EXQI-baas woest na beschuldigingen van sociale uitbuiting

dinsdag 1 december 2009

Gabriel Fehervari, topman van Alfacam en de nieuwe mediagroep Exqi, is niet te spreken over de 'ongefundeerde' beschuldigingen van sociale uitbuiting in de weekendkrant van De Standaard van 28 november. Deze beschuldigingen zetten het volledige Exqi-project op de helling, aldus nog Fehervari.

In het artikel van De Standaard werden de gevolgen van de economische crisis bekeken. Specifiek werd ingegaan op de effecten op de media. Zo zouden de besparingen bij de VRT nefast blijken voor de kwaliteit en de kwantiteit van het Vlaamse televisie aanbod. Die kwaliteit zou onder meer in gedrang komen, omdat productiebudgetten steeds verder naar beneden gaan, waardoor sociale uitbuiting schering en inslag geworden is in de sector.

De christelijke vakbond LBC noemde man en paard en zei dat Alfacam en Kanakna in het kader van sociale uitbuiting de laatste jaren een slechte beurt maken. 'Zij kunnen in vergelijking met andere ondernemingen hun diensten goedkoop aanbieden omdat ze het personeel uitbuiten en de regels van het paritair comité voor de audiovisuele sector niet volgen,' zo stelde LBC-secretaris Kathleen Maes. Zo zouden gratis stagiairs veelvuldig in belangrijke functies ingezet worden en zou het loon van het wél betaalde personeel beneden elke norm zijn.

Alfacam-bons Gabriel Fehervari verslikte zich meermaals in zijn koffie toen hij zaterdagochtend zijn krant doornam. Hij wil nu zelfs bij de onderzoeksrechter een klacht wegens laster en eerroof neerlegegen tegen Kathleen Maes. Want 'door haar uitlatingen riskeert het Exqi-project op de helling te komen,' aldus Fehervari.

Exqi is al een aantal jaar bezig zijn plaatsje te veroveren in de Vlaamse mediamarkt. Eerst als dochter van Alfacam, nu als semi-autonoom bedrijfje. De jongste lancering in het genre was Exqi FM, of een gemuteerde versie van het vroegere Be One Radio. Op de analoge kabel zit Exqi Intro en digitaal kunnen we al een aantal maanden kijken naar Exqi Culture en Exqi Sport. Binnenkort moet Exqi Plus het plaatsje van Intro overnemen in de analoge kabel. Daarnaast zet Exqi ook in op internet, met binnenkort nieuwe websites voor de Exqi-platforms.

Maar door de beschuldigingen tegen Alfacam, zouden een aantal potentiële investeerders twijfelen over hun investering in Exqi. 'Zij vragen zich af of het wel verstandig is om samen te werken met een bedrijf dat aan sociale uitbuiting doet,' zegt Exqi-woordvoerder Sven Verresen. 'We proberen in een serene sfeer het Exqi-project op de rails te zetten, en dat wordt nu helemaal onderuit gehaald'. Nog volgens de woordvoerder zou de LBC in zijn eentje verantwoordelijk zijn voor het verlies van misschien wel 200 potentiële banen in de sector.

Alfacam weerlegt de beschuldigingen van sociale uitbuiting ook formeel: 'Geen enkel bedrijf uit de audiovisuele sector werkt zo minutieus aan alle details van de CAO die we met onze mensen hebben afgesloten over zondagvergoedingen, overuren, reisdagen en premies voor buitenlandse opdrachten. Ook zal Alfacam op geen enkele baan onbezoldigde stagiairs inzetten op belangrijke plaatsen'. Alfacam haalt maar eventjes 98% van zijn omzet uit het buitenland, net omdat ze naar eigen zeggen niet onderbetaald willen worden door Belgische omroepen en productiehuizen.

Gabriel Fehervari stelt ook zijn eisen. Hij geeft LBC-secretaris Kathleen Maes 24 uur de tijd om een bezoek te brengen aan Alfacam om haar beweringen recht te zetten. Zo zou ze zelf de aangebrachte schade aan het bedrijf kunnen zien. Kathleen Maes zelf lijkt niet bereid om hier op in te gaan: 'Ik heb nog geen uitnodiging van de heer Fehervari gezien, maar ik laat mij ook niet zo gemakkelijk sommeren.'

Bron: De Standaard

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook



DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:25
    Geen uitzending
    05:55
    Plop & de Peppers
  • 00:55
    Geen uitzending
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 01:10
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 00:55
    Geen uitzending
    15:40
    All New Traffic Cops
  • 01:55
    JAG
    02:10
    Baywatch
  • 00:35
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:25
    Geen uitzending
    02:20
    Sports Late Night
  • 02:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 01:30
    Hawaii Five-0
    02:25
    Two and a Half Men
  • 01:55
    Geen uitzending
    05:35
    The Block NZ
  • 01:20
    Geen uitzending
    08:30
    Hailey Dean Mystery: A Will to Kill
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 02:00
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:00
    De Wereldkeuken
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 01:25
    Play Sports Highlights
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 01:40
    Dickensian
    02:45
    Midsomer Murders
  • 01:55
    EenVandaag
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 01:51
    Nieuwsuur
    08:03
    Petrus in het land
  • 01:51
    3voor12 presenteert..
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal