Deontologisch beroepscollege vindt straf Robin Ramaekers te licht

maandag 17 januari 2011

Het deontologisch beroepscollege is maandagavond samengekomen om de klacht en de gevolgen van die klacht ten aanzien van VRT-journalist Robin Ramaekers in beroep te behandelen. Die procedure is voorzien binnen het redactiestatuut en de deontologische code van VRT Nieuws.

In het deontologisch beroepscollege zetelen de algemeen directeur productie, een niet betrokken hoofdredacteur, twee leden van de deontologische adviesraad, en de gedelegeerd bestuurder.


Conclusies deontologisch beroepscollege:

1. Het deontologisch beroepscollege treedt het formele advies van de deontologische adviesraad en de beslissing van de hoofdredacteuren bij dat de betrokken journalist een deontologische fout gemaakt heeft.
2. Het deontologisch beroepscollege vraagt de verantwoordelijke hoofdredacteuren om de gevolgen van de klacht opnieuw te bekijken. De maatregel die nu getroffen werd is niet voldoende om het goed functioneren van de nieuwsdienst te vrijwaren.
3. Het deontologisch beroepscollege stelt net zoals de deontologische adviesraad vast dat de procedure uit het redactiestatuut niet correct gevolgd is, zowel in aanpak als timing. Zo moet elke verantwoordelijke hoofdredacteur bij het formeel vaststellen van een deontologisch probleem de klacht eerst voor formeel advies voorleggen aan de deontologische adviesraad. Na advies van de raad kan de hoofdredacteur een passend gevolg geven aan de klacht. In dit geval werd deze procedure niet gevolgd.

Gevolgen van de klacht voor Robin Ramaekers
Ten gevolge van de bijeenkomst van het deontologisch beroepscollege hebben de verantwoordelijke hoofdredacteuren beslist dat de betrokken journalist gedurende zes maanden een ondersteunende taak op zich zal nemen.


Persbericht VRT
http://www.deredactie.be

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

<