De Afspraak'.

'De Afspraak' heeft zijn vuurdoop doorstaan. Uiteraard werd er hard aan deze eerste aflevering gewerkt. Het visitekaartje, moest er meteen liggen. Dat merkte je aan alles. De eerste kennismaking was aangenaam. Niets meer, niets minder. Nu maar hopen dat de tendens kan aangehouden worden en dat de kijker mee is. Vandaag is een trein vertrokken die 10 maanden lang zal voortdenderen. Schols heeft van de VRT zelfs een sportcoach ter beschikking gekregen. Hoewel bevlogen, zal hij die ongetwijfeld goed kunnen gebruiken.

'De Afspraak' weegt merkelijk veel lichter dan 'Terzake', maar dat was ook de bedoeling. De tijden zijn veranderd én zelfs een meerwaardezoeker evolueert mee. Puik rapport voor de eerste aflevering, maar ik durf te hopen dat 'the best is yet to come'.

'Goed Bekeken?!' is een persoonlijke mening. Dit artikel is dus geen algemeen standpunt ingenomen door TVvisie en haar redactie. Wil jij reageren? Dat kan via Facebook of via Twitter (@TVVisie).

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
deafspraak

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bake Off Vlaanderen' - finale (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In de spannende finale strijden de bakkers nog n laatste keer en wordt de winnaar beloond met de iconische 'Bake Off'-trofee.

'Bake Off Vlaanderen', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers