'De Slimste Mens': alle kandidaten op een rij!

dinsdag 18 november 2008

Zeven symfonieŽn schreven Sibelius en Prokofiev en ook Erik Van Looy en de zijnen koesteren de ambitie om een zevende seizoen te maken van het programma 'De slimste mens ter wereld'. Vanaf 8 december strijden 's lands intelligentsten weer om de titel van 'slimste mens ter wereld', op Eťn.

'De

slimste mens ter wereld', het empathische, altijd evoluerende, eenvoudige en bijwijlen erudiete programma dat op efficiŽnte wijze tracht te achterhalen wie in deze geglobaliseerde wereld het hoogste EQ en IQ heeft, kende in zijn vorige editie een vrouw als winnares, de journaliste Annelies Rutten. Was zij een geweldige uitzondering of bevestigen vrouwen in het volgende seizoen?

Brandt 's nachts hier en daar al een bureaulamp terwijl deze of gene kandidaat nerveus door diverse encyclopedieŽn bladert en surft op zoek naar kennis, zijn of haar partner onbevredigd en mompelend vloekend achterlatend in de echtelijke sponde? Wordt de volgende Slimste Mens, dat zevende wereldwonder, een man of een vrouw, een journalist of een zanger, een filiaalhouder of een ander soort humorist, een politicus dan wel een sportman of beide tegelijk?

Veel vragen, maar wel vragen waarop een antwoord bestaat. Dat wordt dit najaar gezocht en hopelijk gevonden. Erik Van Looy, die sinds het vorige seizoen continu heeft zitten bijstuderen op een berg en daar alleen even is afgedaald om een film te maken, zal het onderzoek eens te meer leiden. Zijn wetenschappelijke onnauwkeurigheden zullen door professor Torfs gecorrigeerd en onderbouwd worden.

Kandidaten
In de aanloop naar een seizoen krijgen beide heren wel eens de vraag voor de voeten geworpen waar ze telkens opnieuw die nieuwe kandidaten weten te vinden die in de arena willen aantreden. Zeggen dat ze zich spontaan aandienen, is de waarheid niet helemaal recht doen, maar na enkele weken, maanden en jaren van vriendelijke telefoons en het aanwenden van sluwe trucs om de wet op stalking te omzeilen kunnen wij u met enige trots melden dat onder meer Luc Appermont, Herman De Croo, Olivier Deschacht, Regi Penxten, Freek Braeckman, Carry Goossens, Sophie Dewaele, Goedele Liekens, Lieven Verstraete, Freddy Thielemans, Phaedra Hoste, Cedric Van Branteghem, Koen Wauters, Tom Van Dijck en Peter Van de Veire van de partij zullen zijn.

In tijden van crisis wordt wel vaker een beroep gedaan op mededogen en aan die roep zijn we tegemoetgekomen. Nadat vorig jaar Helmut Lotti de kans kreeg om het de tweede keer wťl goed te doen, een kans die hij overigens met beide handen heeft gegrepen, krijgen dit seizoen twee mensen de kans tot revanche. De vaderlandse specialist 'Griekse Tragedies & Nederlagen' Bart De Wever laat al weten op scherp te staan, maar ook quizmaster Tom Lenaerts telefoneerde vanuit zijn Oostenrijkse studieblokhut om te laten weten dat hij iedereen wel eens een poepje zou laten ruiken.

Maar het lijstje is nog niet volledig. RTBF-journalist Christophe Deborsu zal erbij zijn, Neveneffect Jelle De Beule bestudeert de bijverschijnselen van sudderende hersens, persbericht 18 november 2008 comedians Bart Cannaerts en Philippe Geubels werden recentelijk gesignaleerd met een jeugdencyclopedie in de hand, minister Steven Van Ackere schrikt steeds vaker op bij het lezen van Dag Allemaal in het halfrond en journaliste Sophie Matthijs doet voor de spiegel al een aardige Annelies Rutten-imitatie. Thomas Vanderveken neuriet liedjes in vijf trefwoorden, Fred Brouwers doet dat ook in D-groot en radiojuffrouw Linde Merckpoel houdt steeds vaker haar mond, verzonken als zij is in naslagwerken allerhande.

Politiek beest Johan Vande Lanotte zal er ook zijn en hij brengt de intellectueel, de idealist, de minister van staat en de professor in zichzelf mee. Dokter Hendrik Cammu kijkt steeds vaker televisie bij het ter wereld brengen van nieuwe generaties slimme mensen en het aura van Geena Lisa straalt als nooit tevoren. Niet alleen in de politiek zijn dynastieŽn sterk, want Sarah Yu Zeebroek, dochter van Kama, illustratrice ťn rockgitariste belooft haar vader te doen vergeten. Davy Brocatus en Jan Decorte van hun kant spreken eerst allerlei trefwoorden in op tape, om die dan 's nachts bij het slapen af te spelen en die kennis zo te laten binnensijpelen in hun onderbewuste.

Samenvattend: tweeŽndertig hoopvolle kandidaten uit de meest diverse sectoren, bekend en minder bekend, betreden vanaf 8 december de kelders van het lichte entertainment in 'De slimste mens ter wereld'.

' De slimste mens ter wereld', vanaf 8 december van maandag tot donderdag om 22.00 uur op Eťn.

DOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2008-2009)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

In 1956 zet de nieuwe Sojvetleider Nikita Chroesjtsjov een punt achter het Stalin-tijdperk. Hij wil de Sovjet-Unie opnieuw openstellen aan de wereld en brengt zelfs een bezoek aan de Verenigde Staten. De relatie tussen hem en president Kennedy verzuurt echter en de situatie tussen de twee wereldmachten escaleert. Een kernoorlog lijkt niet veraf te zijn. Op 26 juni 1963 spreekt Kennedy in Berlijn zijn beroemde woorden 'Ich bin ein Berliner' uit.

'Apocalypse: Guerre des Mondes', om 21.15 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 23:50
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Zomerbeelden
 • 23:30
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 07:10
  Mironins
  07:15
  Monty & Co
 • 07:10
  Spirit: Samen vrij
  07:35
  K3 Roller Disco
 • 03:15
  Geen uitzending
  07:15
  Een huis vol
 • 01:05
  Onderbreking
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 01:40
  Geen Uitzending
  13:30
  The A-Team
 • 07:00
  Draken: Race naar de rand
  07:20
  Home: Avonturen met Tip & Oh
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Geen uitzending
 • 07:10
  BBQ vanavond?!
  07:30
  Uit de Schelp
 • 00:10
  Geen uitzending
  09:40
  Bones
 • 06:00
  NRJ Get Up
  11:05
  FBI
 • 01:05
  Geen uitzending
  09:00
  Dr. Phil
 • 07:00
  De gastentafel
  07:40
  Tot op de graat
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 07:00
  Goeiemorgen morgen
  08:00
  al-1-maar-hits
 • 06:58
  Tooldokter
  07:19
  De tip
 • 07:00
  Leefmilieu en Omgeving - Studio Commissie
  17:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 07:00
  Mauve.
  07:50
  Midmid
 • 06:00
  Signora Volpe
  07:25
  The Canterville Ghost
 • 07:05
  American Pickers
  07:50
  Rules of Engagement 4
 • 07:11
  NOS Journaal (ochtend)
  10:15
  Nederland in beweging
 • 07:13
  NOS Journaal
  08:00
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 07:10
  Rita og Krokodille
  07:14
  Zin in Zappelin