Gloednieuwe Woestijnvis-reeks 'Ooit Vrij' op VIER

dinsdag 22 oktober 2019
Foto: VIER - © Woestijnvis/SBS Belgium 2019

In België worden dagelijks 50 mensen opgesloten in de gevangenis. 99% van al die gedetineerden komt ooit vrij. Vanaf maandag 28 oktober om 20.35 worden gedetineerden gevolgd op hun weg naar buiten in de nieuwe reeks 'Ooit Vrij'.

De makers van het humaninterestprogramma kropen een jaar lang achter de tralies, op zoek naar antwoorden op enkele prangende vragen over gevangenisstraffen: Hoeveel jaar cel riskeert iemand? Hoe snel kan iemand weer vrijkomen? Wie beslist dat een bepaalde gedetineerde de vier muren van de gevangenis mag verlaten? En hoe kan een penitentiair verlof soms helemaal mislopen?


Minister van Justitie Koen Geens: 'Ik ben zeer verheugd dat VIER met deze nieuwe serie aandacht geeft aan de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij. Gedetineerden die penitentiair verlof krijgen, kunnen zich voorbereiden op een eventuele terugkeer naar de samenleving. Dat is sowies o beter dan hen van de ene dag op de andere vrij te laten zonder begeleiding. Ik begrijp dat het voor mensen niet altijd duidelijk is waarom bepaalde beslissingen worden genomen door rechters. 'Ooit Vrij' geeft nu een unieke inkijk in de werking van justit ie en het verloop van dit soort beslissingen.'

'Ooit Vrij' graaft in het verleden van de gedetineerde, analyseert het heden en oordeelt of de gedetineerde klaar is om de gevangenis te verlaten nog voor de volledige straf is uitgezeten. Hoe en wanneer iemand vrijkomt hangt af van hoe hij in de gevangenis wordt beoordeeld. Maar hoe bepaal je of iemand weer klaar is voor een leven buiten de gevangenismuren? En wat is het risico voor de maatschappij? Eén ding is zeker: de weg naar buiten begint op de dag dat hij of zij opgesloten wordt. 

Het is een regelgeving die voor de buitenwereld vaak onbekend is en veel vraagtekens oproept. Maar ooit wordt elke gedetineerde terug onze buur. Hoe zou jij je buurman of -vrouw terug willen? Als iemand met oog op werk, omringd door familie en gecontroleerd door justitie of als iemand die jarenlang helemaal geïsoleerd is geweest, geen enkele omkadering heeft en hierdoor misschien makkelijk hervalt in zijn fouten van weleer? 

Een cameraploeg kijkt en luistert mee naar intieme gesprekken over misdaden, maar vooral ook naar de man of de vrouw erachter en wat een mogelijke vervroegde invrijheidsstelling met hen doet. De kijkers volgen het leven achter de tralies, maar zetten ook samen met de gedetineerden de eerste stap richting vrijheid. Ze gaan mee naar buiten, vieren samen met hen nieuwjaar tijdens een penitentiair verlof, gaan mee solliciteren, brengen samen een laatste bezoek aan een terminale vader of gaan mee vrij, voor altijd. Of in sommige gevallen: tot de volgende arrestatie.

'Ooit Vrij' volgt de complexe emoties die met een nakende vrijlating gepaard gaan van dichtbij. Bij de ene doet die vrijheid dromen, bij de andere boezemt het angst in. Niet voor elke gedetineerde is de vrijheid een geschenk. 

Directeur-Generaal Gevangeniswezen Rudy Van De Voorde: 'Vanaf de eerste dag van de opsluiting bereiden onze medewerkers de terugkeer van gedetineerden naar het gewone leven voor. Daarbij zoeken we steeds het juiste evenwicht tussen de belangen van de gedetineerde, en de belangen van de samenleving en de slachtoffers. Hoe vlot de terugkeer van de gedetineerden naar de maatschappij loopt, hangt af van de gedetineerden zelf, maar ook van hun omkadering buiten de muren (in de vorm van familie, werk, therapeutische begeleiding). Gedetineerden dienen zich ook hier rekenschap van te geven en op dat bewustwordingsproces zetten we sterk in. Het belang daarvan komt in deze reeks heel duidelijk naar voor. Een verdienste van de makers, maar zeker ook van de personeelsleden die zich elke dag opnieuw inzetten.'

De gevangenissen
Voor de nieuwe reeks openden vier gevangenissen hun deuren:

Brugge
Het penitentiair complex in Brugge is één van de grootste gevangenissen van België en biedt plaats aan beklaagden en veroordeelden. Op dit moment zitten er 611 mannen en 117 vrouwen opgesloten. In de reeks komen de langgestrafte mannenafdeling, de drugsvrije afdeling en de vrouwenafdeling uitgebreid aan bod. En ook de moeder-kindafdeling speelt een belangrijke rol. Daar volgen de makers een moeder en haar pasgeboren kind. In overleg met verschillende diensten bestaat de mogelijkheid dat kinderen tot de leeftijd van 2,5 jaar bij hun moeder in de cel verblijven. Brugge heeft daarnaast als enige plek in Vlaanderen een medisch centrum. 

Wortel
De gevangenis van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Met de afschaffing van de wet op de landloperij werd de strafinrichting in gebruik genomen om veroordeelden onder te brengen. In Wortel staat het aantal op 288 gedetineerden. Zij krijgen een gezicht en doen hun verhaal.

Dendermonde
De gevangenis van Dendermonde telt 245 gedetineerden en heeft een dubbele functie: zowel mannen in voorarrest als mannen die reeds veroordeeld zijn komen hier samen onder één dak. Waar zitten ze voor vast? Wanneer komen ze vrij? En hoe leven ze toe naar hun naderende straf?

Leuven Hulp
Ook de hulpgevangenis in Leuven ontvangt eveneens mannen die in voorlopige hechtenis zitten én reeds veroordeelde gedetineerden. Er is tevens een psychiatrische afdeling. Leuven Hulp heeft 188 mannen achter gesloten deuren.

'Ooit Vrij', vanaf maandag 28 oktober om 20.35 uur op VIER.


DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Londen, 1970. De jonge Farrokh Bulsara heeft een baantje op de luchthaven van Heathrow, maar droomt van een carrière als muzikant. Na een optreden van de band Smile biedt Farrokh zijn diensten aan omdat hun leadzanger net is opgestapt. De band Queen wordt geboren en Farrokh verandert zijn naam in Freddie Mercury. De rest is geschiedenis. Queen wordt een van de grootste rockbands aller tijden en heeft wereldwijd succes met hits als 'Bohemian Rhapsody', We Will Rock You', 'We are the Champions' en 'Radio Ga Ga'. In 1985 staat de band op het legendarische concert Live Aid. Niet lang daarna wordt bij Mercury zelf aids geconstateerd.

'Bohemian Rhapsody', film uit 2018 met Rami Malek als Freddie Mercury, om 21.25 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:05
  Het hoogste bod
  14:35
  Les Petits Meurtres d'Agatha Christie
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:05
  Life and death in paradise
 • 13:30
  De mooiste sprookjes van Grimm
  14:30
  Prinsessia
 • 13:35
  Chicago P.D.
  14:40
  Baba Yega
 • 13:40
  Rich House, Poor House
  14:35
  Helse bruiden
 • 11:25
  The Big Bang Theory
  14:30
  Men in Black
 • 14:00
  Xena, The Warrior Princess
  15:00
  Relic Hunter
 • 14:20
  Beestig
  14:50
  Lang Leve Koning Julien
 • 10:55
  Joe
  16:05
  Vinger aan de poot
 • 14:20
  Het feestmenu van ...
  15:20
  Stukken van mensen
 • 14:00
  Criminal Minds
  14:50
  Geen uitzending
 • 14:00
  NCIS
  00:00
  CSI: NY
 • 13:35
  E.R. - Emergency Room
  19:30
  Ten Years Younger in Ten Days
 • 13:35
  De Chalet, Hollandse Maatjes
  14:45
  De sterrenkaart
 • 14:20
  Business Branding Dovy 2021
  14:25
  Business Branding Ekomenu
 • 14:00
  Hart Voor Muziek
  15:00
  Nieuwelingen
 • 14:11
  De ambachter
  14:36
  Zelfbouw van a tot z
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
  05:30
  De Koepelzaal
 • 13:15
  Superprestige veldrijden: Boom (vrouwen)
  14:35
  Superprestige veldrijden: Boom (mannen)
 • 14:05
  Agatha Raisin
  15:05
  Death in Paradise
 • 14:20
  Storage Wars
  16:30
  Below Deck Mediterranean
 • 13:41
  De Wereld van Morgen
  14:38
  De grote klimaatkwis
 • 14:21
  Max Maakt Mogelijk - Special
  14:37
  Rauw Curaçao
 • 14:20
  Zapp Your Planet
  14:42
  Weekoverzicht SpangaS: De Campus