De VRT brengt informatie voor fietsers in het radioverkeersbulletin

dinsdag 19 oktober 2021

Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen in het verkeersbulletin vanaf nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk. Het verkeersoverzicht is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral gericht op de auto. Daar komt vanaf nu verandering in!

De VRT zet met dit initiatief mee de schouders onder de Fietsdeals waarmee de Vlaamse Overheid functionele fietsverplaatsingen wil stimuleren.


Door de lange files en de komst van de mogelijkheden van de elektrische fiets rijden steeds meer mensen met de tweewieler naar het werk of naar een andere bestemming. Via aparte fietspaden en fietssnelwegen ben je met de fiets vaak sneller ter plaatse dan met de auto. Daarom verdient de fietser ook aandacht in het VRT-verkeersbulletin want op die fietsroutes zijn, net zoals op de snelweg, af en toe problemen te melden.

Het zijn de fietsers zelf die problemen onderweg melden. De VRT werkt daarvoor samen met de Fietsersbond en het technologiebedrijf Hype.

Hajo Beeckman, VRT verkeersredactie: 'We geven al langer informatie voor de gebruikers van het openbaar vervoer, dus waarom fietsers bijvoorbeeld niet waarschuwen dat er een versperring is op de F1-fietssnelweg van Antwerpen naar Mechelen? Deze Fietsdeal zet een nieuwe stap in de verkeersinformatie op de VRT.'

Fietsersbond-app
In Google Play en op de App Store kan je vanaf vandaag de app 'Fietsersbond' downloaden. Ben je met de fiets onderweg, en je ondervindt een hindernis, hou dan even halt, en stuur je melding door. Een defecte fietslift in Antwerpen, een onderbroken fietssnelweg door werkzaamheden, een omgevallen boom na een herfststorm, of een spekglad fietspad waar de strooidiensten op een winterse ochtend nog niet gepasseerd zijn. Daar zullen onze radionetten vanaf nu voor waarschuwen.

Geen smartphone gebruik tijdens het rijden
De VRT vindt dat deze meldingen vooral belangrijk zijn voor mensen die hun fietsrit nog moeten beginnen. Op de radio waarschuwen we je dus alvast voor belangrijke hindernissen op je route, voor je de weg op gaat. Kijken naar je smartphone scherm tijdens de rit is niet veilig, en naar de radio luisteren met oortjes op de fiets is dat evenmin. Wil je als fietser zelf een melding maken, stop dan even, en stuur dan je informatie door. Je helpt er vele andere fietsers mee.

Hoe gaat het verder?
De VRT bekijkt met de Fietsersbond en Hype hoe de app na dit eerste stadium verder ontwikkeld kan worden. Voorlopig is de app een laagdrempelige meldingsapp – vergelijkbaar met Waze – maar op termijn moet het ook mogelijk zijn om met de app als fietser te navigeren, rondom eventuele hindernissen. De Fietsersbond bekijkt ook alvast hoe ze overheden kan meekrijgen in dit verhaal: werkzaamheden of fietsroutes zouden dan automatisch gemeld worden in de app.

En er kan nog méér: net zoals de VRT-verkeersredactie vandaag al via verkeerspartner Be-Mobile gebruik maakt van GPS -en smartphone gegevens om op de radio te vertellen waar er files staan, kan dat voor fietsers ook. Via warmtesensoren (aan verkeerslichten) en crowdsourcing (veel smartphones die staan te wachten aan verkeerslichten) kan je perfect vertellen waar het erg druk is. Voor het radiobulletin is dat niet erg nuttig, maar wel voor de gemeenten en het gewest. Zij kunnen via de gegevens fietsers sneller groen geven wanneer ze met velen aan een rood licht staan te wachten.

'Fietsdeals'
De VRT is ook partner in de 'Fietsdeals', een initiatief van De Grote Versnelling van de Vlaamse overheid waarbij het bundelen van krachten en kennis centraal staat om zo het fietsbeleid in Vlaanderen te versnellen en te verdiepen. Overheden, bedrijven, verenigingen, scholen, kennisinstellingen of andere stakeholders werken samen om functionele fietsverplaatsingen te stimuleren door te zorgen voor meer fietsveiligheid, fietscomfort en fietsplezier.

Wies Callens, woordvoerder Fietsersbond vzw: 'Met deze fietsdeal wordt de focus in de verkeersberichtgeving uitgebreid van enkel gemotoriseerd verkeer (en sporadisch openbaar vervoer) naar regelmatige meldingen over fietsverkeer. Daardoor wordt de fiets als een evenwaardig vervoersmiddel in de kijker gezet. Dit moet ook mee zorgen voor een mental shift bij de pendelaars.'

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken : 'Het is onze ambitie om tegen 2025 het aandeel van de fiets bij functionele verplaatsingen te laten stijgen tot 20%. Ik wil een fietsreflex creëren zodat mensen spontaan voor de fiets kiezen voor hun verplaatsingen naar het werk of school maar ook in hun vrije tijd. Via het sluiten van fietsdeals tussen verschillende actoren, willen we samen nog meer werk maken van een sterk fietsbeleid. Met de eerste fietsdeals zetten we in op die samenwerking en het motiveren van fietsverplaatsingen.'

Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze: 'Eerste vereiste om meer mensen op de fiets te krijgen is betere infrastructuur. De fietsmeldingen via de VRT-verkeersinformatie kan op termijn helpen om onze fietsinfrastructuur in Vlaanderen te verbeteren. Daar willen we ook met de lokale besturen mee onze schouders onder zetten.'


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Lentebeelden
  10:00
  Radio 2 op één
 • 09:00
  Lentebeelden
  10:00
  Ketnet Junior
 • 09:15
  Mush Mush & de Zwammetjes
  09:35
  Prinsessia
 • 09:00
  Verhalen uit Arcadia: 3 Onder
  09:20
  VLOGLAB #Stories
 • 08:00
  Tommy Teleshopping
  10:00
  Hell's Kitchen
 • 01:10
  Zenderonderbreking
  11:15
  Sturm der Liebe
 • 01:15
  Geen Uitzending
  13:30
  Xena, The Warrior Princess
 • 08:55
  Beyblade Burst
  09:20
  Draken: Race naar de rand
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Zenderonderbreking
 • 08:25
  The Block Australia
  09:20
  Geen uitzending
 • 08:35
  The Block NZ
  09:30
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 09:10
  Dr. Phil
  09:45
  Extreme Makeover: The Home Edition
 • 08:30
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 09:00
  Een Uur Sorry Music
  10:00
  Léééf !
 • 08:59
  Tooldokter
  09:19
  De ambachter
 • 08:00
  De Koepelzaal
  09:30
  Onderzoekscommissie Kinderopvang - Studio Commissie Live
 • 08:55
  Midmid
  10:30
  ATP Rome & WTA Rome
 • 08:35
  Midsomer murders
  10:20
  All Creatures Great and Small
 • 09:05
  According to Jim
  09:50
  Laugh Out Loud
 • 09:13
  Goedemorgen Nederland
  09:30
  NOS Journaal (ochtend)
 • 09:16
  Nederland in Beweging
  09:31
  Buitenhof
 • 09:15
  Angelina Ballerina
  09:28
  Woezel & Pip overal vriendjes