Binnenkort bij VTM: 'Alloo in de Psychiatrie'

donderdag 25 februari 2016

Het is bekend dat Luk Alloo altijd reportages maakt over speciale werelden. In een nieuwe tiendelige reeks doorbreekt de reportagemaker de muren van de psychiatrie en toont de psychiatrische patiŽnten zoals ze zijn en wil hij zelfs in hun hoofden kijken.

België is één van de koplopers in het opnemen van patiënten in psychiatrische instellingen. Luk Alloo liep twee jaar lang mee in een Vlaamse instelling en sprak er heel open en zonder taboes met dertig patiënten. In 'Alloo in de Psychiatrie' belicht hij de verhalen van mannen en vrouwen die 1, 5, 10, 20 jaar en langer in de psychiatrie verblijven na een burn-out, een depressie, een psychose of een neurose.


Hij portretteert psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Centrum Caritas van Melle, waar ongeveer 500 à 600 patiënten verblijven en die zijn campus voor de reportagemaker opengesteld heeft.

De patiënten die in de serie aan bod komen zijn stuk voor stuk mensen met psychiatrische kwetsbaarheden die ondersteund, verzorgd en behandeld worden om ooit terug een stap te zetten in de maatschappij. De getuigen spraken heel eerlijk over hun ziektebeeld, de impact van hun aandoening op hun leven, de gevolgen in verband met hun familie, werk, inzichten en toekomst. In 'Alloo in de Psychiatrie' worden taboes doorbroken.

'Mijn interesse in psychiatrie is bijzonder groot', zegt Luk Alloo, 'de gesprekken die ik met de patiënten voer gebeuren met open vizier en ik was ontroerd door de openheid van de getuigen en de inzet van het personeel. Toch schrik ik ervan dat praten over een psychiatrisch ziektebeeld een enorm taboe blijft. Het programma toont de psychiatrische patiënt zoals hij is: broos en kwetsbaar. De kijker krijgt dan ook een verrassende inkijk in hun leven, denken en handelen.'

Volgens algemeen directeur van PC Caritas Herman Roose, hebben veel mensen geen enkel beeld hoe het er aan toe gaat in de psychiatrie: 'Het programma 'Alloo in de Psychiatrie' doorbreekt op een eerlijke en realistische manier de muren rond de psychiatrische sector en maakt de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk voor het grote publiek. De patiënten, ik noem hen liever cliënten, die in de reeks getuigen werden met de grootste zorg benaderd in samenwerking met hun begeleiders en directe omgeving. Maar wie anders dan onze eigen patiënten kunnen het best vertellen over onze aanpak.'

'Alloo in de Psychiatrie', donderdag 3 maart om 21.50 uur op VTM.

DOSSIER: Voorjaar 2016: alle plannen (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Kamal Kharmach (foto: Eén - © VRT 2019)

Kamal Kharmach helpt Bakkerij Laurens. Melissa droomt ervan om haar bakkerij uit te breiden, echtgenoot Laurens werkt enorm lange nachten om alles draaiende te houden. Het koppel wil een betere toekomst voor hun dochter, die ze amper zien opgroeien. Kamal wil dat het koppel efficiŽnter gaat werken. Hij confronteert hen ook met de harde waarheid: er is geen geld om de zaak uit te breiden, erger nog: de focus moet gaan naar het redden van de zaak.

'Andermans Zaken', om 20.40 uur op Eťn.

Dossiers