'Fata Morgana' klaar voor jubileumjaar!

dinsdag 13 mei 2008

Na vier zomers vol magie, emotie, sensatie en spektakel, belooft Fata Morgana ook tijdens zijn vijfde seizoen (een jubileum!) weer het onmogelijke mogelijk te maken. Wekelijks wordt een Vlaamse stad of gemeente door een Bekende Vlaming uitgedaagd om een spectaculaire en quasi onmogelijke opdracht te realiseren. Ze krijgt daar zes dagen de tijd voor en wordt met raad en daad bijgestaan door een ondernemend en dynamisch duo: Geena Lisa en Steph Goossens.

De e

erste opdracht wordt gegeven op zondag 1 juni en op zondag 8 juni zien we of de eerste vijf sterren binnen zijn. Een huizenhoge piramide in Meerhout, zomerse sneeuw in Oudenaarde, 100 Elvissen in Herentals, op de fiets van de Mont Ventoux naar Roeselare in amper vier dagen, een hemel vol zeepbellen in Aalst: ook in de zomer van 2007 heeft Vlaanderen zichzelf weer overtroffen! En wie denkt alles al gezien te hebben, zal zijn eigen ogen niet geloven in de vijfde zomer van Fata Morgana.

Jubileumjaar
Geena Lisa & Steph Goossens hebben opnieuw ongelofelijk veel zin om Vlaanderen op zijn kop te zetten tijdens dit jubileumjaar van Fata Morgana. Het populaire televisieprogramma is in de zomer van 2008 inderdaad aan zijn vijfde seizoen toe. De uitdagingen worden nog straffer, de opdrachten nog moeilijker, het resultaat nog spectaculairder.

Het Fata Morgana-verhaal begon vijf jaar geleden in Eisden, toen de inwoners uitgedaagd werden om in hun gemeente een skidorp te bouwen, uiteraard met aprs-ski bar, wintersporters en een heuse skilift. Eisden slaagde met glans en haalde als allereerste gemeenschap de ondertussen bekende vijf sterren binnen. Na die succesvolle start verbaasden tientallen andere dorpen en steden iedereen in Vlaanderen (en ver daarbuiten) door quasi onmogelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. Denk maar aan de heksen en tovenaars van Aalter, Hollywood in Hasselt, het Vampierenbal in Mortsel, de Romeinen van Kaprijke, Opwijk aan zee, De Middeleeuwen in Beveren-Waas, Brasschaat uit de kunst, Grimbergen walst in Wenen, enz. De lijst is lang, maar vast staat dat elke uitdager week na week versteld stond van wat mensen voor elkaar kunnen krijgen als ze de handen in elkaar slaan.

Vertrouwd verhaal
Elke week daagt een bekende Vlaming een stad of dorp uit om vijf spectaculaire opdrachten te vervullen. Geena & Steph vallen op maandag de gemeente binnen op zoek naar een enthousiasteling voor elk van die opdrachten. De sleutelfiguren krijgen tijd tot zaterdag om hun uitdaging tot een goed eind te brengen. Uiteraard zullen ze voor het verwezenlijken van hun opdracht een beroep moeten doen op alle inwoners van hun stad of dorp.

Om die helpende handen te verzamelen, wordt op woensdagavond een volksvergadering georganiseerd. Daar roepen de sleutelfiguren iedereen op zijn steentje bij te dragen om van hun gemeente een 5-sterrengemeente te maken. Buren, verenigingen, scholen en burgemeesters worden meegesleurd in de Fata Morgana-stroom met n persbericht 13 mei 2008 gemeenschappelijk doel: de vijf sterren binnen te halen. Uiteraard zijn Geena & Steph de hele week stand-by om de sleutelfiguren te helpen en te ondersteunen waar nodig.

Zaterdag is de dag van de waarheid, want tijdens een spetterende show stellen de vijf sleutelfiguren en hun helpers de opdrachten voor aan heel Vlaanderen. De bekende Vlaming die uitdager van dienst is, keurt de opdrachten en beslist hoeveel sterren de gemeente verdient.

Televisiekijkend Vlaanderen kan de volledige Fata Morgana-week en de spannende finale vanaf 8 juni elke zondagavond volgen op En. Na die uitzending worden de uitdager, de locatie en de opdrachten voor de volgende week bekendgemaakt.

Fata Morgana Internationaal
Ook in de rest van de wereld spreekt Fata Morgana tot de verbeelding. Het programma werd al drie keer genomineerd voor een Gouden Roos n haalde de selectie van het professionele televisieforum Input 2007. Ook dit jaar kreeg Fata Morgana weer bijzonder veel aandacht op de MIP beurs in Cannes deze lente. Het format werd verkocht aan Duitsland, waar nog deze zomer een eigen Fata Morgana op televisie verschijnt. En Griekenland, Scandinavi en Spanje namen een optie.

Maar ook buiten de Europese grenzen is Fata Morgana een schot in de roos. In Japan werd de aflevering 'Soapcity in Aalst' uitgezonden in 'NEXT', een programma waarin buitenlandse televisieformats worden voorgesteld aan een breed publiek. Het succes was zo overdonderend dat de Japanse programmamakers besloten een special te maken rond Fata Morgana. Een hele week lang kwam een Japanse cameraploeg naar Aalst voor interviews en sfeerbeelden en in Veurne, een 5-sterrenstad van het tweede seizoen Fata Morgana, werd speciaal voor de Japanse televisie - opnieuw het 'Wolkenlied' opgevoerd met een hemels kinderkoor.

Dit jaar wil Fata Morgana de mensen opnieuw een warme zomer bezorgen. Geniet mee van de magie van Fata Morgana, op locatie en voor de buis! 

'Fata Morgana', vanaf zondag 8 juni 2008, wekelijks om 20.20uur op En.

DOSSIER: Fata Morgana 2008 (En)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kinderziekenhuis 24/7' (foto: Eén/VRT - © 100.000Volts 2020)

Iben is terug. Hij komt voor een beenmergpunctie. Het is een belangrijk onderzoek, want uit het resultaat zal duidelijk worden of de innovatieve CAR-T-therapie die Iben een maand geleden kreeg, de leukemie ook echt klein krijgt. Kika herstelt goed van haar longoperatie. Ook met Stan gaat het al veel beter na enkele dagen op hartbewaking. Nauwelijks een week geleden werd Dant geopereerd. Vandaag is het de beurt aan zijn kleine broer Mylow.

'Kinderziekenhuis 24/7', om 20.35 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:10
  Thuis
  20:35
  Kinderziekenhuis 24/7
 • 20:00
  Terzake
  20:35
  De afspraak
 • 20:00
  Geen uitzending
  20:15
  Het journaal met VGT
 • 20:05
  Familie
  20:40
  Liefde voor Muziek
 • 19:55
  US Kitchen Nightmares
  20:50
  SAS: Who Dares Wins Australia
 • 19:45
  S.W.A.T.
  20:40
  Jurassic Park III
 • 20:10
  Flodder
  20:40
  Dead Draw
 • 20:10
  Wakandy
  20:20
  TV krant VTMKIDS
 • 19:25
  Sturm der Liebe
  20:15
  America's Funniest Home Video's
 • 20:00
  Dag dokter
  20:35
  Leef!
 • 19:50
  Shopping Queens
  20:35
  Prodigal son
 • 19:45
  Highway Thru Hell Canada
  20:35
  Pawn Stars
 • 19:45
  Het Weekmenu - reeks 2
  20:25
  De Dagschotel
 • 20:00
  Z-Nieuws
  20:25
  Herhalingslus
 • 20:00
  In levende lijve
  21:00
  De Vlaamse Top 10
 • 19:59
  Zelfbouw van a tot z
  20:17
  De ambachter
 • 20:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  00:00
  Institutionele Zaken - Studio Commissie
 • 20:00
  NOS Journaal
  20:35
  Radar
 • 19:55
  Per seconde wijzer
  20:30
  Het zaad van Karbaat
 • 19:25
  First dates
  20:25
  Kamp Waes