Freek Braeckman wordt nipt 'De Slimste Mens ter Wereld'

donderdag 5 februari 2009

Het kartel van de VRT-journalisten heeft donderdagavond in de finale van 'De Slimste Mens ter Wereld' tot de laatste seconde gestreden tegen N-VA-politicus Bart De Wever. Een vooral tactisch finalespel zorgde voor spanning tot het bittere einde. Zelfs Erik Van Looy moest even zijn spelregels raadplegen voor de allerlaatste vraag. Uiteindelijk werd Freek Braeckman gekroond tot 'Slimste Mens ter Wereld'.

Er w

erden met bloemetjes en/of cactussen gegooid, er werd gevloekt dat het een lieve lust was, maar uiteindelijk kende de finale van 'De Slimste Mens' toch een verdiende winnaar. VRT-nieuwsanker Freek Braeckman nam al vrij vlug een voorsprong die zijn tegenstanders niet meer konden bijbenen. Zelfs tijdens de ultieme filmpjesronde werden er weinig punten gescoord en ook de overige broodnodige seconden werden niet bij elkaar gesprokkeld door de tegenstanders.

'Terzake'-journalist Lieven Verstraete werd zo verdienstelijk derde, want anders dan bij de gewone afleveringen gingen de kandidaten met het hoogst aantal seconden door naar het finalespel. Bart De Wever en Freek Braeckman kwamen zo tegenover elkaar te zitten. Eerst ging het spel nog gelijk op, maar uiteindelijk moest De Wever toch seconden prijsgeven.

Uiteindelijk werd het spel zeer tactisch gespeeld. Bart De Wever liet zich zakken tot één seconde en ook Freek Braeckman zag geen andere oplossing. Erik Van Looy raadpleegde snel de spelregels want dit uniek tactisch spel zorgde voor een spannende slot van deze felbekeken editie van 'De Slimste Mens ter Wereld'. Het reglement schreef echter voor dat diegene die het laatst had geantwoord, ook als eerste moest antwoorden bij de volgende vraag.

Een vraag over Tomas De Soete gaf de defintieve doorslag. 'Studio Brussel', riep Freek Braeckman, goed voor de titel van 'Slimste Mens'.

Toch bestaat er ook discussie over die laatste seconde. De krant De Standaard schrijft dat die ene seconde wel heel lang duurde tijdens de opnames, iets wat precies werd rechtgezet in de montagekamer. Bovendien werd ook een opmerking van Bart De Wever hierover geknipt. Tijdens de opnames maakte De Wever meteen na het verlossende antwoord en het applaus een grapje. 'Dit is voer voor de Raad van State', een opmerking die uiteindelijk de uitzending niet haalde.

Bij Woestijnvis bevestigt men dat de opmerking geknipt is, maar dat de laatste seconde integraal is uitgezonden. 'De opmerking van Bart De Wever over de seconde is geschrapt, per toeval. We hadden 55 minuten beeld die we tot 50 minuten moesten herleiden', aldus Sam De Graeve van Woestijnvis.

Voor wie eraan zou twijfelen, Bart De Wever is niet van plan om naar de Raad van State te trekken. 'Dan ben je fout bezig', aldus het laatste grapje van De Wever.

Wat vond jij van deze finale? Reageer in het TV-Visie Forum!

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

DOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2008-2009)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers