'Carte Blanche'-programma 'Boost' uit de startblokken OP12

woensdag 29 januari 2014

Naast de maandag wordt vanaf deze week ook de donderdag van OP12 een hangout voor jongeren. De blikvanger is 'Boost', het magazine dat de jongeren van 'Carte Blanche' voortaan wekelijks in elkaar boksen.

Maar het is ook uitkijken naar de intrigerende Zweedse SF-reeks 'Real Humans', over een wereld waarin mensen en robots proberen samen te leven. Kortom de toekomst begint nu bij OP12, al werd ze ook al wel aangekondigd in de gelijknamige aflevering van 'Buiten de Zone', die bij wijze van knipoog de nieuwe jongerenavond van OP12 mag openen, na een al even symbolische aflevering van 'De Nieuwe Lichting', het muziektalentenprogramma van Studio Brussel.


Boost – donderdag 30.1 om 20.40 uur
'Carte Blanche' is het project waarbij de VRT zes jongeren de kans geeft om samen een eigen televisieprogramma te maken. In juni schreven 800 jongeren zich in met een idee, en daaruit werden na verschillende selectierondes zes onervaren, jonge TV-talenten geselecteerd: Bert De Clercq, Thomas Verbruggen, Samir Korbi, Kevser Marasligil, Mourad Baaiz en Barbara Dzikanowice. Zij kregen de afgelopen maanden een bootcamp in 'televisie maken'. Stap voor stap hebben ze daaraan gewerkt. Op basis van hun eigen ideeën over wat televisie voor jongeren vandaag moet zijn en met tip & tricks, oefeningen en opdrachten van een aantal ervaren coaches. Nu zijn ze klaar om op eigen benen te staan. Op donderdag 30 januari starten ze met hun eigen concept: 'Boost'.

Ze willen daarmee jongeren aanzetten om het beste uit hun jeugd te halen. Bert, Thomas, Samir, Kevser, Mourad en Barbara beseffen maar al te goed dat 'jong zijn' maar even duurt, en ze willen zelf ten volle van die periode genieten. En daarom hoppen ze van ‘boost’ naar 'boost'.

Opvallend: alle filmpjes zijn eerst online te bekijken, en pas nadien worden ze in een programma gecompileerd en uitgezonden OP12. Het platform boostnu.be is met andere woorden de motor van het hele gebeuren, waar naast de filmpjes ook een hele hoop extra content aan bod komt. Er zijn wedstrijden; je kan je inschrijven in de boost-community, bepalen welke vraag Kevser de volgende keer stelt of Thomas uitdagen om andere mensen blij te maken enz. 'Boost' is dus in de eerste plaats een digitaal verhaal, op maat geschreven van de youtubegeneratie.

Een greep uit de 'boosts' van de eerste aflevering:

Boost #1: Fitness een jaar lang gratis
Mourad en Bert zoeken uit hoe je een jaar lang gratis kunt fitnessen. Ze gaan daarvoor langs in een aantal fitnesscentra, die een gratis proefdag aanbieden. Een hele ervaring, want de twee zijn niet zo heel sportief aangelegd. Maar ze hebben wel de sleutel gevonden om een gans jaar volledig gratis te gaan fitnessen.

Boost #2: Word Vogue-fotograaf op je 15de
Bert gaat elke week op zoek naar inspirerende jongeren die zelf het maximum uit hun jeugd halen. Ze zijn misschien nu nog niet wereldberoemd, maar hebben wel al hun sporen verdiend bij jongeren. In zijn eerste ‘boost’ maakt Bert kennis met David Uzochukwu, een jonge fotograaf uit Luxemburg, die op zijn 15de al een paar van zijn foto’s gepubliceerd zag in Vogue.

Boost #3: Fuck de solden
Kevser kijkt in haar eigen, unieke stijl, rond in en buiten haar jonge leefwereld. Wat haar bezighoudt, komt er ook ongefilterd uit. Ze steekt van wal met haar hekel aan de solden. En ze doet dat met veel flair en voor haar leeftijdsgenoten erg herkenbare argumenten.

Boost #4: Ga stemmen. Of net niet?
Kevser moet in mei voor het eerst gaan stemmen, maar heeft geen flauw idee waar elke partij voor staat. Maar ze wil die kans op een doordachte stem met beide handen grijpen, dus gaat ze skypen met bekende politici van de verschillende partijen, simpelweg om hen de vragen te stellen waar zij een antwoord op wil. Maar ze wil wel duidelijke antwoorden, dus moet elke politicus kleur bekennen, en krijgen ze maximum 15 seconden om een antwoord te formuleren. Daarna gaat de toeter van Kevser onherroepelijk af, en is de tijd om. In de eerste Kevser gaat Stemmen, krijgen de politieke kopstukken deze vraag: 'Als ik op u stem, moet ik dan nog verplicht gaan stemmen?' Kris Peeters, Bruno Tobback, Siegfried Bracke en Gwendolyn Rutten geven antwoord.

Boost #5: Zet je oma voor de webcam
Ook de derde leeftijd verdient een boost! Daarom confronteert Boost hen met de trends en hypes waar jongeren nu mee bezig zijn. Wat denken oma en opa daar eigenlijk over? En wat als we ze laten meedoen met die jongerencultuur? In deze eerste week krijgen enkele oma’s en opa’s voor het eerst ‘Chatroulette’ te zien. En dat levert aparte beelden op.

Boost #6: Vier een heel jaar Nieuwjaar
Andere mensen blij maken, daar word je zelf blij van. Onder dat motto trok Thomas de straat op met een lading nieuwjaarsbrieven en veel kussen, om die vervolgens uit te delen aan toevallige voorbijgangers. Gewoon omdat het kan.

Boost #7: Bevrijd de kleuter in jezelf
Thomas gaat de straat op, en daagt andere jongeren uit om 1 minuut televisie te maken. De enige voorwaarde is dat ze het zelf doen, en dat ze met hun filmpje aantonen hoe zij hun jeugd beleven. Raynor mag de spits afbijten, met zijn speciale fascinatie voor Tiktak.

Hurricane Jonah winnaar van 'Carte Blanche' soundtrackwedstrijd
Tom Tristmans van Hurricane Jonah is de winnaar van de 'Carte Blanche'-soundtrackwedstrijd geworden. Hij mag de muziek verzorgen van 'Boost'.

Anderhalve maand geleden lanceerde de jongerenredactie een oproep om hun nieuwe programma van een soundtrack te voorzien. De redactie deed de oproep omdat ze ervan overtuigd is dat er veel jongeren met talent zijn die kansen verdienen. Het aantal inschrijvingen bevestigt dat en in de toekomst zullen nog meer jongeren bij het programma betrokken worden. Maar liefst 194 muzikanten schreven zich in na de oproep op het muzikantenplatform Vi.Be. Hurricane Jonah kwam eruit als de winnaar. 'Hurricane Jonah klinkt jong, hip, fris en funky. Het deed ons een beetje aan de nieuwe Daft Punk denken en we hadden allemaal meteen door dat dit iets bijzonders was', aldus de redactie van 'Carte Blanche'.

Tom Tristmans werd in 1984 geboren in Antwerpen. Hij speelt gitaar en piano, volgt zangopleiding aan de PHL music en geeft zelf zanglessen in Depot in Leuven. Sinds vorig jaar is hij backing vocalist bij Hooverphonic. Hij zit ook in de Nieuwe Lichting 2014 van Studio Brussel. In Hurricane Jonah mixt hij funk en soul met hiphop.

'Real Humans' – donderdag 30 januari om 21.05 uur
OP12 begint donderdag ook met 'Real Humans', een veelgeprezen Zweedse SF-reeks over een fictieve hedendaagse wereld met uiterst geperfectioneerde robots. De 'hubots' (human robots) zijn ontworpen om als mechanische werkkrachten te dienen. Maar de grenzen tussen mensen en robots beginnen zo sterk te vervagen dat allerlei vragen rijzen over hun verantwoordelijkheid voor de daden van de hubots, hun rechten, emoties, relaties tussen hubots onderling en tussen mensen en hubots.

De serie volgt de belevenissen van twee families en hun hubots, en die van een groep hubots die zich hebben losgemaakt van hun eigenaars en een eigen leven willen gaan leiden.

De familie Engman bestaat uit vader Hans, moeder Inger, een juriste, en hun drie kinderen Matilda, Tobias en Sofia. Het gezin heeft één hubot: Anita. Lennart Sollberg is de vader van Inger. Hij woont alleen en heeft twee hubots: zijn favoriet Odi en de iets minder gewaardeerde Vera.

Roger en Therese zijn de buren van de familie Engman. Therese is goed bevriend met Inger. Roger werkt in een warenhuis en is niet zo enthousiast over het gebruik van hubots, al heeft Therese er wel een voor het huishouden: Rick. Kevin is de zoon van Therese en de stiefzoon van Roger.

IT-specialist David Eischer heeft een code ontwikkeld die hubots een vrije wil geeft. De hubots die hij geherprogrammeerd heeft, worden ‘De kinderen van David’ genoemd. Een van hen, Leo, heeft een groep soortgenoten rond zich verzameld die zelfstandig en vrij willen leven: Mimi, Niska, Fred, Gordon, Flash, Marylyn en Max. Samen zijn ze op de vlucht voor de politie. Want het herprogrammeren van hubots wordt door de overheid als gevaarlijk beschouwd en is strafbaar. Ze kunnen immers worden misbruikt voor seksuele en criminele doeleinden.

In de eerste aflevering maken we kennis met de diverse hoofdpersonages. Mimi, een van de kinderen van David, wordt ontvoerd door een groep hubothandelaars die haar willen verkopen op de zwarte markt. Leo verlaat de groep en gaat op zoek naar Mimi. Ondertussen heeft de familie Engman een nieuwe hubot gekocht wiens geheugen is gewist...

De jongerenavond van OP12 op donderdag 30 januari:

20.00 uur: De nieuwe lichting
20.05 uur: Buiten de zone – De toekomst
20.40 uur: Boost
21.05 uur: Real Humans


DOSSIER: Het tv-voorjaar van 2014

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

Parijs, 1900. De Londense aspirant-schrijver Christian trekt naar de Montmartre-wijk om er het leven te gaan leiden van een bohémien, ondanks de sterke tegenkanting van zijn conservatieve vader. Hij raakt bevriend met Henri Toulouse-Lautrec, die hem overhaalt het theaterstuk 'Spectacular Spectacular' te schrijven voor de immens populaire nachtclub Moulin Rouge. Op die manier leert hij Satine kennen. Zij is een courtisane, de meest populaire artieste van de Moulin Rouge en tevens degene die de hoofdrol zal spelen in het theaterstuk. Tussen haar en Christian bloeit stilaan een prachtige romance, maar die wordt bemoeilijkt door de Hertog, die geïnvesteerd heeft in de productie én in een toekomst met Satine.

'Moulin Rouge', film uit 2001 met oa. Nicole Kidman en Ewan McGregor, om 20.35 uur op VTM 3.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:00
  VRT NWS journaal (middag)
  13:25
  Het Weer (middag)
 • 12:30
  Herfstbeelden
  13:30
  Sporza: veldrijden
 • 13:05
  Helden
  13:15
  Arthur en de kinderen van de ronde tafel
 • 13:00
  VTM Nieuws 13 uur
  13:25
  Het weer
 • 12:50
  Bride & Prejudice
  14:00
  Darts: Players Championship Finals 2022
 • 12:00
  Onderbreking
  14:30
  Flashdance
 • 01:05
  Geen Uitzending
  13:10
  Xena, The Warrior Princess
 • 13:00
  Power Rangers Beast Morphers
  13:35
  K3 vriendenboek
 • 11:00
  Joe
  15:25
  Geen uitzending
 • 13:05
  Veggie
  13:20
  Wild van wild
 • 13:05
  NCIS
  14:05
  Geen uitzending
 • 13:00
  Highway Thru Hell Canada
  15:05
  Storage Wars
 • 12:30
  Love's Sweet Recipe
 • 12:55
  Bal National
  13:35
  Comfort Food
 • 13:05
  City Reports
  13:15
  Business Branding Vanhonsebrouck 60"
 • 13:00
  al-1-maar-hits
  14:00
  Hart Voor Muziek
 • 13:08
  Timmermanswerkbank 2
  13:28
  Luxebadkamer bouwen 9
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 13:00
  The Paddock
  14:05
  Premier League World
 • 12:15
  Midsomer murders
  15:15
  All Creatures Great and Small
 • 12:30
  Shark Tank
  16:25
  Below Deck
 • 13:05
  NOS Journaal (middag)
  13:20
  NOS WK Voetbal
 • 13:00
  NOS Journaal
  13:14
  2 voor 12
 • 13:08
  Poesjes
  14:48
  Dance academy