EXQI-baas woest na beschuldigingen van sociale uitbuiting

dinsdag 1 december 2009

Gabriel Fehervari, topman van Alfacam en de nieuwe mediagroep Exqi, is niet te spreken over de 'ongefundeerde' beschuldigingen van sociale uitbuiting in de weekendkrant van De Standaard van 28 november. Deze beschuldigingen zetten het volledige Exqi-project op de helling, aldus nog Fehervari.

In het artikel van De Standaard werden de gevolgen van de economische crisis bekeken. Specifiek werd ingegaan op de effecten op de media. Zo zouden de besparingen bij de VRT nefast blijken voor de kwaliteit en de kwantiteit van het Vlaamse televisie aanbod. Die kwaliteit zou onder meer in gedrang komen, omdat productiebudgetten steeds verder naar beneden gaan, waardoor sociale uitbuiting schering en inslag geworden is in de sector.

De christelijke vakbond LBC noemde man en paard en zei dat Alfacam en Kanakna in het kader van sociale uitbuiting de laatste jaren een slechte beurt maken. 'Zij kunnen in vergelijking met andere ondernemingen hun diensten goedkoop aanbieden omdat ze het personeel uitbuiten en de regels van het paritair comité voor de audiovisuele sector niet volgen,' zo stelde LBC-secretaris Kathleen Maes. Zo zouden gratis stagiairs veelvuldig in belangrijke functies ingezet worden en zou het loon van het wél betaalde personeel beneden elke norm zijn.

Alfacam-bons Gabriel Fehervari verslikte zich meermaals in zijn koffie toen hij zaterdagochtend zijn krant doornam. Hij wil nu zelfs bij de onderzoeksrechter een klacht wegens laster en eerroof neerlegegen tegen Kathleen Maes. Want 'door haar uitlatingen riskeert het Exqi-project op de helling te komen,' aldus Fehervari.

Exqi is al een aantal jaar bezig zijn plaatsje te veroveren in de Vlaamse mediamarkt. Eerst als dochter van Alfacam, nu als semi-autonoom bedrijfje. De jongste lancering in het genre was Exqi FM, of een gemuteerde versie van het vroegere Be One Radio. Op de analoge kabel zit Exqi Intro en digitaal kunnen we al een aantal maanden kijken naar Exqi Culture en Exqi Sport. Binnenkort moet Exqi Plus het plaatsje van Intro overnemen in de analoge kabel. Daarnaast zet Exqi ook in op internet, met binnenkort nieuwe websites voor de Exqi-platforms.

Maar door de beschuldigingen tegen Alfacam, zouden een aantal potentiële investeerders twijfelen over hun investering in Exqi. 'Zij vragen zich af of het wel verstandig is om samen te werken met een bedrijf dat aan sociale uitbuiting doet,' zegt Exqi-woordvoerder Sven Verresen. 'We proberen in een serene sfeer het Exqi-project op de rails te zetten, en dat wordt nu helemaal onderuit gehaald'. Nog volgens de woordvoerder zou de LBC in zijn eentje verantwoordelijk zijn voor het verlies van misschien wel 200 potentiële banen in de sector.

Alfacam weerlegt de beschuldigingen van sociale uitbuiting ook formeel: 'Geen enkel bedrijf uit de audiovisuele sector werkt zo minutieus aan alle details van de CAO die we met onze mensen hebben afgesloten over zondagvergoedingen, overuren, reisdagen en premies voor buitenlandse opdrachten. Ook zal Alfacam op geen enkele baan onbezoldigde stagiairs inzetten op belangrijke plaatsen'. Alfacam haalt maar eventjes 98% van zijn omzet uit het buitenland, net omdat ze naar eigen zeggen niet onderbetaald willen worden door Belgische omroepen en productiehuizen.

Gabriel Fehervari stelt ook zijn eisen. Hij geeft LBC-secretaris Kathleen Maes 24 uur de tijd om een bezoek te brengen aan Alfacam om haar beweringen recht te zetten. Zo zou ze zelf de aangebrachte schade aan het bedrijf kunnen zien. Kathleen Maes zelf lijkt niet bereid om hier op in te gaan: 'Ik heb nog geen uitnodiging van de heer Fehervari gezien, maar ik laat mij ook niet zo gemakkelijk sommeren.'

Bron: De Standaard

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Joanna doet haar uiterste best om haar relatie met Alan Statham geheim te houden. Caroline heeft minder geluk wanneer iemand haar samen met Guy ziet toekomen. Guy is in de wolken met de geruchten die de ronde doen en dikt ze met plezier wat aan. Maar dat laat Caroline niet zomaar gebeuren... Ondertussen gaat Martin op zoek naar zijn vermiste sojayoghurt en leert Statham stijlvol door de gangen flaneren.

'Green Wing', om 23.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:30
  Journaallus
  09:00
  Winterbeelden
 • 23:55
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 21:50
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:45
  Qmusic
  05:50
  Thomas de Trein
 • 03:30
  Geen uitzending
  07:15
  Escape to the Country
 • 01:10
  Onderbreking
  11:05
  This is Us
 • 00:55
  Geen Uitzending
  12:35
  De Wegpolitie UK
 • 20:00
  TV krant VTMKIDS
  05:30
  Brandweerman Sam
 • 00:30
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 02:20
  Geen uitzending
  06:55
  De gezonde goesting
 • 00:20
  Geen uitzending
  06:50
  Coroner
 • 03:10
  Zenderonderbreking
  06:00
  NRJ Night
 • 03:40
  Ware delicatessen
  04:10
  In de Mix (magazine Njam)
 • 21:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 03:52
  Nooit meer rommel in de garage 1
  04:10
  Tooldokter
 • 03:30
  De Koepelzaal
  04:00
  Het Gesprek - Wouter Beke
 • 03:20
  NOS Journaal
  06:20
  Op zoek naar Maria - de sing off
 • 03:05
  Nieuwsuur
  06:35
  Met klassiek de week door
 • 01:57
  TekstTV
  06:30
  Pingu in de stad