De VRT brengt informatie voor fietsers in het radioverkeersbulletin

dinsdag 19 oktober 2021

Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen in het verkeersbulletin vanaf nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk. Het verkeersoverzicht is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral gericht op de auto. Daar komt vanaf nu verandering in!

De VRT zet met dit initiatief mee de schouders onder de Fietsdeals waarmee de Vlaamse Overheid functionele fietsverplaatsingen wil stimuleren.


Door de lange files en de komst van de mogelijkheden van de elektrische fiets rijden steeds meer mensen met de tweewieler naar het werk of naar een andere bestemming. Via aparte fietspaden en fietssnelwegen ben je met de fiets vaak sneller ter plaatse dan met de auto. Daarom verdient de fietser ook aandacht in het VRT-verkeersbulletin want op die fietsroutes zijn, net zoals op de snelweg, af en toe problemen te melden.

Het zijn de fietsers zelf die problemen onderweg melden. De VRT werkt daarvoor samen met de Fietsersbond en het technologiebedrijf Hype.

Hajo Beeckman, VRT verkeersredactie: 'We geven al langer informatie voor de gebruikers van het openbaar vervoer, dus waarom fietsers bijvoorbeeld niet waarschuwen dat er een versperring is op de F1-fietssnelweg van Antwerpen naar Mechelen? Deze Fietsdeal zet een nieuwe stap in de verkeersinformatie op de VRT.'

Fietsersbond-app
In Google Play en op de App Store kan je vanaf vandaag de app 'Fietsersbond' downloaden. Ben je met de fiets onderweg, en je ondervindt een hindernis, hou dan even halt, en stuur je melding door. Een defecte fietslift in Antwerpen, een onderbroken fietssnelweg door werkzaamheden, een omgevallen boom na een herfststorm, of een spekglad fietspad waar de strooidiensten op een winterse ochtend nog niet gepasseerd zijn. Daar zullen onze radionetten vanaf nu voor waarschuwen.

Geen smartphone gebruik tijdens het rijden
De VRT vindt dat deze meldingen vooral belangrijk zijn voor mensen die hun fietsrit nog moeten beginnen. Op de radio waarschuwen we je dus alvast voor belangrijke hindernissen op je route, voor je de weg op gaat. Kijken naar je smartphone scherm tijdens de rit is niet veilig, en naar de radio luisteren met oortjes op de fiets is dat evenmin. Wil je als fietser zelf een melding maken, stop dan even, en stuur dan je informatie door. Je helpt er vele andere fietsers mee.

Hoe gaat het verder?
De VRT bekijkt met de Fietsersbond en Hype hoe de app na dit eerste stadium verder ontwikkeld kan worden. Voorlopig is de app een laagdrempelige meldingsapp – vergelijkbaar met Waze – maar op termijn moet het ook mogelijk zijn om met de app als fietser te navigeren, rondom eventuele hindernissen. De Fietsersbond bekijkt ook alvast hoe ze overheden kan meekrijgen in dit verhaal: werkzaamheden of fietsroutes zouden dan automatisch gemeld worden in de app.

En er kan nog méér: net zoals de VRT-verkeersredactie vandaag al via verkeerspartner Be-Mobile gebruik maakt van GPS -en smartphone gegevens om op de radio te vertellen waar er files staan, kan dat voor fietsers ook. Via warmtesensoren (aan verkeerslichten) en crowdsourcing (veel smartphones die staan te wachten aan verkeerslichten) kan je perfect vertellen waar het erg druk is. Voor het radiobulletin is dat niet erg nuttig, maar wel voor de gemeenten en het gewest. Zij kunnen via de gegevens fietsers sneller groen geven wanneer ze met velen aan een rood licht staan te wachten.

'Fietsdeals'
De VRT is ook partner in de 'Fietsdeals', een initiatief van De Grote Versnelling van de Vlaamse overheid waarbij het bundelen van krachten en kennis centraal staat om zo het fietsbeleid in Vlaanderen te versnellen en te verdiepen. Overheden, bedrijven, verenigingen, scholen, kennisinstellingen of andere stakeholders werken samen om functionele fietsverplaatsingen te stimuleren door te zorgen voor meer fietsveiligheid, fietscomfort en fietsplezier.

Wies Callens, woordvoerder Fietsersbond vzw: 'Met deze fietsdeal wordt de focus in de verkeersberichtgeving uitgebreid van enkel gemotoriseerd verkeer (en sporadisch openbaar vervoer) naar regelmatige meldingen over fietsverkeer. Daardoor wordt de fiets als een evenwaardig vervoersmiddel in de kijker gezet. Dit moet ook mee zorgen voor een mental shift bij de pendelaars.'

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken : 'Het is onze ambitie om tegen 2025 het aandeel van de fiets bij functionele verplaatsingen te laten stijgen tot 20%. Ik wil een fietsreflex creëren zodat mensen spontaan voor de fiets kiezen voor hun verplaatsingen naar het werk of school maar ook in hun vrije tijd. Via het sluiten van fietsdeals tussen verschillende actoren, willen we samen nog meer werk maken van een sterk fietsbeleid. Met de eerste fietsdeals zetten we in op die samenwerking en het motiveren van fietsverplaatsingen.'

Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze: 'Eerste vereiste om meer mensen op de fiets te krijgen is betere infrastructuur. De fietsmeldingen via de VRT-verkeersinformatie kan op termijn helpen om onze fietsinfrastructuur in Vlaanderen te verbeteren. Daar willen we ook met de lokale besturen mee onze schouders onder zetten.'


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Grond' - de eerste beelden (Play4)

Vader Omar komt vroeger terug dan verwacht. De druk op Smile om een goede indruk te maken, is groot. Maar het ene probleem haalt het andere in. Het komt tot een onzachte confrontatie tussen Smile en Omar.

'Grond', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:25
  Extra Time
  15:20
  Clips
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:00
  De prijs van de winnaar
 • 15:10
  Masha en de beer
  15:20
  Samson & Marie
 • 14:20
  Wittekerke
  15:30
  Private Practice
 • 14:50
  Echte Verhalen: Dokters
  16:05
  My Kitchen Rules
 • 14:25
  Bridesmaids
  16:45
  The Big Bang Theory
 • 14:15
  Xena, The Warrior Princess
  15:15
  Relic Hunter
 • 15:05
  Het Middelbaar
  15:30
  Hallo K3
 • 14:45
  Zenderonderbreking
  15:45
  Ons geluk
 • 14:50
  Het feestmenu van ...
  15:55
  De dagschotel
 • 15:00
  Geen uitzending
  15:35
  Rizolli & Isles
 • 14:25
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
  15:20
  Scorpion
 • 13:55
  Autumn Dreams
  15:25
  Property Brothers
 • 14:55
  In de Mix (magazine Njam)
  15:20
  De Wereld op je Bord
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 15:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  Een Uur Sorry Music
 • 14:50
  Tooldokter
  15:15
  Zelfbouw van a tot z
 • 15:00
  Landbouw - Studio Commissie
  18:00
  Financin en Justitie - Studio Commissie
 • 14:35
  Brighton - Leeds
  16:18
  Onderbreking
 • 14:50
  New Tricks
  15:50
  Death in Paradise
 • 14:45
  Will & Grace
  15:15
  Tiny House Hunting
 • 15:00
  NOS Journaal (middag)
  15:36
  Kook mee met MAX
 • 14:24
  Alsof ik Palestina heb gestolen
  15:27
  Typisch Eijsden
 • 15:11
  Grizzy & the Lemmings
  15:19
  Lucas etc.