Eén werkt aan specials van 'Eviva España' en 'Komen Te Gaan' rond corona

maandag 6 april 2020

Eén is momenteel bezig met de opnames van twee bijzondere specials naar aanleiding van de coronamaatregelen. In een speciale aflevering zoekt Annemie Struyf contact met haar gasten uit 'Eviva España' die in Spanje ongewoon hard door de coronacrisis getroffen worden.

Is hun Spaanse droom nu veranderd in een nachtmerrie, vraagt ze zich af? Met uniek, vaak zelf gefilmd materiaal vertellen onze Spaanse landgenoten in deze beklijvende special over hun angsten en verdriet, maar ook over hun vechtlust en hoop.


De special van 'Komen Te Gaan' volgt enkele begrafenisondernemers in België, want de coronacrisis heeft een enorme impact op hun vak en op de rituelen van afscheid nemen. Hoe gaan zij daar mee om?

De special 'Eviva España' in tijden van corona is op dinsdag 21 april te zien op Eén. Over het exacte uitzendmoment van de special van 'Komen Te Gaan' volgt later meer informatie.

Special: 'Eviva España' in tijden van corona
Het coronavirus houdt lelijk huis in België, maar ook elders in Europa en in de wereld. Ook vanuit Spanje, waar vele Belgen een nieuwe thuis hebben gevonden, komen elke dag hallucinante verhalen en cijfers. Een jaar geleden ging Annemie Struyf in 'Eviva España' op bezoek bij landgenoten met een Spaanse droom. Nu vraagt ze zich af hoe het met hen gaat en of hun droom geen nachtmerrie dreigt te worden.

Hoe zou het bijvoorbeeld met Raf en Birgit zijn, hoog op hun berg in Asturias? En wat met de gezondheidsproblemen van Birgit? Hoe moet Sabah, net als zovele Vlamingen hier, met haar B&B in Andalusië overleven nu het toerisme in elkaar is gestort? Redden San en Annie het in hun Andalusische spookdorpje? Wat met de herberg van Christine op de route naar Santiago de Compostela, nu er geen pelgrims meer langskomen? En hoe moet het ook daar met al die kwetsbare hoogbejaarden in de noordelijke dorpjes? Mia en Walter komen ook al wekenlang hun berg niet meer af. Hoelang kunnen zij dit volhouden? En wat met dierenarts Ellen in het - vroeger zo toeristische - Mojacar?

Vanuit de lege VRT-redactie zoekt Annemie Struyf hen allemaal terug op. Ze skypet niet alleen met haar gasten, maar maakt hen tot volwaardige reportagemakers van hun eigen leven. Haar gasten filmen zichzelf en elkaar en tonen wat het coronavirus met hun leven en hun droomland heeft aangericht. Ze spreken openlijk hun angst en verdriet uit, maar ook hun vechtlust en hoop. Deze indringende corona-special van 'Eviva España' brengt het prangende verhaal van dromers die in Spanje een nieuw leven zochten, maar niet konden vermoeden dat een minuscuul virus hun leven helemaal overhoop zou gooien.

Annemie: 'Bij elk coronanieuws uit Spanje dacht ik meteen aan al die mensen uit 'Eviva España', die droomden van een nieuw leven onder de Spaanse zon. Bezorgd contacteerde ik hen. Zonder aarzelen waren ze allemaal bereid om, in woord én beeld, te getuigen hoe ingrijpend dit virus hun leven veranderd heeft.'

'Special Eviva España' in tijden van corona, dinsdag 21 april om 20.40 uur op Eén.

Special 'Komen Te Gaan'
Eén en Woestijnvis werken momenteel aan een special van 'Komen Te Gaan'. Deze human interestreeks volgt tijdens deze bijzondere en impactvolle coronaweken enkele vertrouwde begrafenisondernemers uit de vorige reeks, die elk op hun eigen manier in het vak en in het leven staan. Want terwijl in de ziekenhuizen een hevige strijd wordt gevoerd om levens te redden, neemt de druk ook bij de begrafenisondernemers toe. Voor hen is het geen evidentie om de gangbare afscheidsrituelen aan te passen. Ze organiseren nu uitvaarten die voor iedereen veilig en 'coronaproof' zijn. Geen warme knuffel of handdruk meer, maar een laatste groet via videochat. Afscheid nemen was nog nooit zo eenzaam.

Met de nodige voorzorgsmaatregelen stelt Woestijnvis zijn camera’s opnieuw op bij enkele begrafenisondernemers uit de reeks 'Komen Te Gaan'. De speciale reportage toont vanop de eerste rij hoe zij vandaag moeten schipperen tussen social distancing en troost.

Special 'Komen Te Gaan', binnenkort te zien op Eén.


DOSSIER: Coronacrisis op Vlaamse radio & tv

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Jacques en Axel trekken naar de rommelmarkt in het centrum van Gent. Stand-upcomedian Henk Rijckaert vormt een duo met Jacques, terwijl Belle Perez met Axel op stap gaat. Samen gaan ze op zoek naar objecten die het meeste geld gaan opleveren tijdens de veiling.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 21:35
    Amai zeg wauw!
    02:30
    Journaallus
  • 20:35
    Sporza: UEFA Conference League
    07:30
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 20:40
    Eenmaal Andermaal
    05:15
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:45
    Geen uitzending
  • 20:35
    Pitch Perfect 3
    01:15
    Geen uitzending
  • 20:35
    Surrogates
    01:10
    Walker, Texas Ranger
  • 21:25
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 21:15
    Danni Lowinski
    06:00
    Joe
  • 21:16
    Nonkels
    04:50
    Geen uitzending
  • 20:55
    Magic Mike XXL
    02:20
    Neighbours: A New Chapter
  • 21:20
    NCIS: Los Angeles
    02:20
    Backroad Truckers
  • 21:45
    Interior Design Masters
    03:00
    Geen uitzending
  • 21:15
    World's Most Evil Killers
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 21:41
    Meesterwerk
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 21:40
    Over (h)eerlijke groenten
    02:30
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 21:15
    Belga Sport
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    The Mallorca Files
    02:20
    Scott & Bailey
  • 21:17
    Dit was het nieuws
    02:17
    NOS Journaal
  • 21:30
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 21:14
    Podium Zwart Unplugged
    03:18
    Sophie & Jeroen