Eric Van Rompuy eist ontslag VRT-topman

maandag 19 juni 2006

Voormalig Vlaams mediaminister en huidig Vlaams volksvertegenwoordiger Eric Van Rompuy is de Mary-saga aan de Reyerslaan grondig beu. Op zijn weblog eist Van Rompuy het ontslag van Tony Mary: 'Zijn krediet is opgebruikt en het vertrouwen is weg. Mary moet opstappen'.

Volg

ens Van Rompuy botst Mary's voorstel voor 8 digitale kanalen niet alleen op budgettaire beperkingen maar ook op de wezenlijke opvatting hoe een openbare omroep moet functioneren.

'Een versplintering over digitale themakanalen (o.m. inzake informatie en nieuws) en hierbij de algemene zenders En en Canvas vooral gebruiken voor populaire programmering (in concurrentie met de commercile omroepen) is een richting die ingaat tegen de missie van de VRT.', aldus Van Rompuy.

Hij verdedigt ook de keuze van de Vlaamse regering om het aantal digitale kanalen te beperken tot n cultuurkanaal om bij wijze van experiment na te gaan welke hiervan de mogelijkheden zijn. Het zeer lage aantal abonnees voor het voetbal van Belgacom TV bewijzen volgens Van Rompuy deze stelling: 'Het feit dat Belgacom voor het voetbalcontract (kostprijs: 36 miljoen euro) amper 12.000 abonnees heeft, is een eerste teken dat de digitalisering het gedrag van de kijkers nog lang niet wezenlijk benvloedt. De financile kater waarmee Belgacom thans wordt geconfronteerd, zou de VRT moeten aansporen tot voorzichtigheid met het opstarten van kanalen die zeer duur zijn en waarvoor wellicht geen kijkers zijn.'

Voor Van Rompuy kan het ontslag van Tony Mary niet snel genoeg komen: 'Wachten tot 21 juli is tijdverlies en gevaarlijk voor de VRT die tien jaar schitterend werk heeft verricht en een beheersovereenkomst verdient die haar groeikansen waarborgt. De Mary-saga heeft nu lang genoeg geduurd. Proud Mary stapt beter zelf van zijn paard. Zijn vakantie kan dan al beginnen op 21 juni, de eerste mooie zomerdag'.

DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie - © Timmy Vanheel 2018)

Billie is gezakt voor turnen en Pol vindt dat een ramp. Hij schakelt de Kampioenen in om Billie te laten ervaren dat sport tof is, met desastreuze gevolgen. Pascale vindt ondertussen dat Marc iets van zijn leven moet maken en zet hem aan tot solliciteren. Maar dat moet achter de rug van Bieke gebeuren, die de bemoeienissen van Pascale niet apprecieert.

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op En.

Dossiers