De zomer van 'Fata Morgana' start in PEER!

zondag 4 juni 2006

Tussen het lange rijtje herhalingen heeft En gelukkig ook weer afspraak met Sergio en Geena Lisa voor een nieuw rondje 'Fata Morgana'. Maandagochtend trekt de hele karavaan naar het Limburgse Peer. VRT-presentator Bart Peeters daagt de wereldburgers van Peer uit om het jaar van de draak uitgebreid te vieren.

V


anaf maandagochtend staat hen zeer zware week te wachten. Terwijl scholieren en studenten nog moeten starten met examens hoopt En dat de andere inwoners massaal de handen uit de mouwen steken. Ze hebben allemaal n doel voor ogen: de vijf sterren van 'Fata Morgana' voor Peer.

Bart Peeters is zelf een ongelofelijke fan van het oosten. Hij is dol op de Chinese keuken en dan vooral op nr.68 en nr.124 en bovenal: hij spreekt vloeiend Chinees. " Inwonels uit Peel, geef el een peel op!", aldus Bart zelf.

Op zaterdag 10 juni komt Bart zelf naar Peer en bekijkt hij of de gemeente al dan niet een vijfsterren gemeente wordt.

De opdrachten:

 STER 1: Een draken- en leeuwenoptocht met minstens 50 kleurrijke beesten
 STER 2: Zorg voor 500 dames in traditionele Oosterse klederdracht
 STER 3: Bouw een pagode van minstens 15 meter hoog
 STER 4: Voorzie een demonstratie n initiatie van verschillende oosterse gevechtssporten voor 10.000 mensen tegelijk
 STER 5: Als klap op de vuurpijl moet er een Chinees siervuurwerk zijn met glinsters, sterren en linten en dat alles in feestelijk Chinees rood.

Meer info over de sterren:

Ster 1: traditioneel vieren de Chinezen het begin van het nieuwe jaar (volgens hun jaartelling rond eind januari - begin februari) en van de lente met een draken- en leeuwenoptocht. De draak staat bekend als symbool voor hoge afkomst en macht, de leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed. Rood is een belangrijke kleur in de optocht want het is de kleur van het nieuwe begin en jaagt het kwaad weg. Tijdens de stoet is er vaak begeleidende muziek door een drummer, een gongspeler en een bekkenspeler.

Ster 2: Wie aan China denkt, denkt meteen ook aan de prachtige traditionele kledij. Traditionele klederdracht in China is een zeer belangrijk deel van de cultuur, onder andere omdat de kledij nog steeds een uiting is van het belang van de persoon.

Ster 3: Een pagode of pagoda is een gebouw dat in veel boeddhistische tempels in Azi te zien is. Het heeft de vorm van een toren die uit verschillende, steeds kleiner wordende verdiepingen bestaat. Elke verdieping heeft een eigen dak. De gebouwen hebben meestal zeven of dertien verdiepingen.

Ster 4: Onze vrienden uit het verre Oosten mogen dan iets kleiner zijn, ze kunnen best hun mannetje staan. Dat blijkt o.a. uit de vele oosterse gevechtsporten die er bestaan. Wij denken o.a. aan Kung Fu, Wushu, Sanshou, Tai Chi, Taikwondo, Sumo-worstelen, Jiu Jitsu, enz

Ster 5: De Chinezen zijn helemaal weg van siervuurwerk. Hoe kunnen we de onvergetelijke dag dan ook mooier eindigen met siervuurwerk. Siervuurwerk bestaat uit confetti, slingers en vele linten.


'Fata Morgana', vanaf zondag 11 juni wekelijks op En.

Bron: Persbericht En

DOSSIER: Fata Morgana 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Australi, het land dat in de tijd van de dinosaurussen op drift raakte. Hier tref je merkwaardige en wonderlijke dieren aan die je nergens anders ter wereld vindt. In de jungle ontmoeten we de kasuaris, een van de gevaarlijkste vogels op aarde. Meer in het binnenland trotseren kangoeroes en wombats sneeuwstormen en bossen vol gombomen worden bevolkt door nooit eerder geziene roofdieren. In het rode woestijnhart van het continent drinken reptielen via hun huid en gaan grote zwermen grasparkieten op zoek naar water. Op verborgen eilanden zwerft de Tasmaanse duivel rond en in zee komen duizenden haaien samen voor een heel speciale gebeurtenis.

'Seven Worlds, One Planet: Australia', om 20.55 uur op Canvas.

Dossiers