'Fata Morgana' klaar voor jubileumjaar!

dinsdag 13 mei 2008

Na vier zomers vol magie, emotie, sensatie en spektakel, belooft Fata Morgana ook tijdens zijn vijfde seizoen (een jubileum!) weer het onmogelijke mogelijk te maken. Wekelijks wordt een Vlaamse stad of gemeente door een Bekende Vlaming uitgedaagd om een spectaculaire en quasi onmogelijke opdracht te realiseren. Ze krijgt daar zes dagen de tijd voor en wordt met raad en daad bijgestaan door een ondernemend en dynamisch duo: Geena Lisa en Steph Goossens.

De e

erste opdracht wordt gegeven op zondag 1 juni en op zondag 8 juni zien we of de eerste vijf sterren binnen zijn. Een huizenhoge piramide in Meerhout, zomerse sneeuw in Oudenaarde, 100 Elvissen in Herentals, op de fiets van de Mont Ventoux naar Roeselare in amper vier dagen, een hemel vol zeepbellen in Aalst: ook in de zomer van 2007 heeft Vlaanderen zichzelf weer overtroffen! En wie denkt alles al gezien te hebben, zal zijn eigen ogen niet geloven in de vijfde zomer van Fata Morgana.

Jubileumjaar
Geena Lisa & Steph Goossens hebben opnieuw ongelofelijk veel zin om Vlaanderen op zijn kop te zetten tijdens dit jubileumjaar van Fata Morgana. Het populaire televisieprogramma is in de zomer van 2008 inderdaad aan zijn vijfde seizoen toe. De uitdagingen worden nog straffer, de opdrachten nog moeilijker, het resultaat nog spectaculairder.

Het Fata Morgana-verhaal begon vijf jaar geleden in Eisden, toen de inwoners uitgedaagd werden om in hun gemeente een skidorp te bouwen, uiteraard met après-ski bar, wintersporters en een heuse skilift. Eisden slaagde met glans en haalde als allereerste gemeenschap de ondertussen bekende vijf sterren binnen. Na die succesvolle start verbaasden tientallen andere dorpen en steden iedereen in Vlaanderen (en ver daarbuiten) door quasi onmogelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. Denk maar aan de heksen en tovenaars van Aalter, Hollywood in Hasselt, het Vampierenbal in Mortsel, de Romeinen van Kaprijke, Opwijk aan zee, De Middeleeuwen in Beveren-Waas, Brasschaat uit de kunst, Grimbergen walst in Wenen, enz. De lijst is lang, maar vast staat dat elke uitdager week na week versteld stond van wat mensen voor elkaar kunnen krijgen als ze de handen in elkaar slaan.

Vertrouwd verhaal
Elke week daagt een bekende Vlaming een stad of dorp uit om vijf spectaculaire opdrachten te vervullen. Geena & Steph vallen op maandag de gemeente binnen op zoek naar een enthousiasteling voor elk van die opdrachten. De sleutelfiguren krijgen tijd tot zaterdag om hun uitdaging tot een goed eind te brengen. Uiteraard zullen ze voor het verwezenlijken van hun opdracht een beroep moeten doen op alle inwoners van hun stad of dorp.

Om die helpende handen te verzamelen, wordt op woensdagavond een volksvergadering georganiseerd. Daar roepen de sleutelfiguren iedereen op zijn steentje bij te dragen om van hun gemeente een 5-sterrengemeente te maken. Buren, verenigingen, scholen en burgemeesters worden meegesleurd in de Fata Morgana-stroom met één persbericht 13 mei 2008 gemeenschappelijk doel: de vijf sterren binnen te halen. Uiteraard zijn Geena & Steph de hele week stand-by om de sleutelfiguren te helpen en te ondersteunen waar nodig.

Zaterdag is de dag van de waarheid, want tijdens een spetterende show stellen de vijf sleutelfiguren en hun helpers de opdrachten voor aan heel Vlaanderen. De bekende Vlaming die uitdager van dienst is, keurt de opdrachten en beslist hoeveel sterren de gemeente verdient.

Televisiekijkend Vlaanderen kan de volledige Fata Morgana-week en de spannende finale vanaf 8 juni elke zondagavond volgen op Eén. Na die uitzending worden de uitdager, de locatie en de opdrachten voor de volgende week bekendgemaakt.

Fata Morgana Internationaal
Ook in de rest van de wereld spreekt Fata Morgana tot de verbeelding. Het programma werd al drie keer genomineerd voor een Gouden Roos én haalde de selectie van het professionele televisieforum Input 2007. Ook dit jaar kreeg Fata Morgana weer bijzonder veel aandacht op de MIP beurs in Cannes deze lente. Het format werd verkocht aan Duitsland, waar nog deze zomer een eigen Fata Morgana op televisie verschijnt. En Griekenland, Scandinavië en Spanje namen een optie.

Maar ook buiten de Europese grenzen is Fata Morgana een schot in de roos. In Japan werd de aflevering 'Soapcity in Aalst' uitgezonden in 'NEXT', een programma waarin buitenlandse televisieformats worden voorgesteld aan een breed publiek. Het succes was zo overdonderend dat de Japanse programmamakers besloten een special te maken rond Fata Morgana. Een hele week lang kwam een Japanse cameraploeg naar Aalst voor interviews en sfeerbeelden en in Veurne, een 5-sterrenstad van het tweede seizoen Fata Morgana, werd – speciaal voor de Japanse televisie - opnieuw het 'Wolkenlied' opgevoerd met een hemels kinderkoor.

Dit jaar wil Fata Morgana de mensen opnieuw een warme zomer bezorgen. Geniet mee van de magie van Fata Morgana, op locatie en voor de buis! 

'Fata Morgana', vanaf zondag 8 juni 2008, wekelijks om 20.20uur op Eén.

DOSSIER: Fata Morgana 2008 (Eén)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:50
    Ridley
    00:05
    Journaallus
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    23:10
    Nachtlus
  • 16:00
    Lou
    21:00
    Geen uitzending
  • 15:20
    The Good Doctor
    01:25
    Geen uitzending
  • 15:20
    Achter gesloten deuren
    00:50
    Geen uitzending
  • 14:30
    Sorority Secrets
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 15:50
    MacGyver
    00:45
    Geen uitzending
  • 15:20
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 15:40
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 15:55
    Two and a Half Men
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 15:30
    Cold Case
    00:20
    ER
  • 15:45
    Scorpion
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 15:30
    The Block NZ
    00:35
    Love Island
  • 15:55
    Buried in the Backyard
    00:50
    Castle
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 15:50
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 15:55
    Comfort Food
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 15:25
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 16:00
    Midsomer Murders
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 15:35
    Ivo op zondag
    00:49
    NOS Journaal
  • 16:00
    NOS Journaal
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 15:57
    Kosmoo
    00:25
    Sophie & Jeroen