'De Slimste Mens': alle kandidaten op een rij!

dinsdag 18 november 2008

Zeven symfonieën schreven Sibelius en Prokofiev en ook Erik Van Looy en de zijnen koesteren de ambitie om een zevende seizoen te maken van het programma 'De slimste mens ter wereld'. Vanaf 8 december strijden 's lands intelligentsten weer om de titel van 'slimste mens ter wereld', op Eén.

'De

slimste mens ter wereld', het empathische, altijd evoluerende, eenvoudige en bijwijlen erudiete programma dat op efficiënte wijze tracht te achterhalen wie in deze geglobaliseerde wereld het hoogste EQ en IQ heeft, kende in zijn vorige editie een vrouw als winnares, de journaliste Annelies Rutten. Was zij een geweldige uitzondering of bevestigen vrouwen in het volgende seizoen?

Brandt 's nachts hier en daar al een bureaulamp terwijl deze of gene kandidaat nerveus door diverse encyclopedieën bladert en surft op zoek naar kennis, zijn of haar partner onbevredigd en mompelend vloekend achterlatend in de echtelijke sponde? Wordt de volgende Slimste Mens, dat zevende wereldwonder, een man of een vrouw, een journalist of een zanger, een filiaalhouder of een ander soort humorist, een politicus dan wel een sportman of beide tegelijk?

Veel vragen, maar wel vragen waarop een antwoord bestaat. Dat wordt dit najaar gezocht en hopelijk gevonden. Erik Van Looy, die sinds het vorige seizoen continu heeft zitten bijstuderen op een berg en daar alleen even is afgedaald om een film te maken, zal het onderzoek eens te meer leiden. Zijn wetenschappelijke onnauwkeurigheden zullen door professor Torfs gecorrigeerd en onderbouwd worden.

Kandidaten
In de aanloop naar een seizoen krijgen beide heren wel eens de vraag voor de voeten geworpen waar ze telkens opnieuw die nieuwe kandidaten weten te vinden die in de arena willen aantreden. Zeggen dat ze zich spontaan aandienen, is de waarheid niet helemaal recht doen, maar na enkele weken, maanden en jaren van vriendelijke telefoons en het aanwenden van sluwe trucs om de wet op stalking te omzeilen kunnen wij u met enige trots melden dat onder meer Luc Appermont, Herman De Croo, Olivier Deschacht, Regi Penxten, Freek Braeckman, Carry Goossens, Sophie Dewaele, Goedele Liekens, Lieven Verstraete, Freddy Thielemans, Phaedra Hoste, Cedric Van Branteghem, Koen Wauters, Tom Van Dijck en Peter Van de Veire van de partij zullen zijn.

In tijden van crisis wordt wel vaker een beroep gedaan op mededogen en aan die roep zijn we tegemoetgekomen. Nadat vorig jaar Helmut Lotti de kans kreeg om het de tweede keer wél goed te doen, een kans die hij overigens met beide handen heeft gegrepen, krijgen dit seizoen twee mensen de kans tot revanche. De vaderlandse specialist 'Griekse Tragedies & Nederlagen' Bart De Wever laat al weten op scherp te staan, maar ook quizmaster Tom Lenaerts telefoneerde vanuit zijn Oostenrijkse studieblokhut om te laten weten dat hij iedereen wel eens een poepje zou laten ruiken.

Maar het lijstje is nog niet volledig. RTBF-journalist Christophe Deborsu zal erbij zijn, Neveneffect Jelle De Beule bestudeert de bijverschijnselen van sudderende hersens, persbericht 18 november 2008 comedians Bart Cannaerts en Philippe Geubels werden recentelijk gesignaleerd met een jeugdencyclopedie in de hand, minister Steven Van Ackere schrikt steeds vaker op bij het lezen van Dag Allemaal in het halfrond en journaliste Sophie Matthijs doet voor de spiegel al een aardige Annelies Rutten-imitatie. Thomas Vanderveken neuriet liedjes in vijf trefwoorden, Fred Brouwers doet dat ook in D-groot en radiojuffrouw Linde Merckpoel houdt steeds vaker haar mond, verzonken als zij is in naslagwerken allerhande.

Politiek beest Johan Vande Lanotte zal er ook zijn en hij brengt de intellectueel, de idealist, de minister van staat en de professor in zichzelf mee. Dokter Hendrik Cammu kijkt steeds vaker televisie bij het ter wereld brengen van nieuwe generaties slimme mensen en het aura van Geena Lisa straalt als nooit tevoren. Niet alleen in de politiek zijn dynastieën sterk, want Sarah Yu Zeebroek, dochter van Kama, illustratrice én rockgitariste belooft haar vader te doen vergeten. Davy Brocatus en Jan Decorte van hun kant spreken eerst allerlei trefwoorden in op tape, om die dan 's nachts bij het slapen af te spelen en die kennis zo te laten binnensijpelen in hun onderbewuste.

Samenvattend: tweeëndertig hoopvolle kandidaten uit de meest diverse sectoren, bekend en minder bekend, betreden vanaf 8 december de kelders van het lichte entertainment in 'De slimste mens ter wereld'.

' De slimste mens ter wereld', vanaf 8 december van maandag tot donderdag om 22.00 uur op Eén.

DOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2008-2009)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 07:55
    Dodo
    21:00
    Geen uitzending
  • 07:45
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    01:25
    Geen uitzending
  • 06:55
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 07:30
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 07:50
    Cold Case
    00:20
    ER
  • 07:45
    Two and a Half Men
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 07:20
    Bake Off Vlaanderen
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:53
    Mijn tuin
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 07:40
    Tot op het Bot: Het Varken
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 07:25
    Father Brown
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 07:39
    Goedemorgen Nederland
    00:49
    NOS Journaal
  • 07:15
    Tijd voor Max
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 07:51
    De boterhamshow
    00:25
    Sophie & Jeroen