Canvas: najaar 2019

maandag 12 augustus 2019

'Canvas heeft een succesvol jaar achter de rug en kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar een nieuw seizoen waarin het verder zal inzetten op zijn sterktes als betrouwbaar kwaliteitsmerk voor iedereen die op zoek is naar een waardevolle tijdsbesteding en een mediabeleving die boeit en prikkelt', zo begint netmanager Olivier Goris de perspresentatie van het nieuwe Canvas-najaar.

Zowel op tv als online staat Canvas dit najaar opnieuw garant voor een eigenzinnig aanbod van inspirerende verhalen over relevante onderwerpen, met een mix van gloednieuwe programma’s en vaste waarden op het gebied van nieuws en duiding, documentaires, human interest, cultuur, film en fictie, satire en sport.


'Bij Canvas gaan we voor topkwaliteit en dat doen we zonder compromissen', zegt netmanager Olivier Goris. 'We gaan daarbij niet per se op zoek naar het breedst mogelijke publiek, maar we zorgen er wel voor dat iedereen die met Canvas in aanraking komt, een waardevol mediamoment beleeft. Als je kiest voor Canvas, dan is dat tijd die goed is besteed. Canvas levert een aanbod waar je iets aan hebt. Schoonheid en elegantie, zoals in ‘Hanne danst’. Al komt dat niet vanzelf, zoals we gezien hebben. No pain, no gain. Bij Canvas mag het wat moeilijker zijn, zoals in 'Kinderen van de kolonie'. Wat donkerder, zoals in 'Terug naar Rwanda'. Met een hoek af, zoals 'De Ideale Wereld'. Het mag wat schuren, zoals bij 'Fiskepark', Zolang het maar goed gemaakt is en we onze kijkers kunnen verrassen en verwonderen met nieuwe inzichten, zoals in 'Terzake' en 'De Afspraak'.'

Meer en meer on demand
'Kijken naar Canvas is een persoonlijke keuze, gedreven door interesse en een honger naar verrijkende ervaringen. Omdat mensen bewust kiezen om naar een bepaald programma te kijken, moet ook het gebruiksgemak daarop afgesteld zijn. Uitgesteld en online kijken wordt alsmaar populairder. Uitgesteld kijken is bij Canvas ondertussen goed voor 25% van alle kijktijd. Voor sommige programma's bedraagt het aandeel van uitgesteld kijken bijna of meer dan de helft van de totale kijktijd: vooral internationale fictiereeksen en documentaires zoals 'Leaving Neverland', maar bijvoorbeeld ook 'Hanne Danst', 'Fiskepark' en 'VDB. Ik ben god niet'. Ook op VRT NU deden die programma’s het bijzonder goed. Dat bewijst dat een aanzienlijk deel van het Canvas-publiek behoefte heeft aan een andere manier van kijken dan de traditionele lineaire televisieavond.

De Canvas-kijker wil zelf kunnen bepalen wat hij of zij wil zien, waar, wanneer en hoe lang. Daar speelt Canvas op in door meer en meer online aan te bieden. Zo goed als al onze content is nu al beschikbaar op VRT NU na de lineaire uitzending op Canvas. Maar er is meer: we streven er ook naar om zoveel mogelijk reeksen meteen integraal aan te bieden, van bij de start op tv en zo mogelijk nog sneller, soms zelfs exclusief op VRT NU. Dat geldt zowel voor eigen producties, zoals 'Weg van het Meesterwerk', 'Belpop' en 'Wissel van de Macht', als voor internationale topreeksen, zoals 'Sharp Objects', 'Das Boot' en 'Perpetual Grace Ltd'', zo vertelt Olivier Goris.

Blikvangers in het najaar
'Ook dit najaar kunnen we onze kijkers opnieuw een rist kwaliteitsprogramma’s aanbieden. In 'Weg van het Meesterwerk' bijvoorbeeld volgt Thomas Vanderveken met aanstekelijk enthousiasme het spoor van de Vlaamse meesters Bruegel, Rubens en Van Eyck. Een nieuwe manier om naar oude meesterwerken te kijken.

In 'De Slapelozen' praat Annick Ruyts vanuit eigen ervaring met lotgenoten en experten. Een programma van de makers van 'Radio Gaga'. Het mag dan ook niet verbazen dat 'De Slapelozen' opnieuw een perfecte symbiose is van radio en televisie.

'Kinderen van het Verzet' is een nieuw luik in ons succesvol format over kinderen van ouders die een cruciale periode in onze geschiedenis van heel nabij hebben beleefd.

In 'Paradise City' gaat Mario Goossens van Triggerfinger op zoek naar de helende kracht van muziek in steden die geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens.

Xavier Taveirne geeft in een programma over eenzaamheid een stem en een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd.

Canvas heeft ook nieuwe reeksen van 'Belga Sport', 'Belpop' en 'Wissel van de Macht': alle drie toppers in hun soort, knap gemaakt, met nieuwe verhalen of originele invalshoeken. Nog zo’n pareltje is 'Winteruur'. Ook daarvan komt er een nieuwe reeks.

'Terzake' viert op 5 september zijn 25ste verjaardag en ook 'De Afspraak' is helemaal terug, net als 'De Ideale Wereld'. Drie programma’s op het scherp van de snee.

'Vranckx' op zaterdag geeft opnieuw kansen aan jonge Vlaamse reporters en brengt in september drie nieuwe Nomaden-documentaires over vrouwen die werken aan vrede in een conflictgebied.

Frank Raes en Filip Joos zijn ondertussen al begonnen aan het nieuwe seizoen van 'Extra Time' en ook de Europa League is weer op komst.

Last but not least is er ook het internationale aanbod. 'Ik ben er trots op dat we opnieuw een aantal regelrechte topfictiereeksen kunnen brengen', zegt Olivier Goris. 'We hebben daarvoor een nieuwe afspraak op woensdagavond, waarbij telkens twee afleveringen worden geprogrammeerd. Voor wie niet kan wachten om verder te kijken, is er geweldig nieuws: al die reeksen worden vanaf de eerste aflevering ook meteen integraal op VRT NU aangeboden, en soms zelfs in preview.'

Dit najaar zijn dat onder meer 'Sharp Objects' (van de makers van 'Big Little Lies'), de prestigieuze superproductie 'Das Boot' en de eigenzinnige 'neo-noir' misdaadreeks 'Perpetual Grace Ltd' (met een formidabele Ben Kingsley). In het voorjaar van 2020 volgen onder andere 'Chernobyl', de tweede reeks van 'Big Little Lies' en de derde van 'The Handmaid's Tale' en 'True Detective'.

Ook voor internationale documentaires heeft Canvas nog een extra-slot gecreëerd, naast de vele andere die het al had: op dinsdagavond brengen we documentaire kwaliteitsreeksen als 'American Dynasties: The Kennedys' en 'The Clinton Affair 'van Oscarwinnaar Alex Gibney, over het Monica Lewinsky schandaal en hoe die zaak het Amerikaanse samenleving verdeelde en verscheurde.

Later meer...

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie - © Timmy Vanheel 2018)

Billie is gezakt voor turnen en Pol vindt dat een ramp. Hij schakelt de Kampioenen in om Billie te laten ervaren dat sport tof is, met desastreuze gevolgen. Pascale vindt ondertussen dat Marc iets van zijn leven moet maken en zet hem aan tot solliciteren. Maar dat moet achter de rug van Bieke gebeuren, die de bemoeienissen van Pascale niet apprecieert.

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op En.

Dossiers