(Ge)buis(d)!?: 'Eurosong 2006'

maandag 20 februari 2006

Ook onze mediawatcher geraakte de afgelopen weken helemaal in de ban van 'Eurosong 2006'. Tijdens de laatste uren voor de wedstrijd kroop hij in zijn pen voor zijn bedenkingen rond deze wedstrijd van staatsbelang...

O


p het moment van dit schrijfsel gieren de zenuwen door de keel van de zeven kandidaten die kans maken om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. U weet wel, dat spektakel waarvoor duizenden mensen in de deelnemende landen de grens oversteken om voor hun land te stemmen. Niet eens zo gek, ook in België heb je West-Vlamingen die even tot in het grensdorpje Sluis rijden om met enkele sms'en hun landgenoot te steunen. Met als resultaat, wanneer Nederland de punten openbaart:"Belgium, la Belgique, twelve points, douze points".  

Nu, om de twee jaar wordt Vlaanderen het slachtoffer van de Eurosongkoorts. Hoewel een mens op voorhand weet dat België kansloos is om het Songfestival te winnen, besluipt ons – om God weet welke reden – steevast die gedachte "dat het nu toch eens moet lukken". Het is een voor de wetenschap onverklaarbaar fenomeen waarom we plots winstkansen ruiken, keer op keer op keer. Zo van: "Ja, hij heeft misschien wel zijn twee knieën verloren door op een mijn te stappen, toch zie ik hem als winnaar van de 100m spurt". Het lijkt wel alsof ons rationeel denken word verlamd door die Eurosongkoorts, en dus veel gevaarlijker is dan dat vogelgriepje dat ons hoogstens eens doet hoesten. Maar worden Bart Peeters, Kaye Styles en la Dex in quarantaine geplaatst? Neen, kennelijk is een onschuldig vogelhoestje gevaarlijker dan het verlammen van ons denken. 

Als je editie 2006 vergelijkt met de voorgaande Eurosongedities, dan merk je op dat er quasi niets is veranderd. Je hebt het jaarlijkse kanonnenvlees dat enkel mag komen om afgemaakt te worden door de jury, je hebt een Bart Peeters die jaar na jaar meer op zijn legendarische alter ego 'Jos Bosmans' gelijkt en je hebt Barbara Dex. Alledrie deze elementen zijn constanten in Eurosong. 

Iedere kijker, waaronder mezelf, heeft zo zijn of haar favorietjes die worden aanbeden op basis van zelfgekozen eigenschappen die iemand 'Eurosongwaardig' maken. Mijn bejaarde buurvrouw gelooft nog steeds dat het de stem is die bepaalt wie kan winnen en wie niet. Voor haar staat het dan ook als een paal boven water dat alleen Barbara Dex,  - toegegeven, de beste stem van alle kandidaten – de meeste kans op succes biedt. Dan heb je de kleine koters die helemaal wild worden van de "Oooooweeeoooweee" met het hoge K3-gehalte, geproduceerd door Belle Perez. "Een goed klinkend refrein, meer moet dat niet zijn". De iets oudere 'kinderen' zweren trouw aan Styles, Brahim en Ryan. Zij gaan ervan uit dat meer en meer via sms wordt gestemd en dat de gsm hoofdzakelijk gebruikt wordt door jongeren......waardoor een modern nummer een hogere plaats garandeert in de eindtabel. Vervolgens heb je nog de mensen die vermoeden dat het de 'act' is die het hem doet. "Mensen zien meer naar een Eurovisiesongfestival dan ze luisteren". Hoef ik het dan nog te vermelden dat voor hun La Sakhra torenhoog op één staat? Ten slotte heb je nog individuen waar noch de stem, noch de act, noch de leeftijd een rol speelt. "Hoe excentrieker, hoe liever" luidt het credo. Als deze personen niet vastzitten in eén of andere dwangbuis, dan moet hun stemgedrag toch wat punten opleveren voor Els De Schepper. 

Wie het ook moge worden, bij publicatie van dit stukje is de laureaat gekend, hij of zij zal niet verder komen dan een 'eervolle' twaalfde plaats na punten gekregen te hebben van Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje. Waarna de dagen nadien in de kranten de berichten van 'vriendjespolitiek' welig zullen tieren. Filip Dewinter zal er alvast een extra reden bij hebben om over te gaan tot seperatisme. "De Walen kunnen dan, als andere nationaliteit, eindelijk ook eens een dienst bewijzen aan de Vlamingen, door op ons te stemmen in het Eurovisiesongfestival". Ach, was het al maar einde mei, dan is Vlaanderen weer genezen van de Eurosongkoorts en verlost van de kinderachtige en flauwe vanbuitengeleerde nonsens, uitgekraamd door de Leyers-sisters.

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hit the Road Jacques' (Play4)

Jacques Vermeire zag door zijn rijke carrière heel Vlaanderen. Hij kwam al op duizenden plaatsen en een aantal van die monumentale plekken vormen nu de rode draad van de roadtrip die hij samen met dochter Julie maakt. Julie aan het stuur, Jacques aan haar zijde. Samen doorkruisen ze het hele land en ontdekken ze plaatsen die de voorbije 70 jaar een rol hebben gespeeld in het leven van Jacques.

'Hit The Road Jacques', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:10
  Thuis
  20:35
  De Kemping
 • 20:10
  Riot in the Matrix
  21:05
  A perfect Planet
 • 20:00
  Halve Finale Koningin Elisabethwedstrijd piano 2021
  21:45
  Het journaal met VGT
 • 20:05
  Familie
  20:40
  Popquiz
 • 19:30
  Ambulance
  20:40
  Alloo in de buitenlandse gevangenis
 • 19:45
  Magnum P.I.
  20:40
  Hacksaw Ridge
 • 20:15
  Komt een man bij de dokter
  20:40
  Source Code
 • 20:15
  TV krant VTMKIDS
  05:45
  Thomas de Trein
 • 20:15
  America's Funniest Home Videos
 • 19:45
  Huizenjagers
  20:35
  Hit The Road Jacques
 • 19:45
  Chateau Meiland
  20:35
  Grey's Anatomy
 • 19:45
  Highway Thru Hell Canada
  20:35
  NCIS: New Orleans
 • 19:45
  Rizolli & Isles
  20:35
  Recipe for Love
 • 19:55
  Het Weekmenu - reeks 2
  20:40
  KLAAR IN 20 minuten
 • 20:00
  Trends Talk
  20:35
  Z-Insurance
 • 20:00
  Een Uur Sorry Music
  21:00
  De Vlaamse Top Toen
 • 19:53
  Het zelfbouwhuis
  20:16
  Zelf gedaan, goed gedaan
 • 20:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 19:30
  ATP Rome & WTA Rome
  21:30
  De Container Cup: Beloften
 • 19:35
  Midsomer murders
  20:30
  Agatha Christie's Marple
 • 19:50
  Desperate Housewives
  20:35
  The X-Files
 • 20:00
  NOS Journaal
  20:30
  NOS Studio Sport Eredivisie
 • 19:55
  Per seconde wijzer
  20:30
  Zembla
 • 19:25
  First Dates (NL)
  20:25
  Keuringsdienst van Waarde