'Big Brother': de eerste dagen ...

donderdag 8 maart 2007

De Big Brother-traditie wil dat de nieuwe bewoners via de weide - waar ze afscheid nemen van vrienden en familie – het Big Brother-huis betreden. Maar dit jaar verloopt dat compleet anders. De start wordt bikkelhard. De bewoners worden meteen – vrij hardhandig - geconfronteerd met de Big Brother-regels : zero privacy, back to bascis en geen contact met de buitenwereld.

<


STRONG>Maandag 5 maart 2007
5 bewoners - telkens de helft van een duo - nemen hun intrek in het huis. Dat gebeurt zonder dat ze uitgebreid afscheid konden nemen van hun familie en vrienden, van wie ze nochtans verwacht hadden dat ze hen een laatste keer zouden zien op de weide. En dat gebeurt zonder die extra 'kick' om via de rode loper langsheen de joelende supporters een entrée te maken.

In alle stilte gaan Virginie, Mario, Evelien, Martin en Ginie één voor één het Huis binnen. Zonder partner... Ze worden elk meteen geconfronteerd met een groep gemaskerde mannen: ze worden gefouilleerd en hun bagage wordt minutieus doorzocht: luxeproducten en overbodig kledingstukken zoals bikini's of dure merkkleren worden voor hun ogen onherroepelijk vernietigd. Persoonlijke bezittingen zijn niet nodig als je back-tobasics gaat.

Onder de 8 gemaskerde mannen bevinden zich Diana en Mutz. Ze hebben er geen idee van wat er gebeurt noch wie de andere gemaskerde mannen zijn. Zij weten enkel dat ze post moeten vatten aan de deur om bewoners binnen te laten. Diana en Mutz zijn bewoners, maar kennen elkaar niet. Voorlopig moeten zij – buiten medeweten van de 5 – in de loft verblijven. Big Brother begint harder dan hard een ongewone kick-off.

Dinsdag 6 maart 2007
Terwijl de 5 bewoners nog rustig liggen te slapen, dringend 6 gemaskerde mannen het huis binnen en sleuren ze Martin uit bed. Hij krijgt te horen dat hij gemaskerd zijn partner in heuse commando-stijl moet gaan ontvoeren. Martin moet zijn boezemvriend én collega Benjamin kidnappen. Die wordt later klemgereden op een verlaten weg en hardhandig in een voertuig gezet dat koers zet richting Big Brother-huis.

De vier andere bewoners staat hetzelfde lot te wachten. Evelien moet haar zus Hanne kidnappen terwijl ze aan het eten is in een restaurant. Vervolgens moet Virginie haar man Kevin ontvoeren uit de hotelkamer waar hij in afzondering vertoefde. Dan moet Mario zijn adoptiezoon Dimitri kidnappen terwijl hij aan het karten is. En tot slot overvalt Ginie haar nichtje Nathalie tijdens een fotoshoot.

Het Big Brother-huis telt 10 bewoners: 5 duo's. In de loft zitten er 2 verscholen: Diana en Mutz.

Woensdag 7 maart 2007
Bij de opname van de Kick Off maken nog slechts 2 bewoners hun entrée. Evenmin langs de rode loper. Ze worden snel aan de deur afgezet. Beneden kijken 10 bewoners op wanneer er extra huisgenoten zich aandienen. Boven beleeft Diana een confronterend moment: zij ziet Nicolas binnenstappen, de man die ooit haar hart brak na een relatie van 15 maanden.

En Mutz? ... die begrijpt het niet zo best. Die ziet Astrid binnenkomen, een blondine die hij niet kent en dat is ook de uitdaging. Mutz en Astrid vormen het enige duo zonder band: zij zullen mekaar nog moeten leren kennen.

'Waarheid en Leugen', dat wordt hét centrale thema van deze Big Brother. Spreekt een bewoner de waarheid of liegt hij? Zien we een doodeerlijke man? Of krijgen we af te rekenen met een gladde boy die zonder schaamrood een flagrante leugen uit zijn mouw kan schudden om punten te scoren bij de kijkers?

Niet zelden heeft Vlaanderen zich de voorbije seizoenen die vraag gesteld. Maar wat als Big Brother een manier kent om dat laatste beetje privacy weg te nemen, om die eigen geheime gedachten te doorgronden?

Dit thema wordt op 2 verschillende terreinen aangesneden:

SPREKEN DE BEWONERS DE WAARHEID?
Big Brother controleert hun uitspraken op waarheid

SPREEKT BIG BROTHER DE WAARHEID?
Big Brother test hoe ze reageren op waarheid of leugen aan de hand van waarheidsgetrouwe of fake beeld- of geluidsfragmenten uit het Huis of de buitenwereld, echte of gesimuleerde situaties, etc.

WAARHEID EN LEUGEN
het centrale thema

SPREKEN DE BEWONERS DE WAARHEID?
Zelfs gedachten zijn niet meer vrij : dat kondigde Big Brother enkele weken geleden stoutmoedig aan. Maar hoe is Big Brother dan wel van plan om het laatste beetje privacy dat de bewoners nog hebben – hun gedachten – af te nemen, hoorden we iedereen denken. Schakelt Big Brother een waarzegster in? Kan Big Brother via kaartlezen bepalen wat een bewoner denkt? Mindreaders en Madame Soleil ten spijt, het wordt niets van dat.

De uitspraken van de bewoners in de Dagboekkamer worden continu gecontroleerd op hun waarheidsgehalte. Dit gebeurt met de gerenommeerde 'LVA-technologie', leugendetectie via spraakanalyse.

Layered Voice Analysis (LVA) is een technologie die de emotionele inhoud van de menselijke spraak detecteert en opmeet. LVA onderscheidt verschillende types van stress, cognitieve processen en emotionele reacties die samen de 'emotionele signatuur' van een individu op een bepaald moment weergeven, louter en alleen gebaseerd op de kenmerken van zijn of haar stem.

De technologie detecteert onvrijwillige en onbewuste veranderingen in de stem die gecorreleerd zijn met verschillende soorten hersenactiviteiten. Door gebruik te maken van een uitgebreide spectrumanalyse om spraakveranderingen in golfvorm weer te geven, detecteert LVA anomalieën in de hersenactiviteit en classificeert deze in termen van stress, enthousiasme, teleurstelling en tal van andere emotionele toestanden.

Deze technologie werd ontwikkeld in Israël, werd onderworpen aan wetenschappelijke studies en wordt intussen wereldwijd gebruikt door veiligheids- en politiediensten. Op de luchthaven van Moskou wordt LVA gebruikt bij de veiligheidscontrole, bijvoorbeeld. Op het Ministerie van Financiën in Guatemala worden werknemers via LVA gescreend om hun integriteit en geloofwaardigheid te evalueren. Technische toelichting tijdens persconferentie door de Nederlandse veiligheidsexpert Erik Kwant.

Of een bewoner in het Big Brother-huis de waarheid vertelt, wordt voor de kijkers grafisch in beeld aangegeven met een kleurenbalkje en een verduidelijkende tekst onder deze balk zoals 'Gestresseerd', of 'Waar' of 'Leugen'. De Dagboekkamer-gesprekken, toch de plaats waar vaak belangrijke en zeer persoonlijke gesprekken gevoerd worden, krijgt zo een belangrijke meerwaarde. De bewoners zijn hiervan absoluut niet op de hoog te. Pas als ze het Huis hebben verlaten, zullen ze in de liveshow geconfronteerd worden met een montage van de grootste leugens, en kunnen ze die desgewenst rechtzetten of weerleggen... Ook gesprekken buiten de Dagboekkamer kunnen onderworpen worden aan deze onopvallende leugendetector.

SPREEKT BIG BROTHER DE WAARHEID?
Big Brother wil écht weten hoe sterk de duo's blijven, hoe goedgelovig of argwanend ze zijn, hoe snel ze conclusies trekken, hoe integer zijn bewoners wel zijn, hoe licht ontvlambaar of onverstoorbaar ze zijn,...

Daarom test hij hoe de bewoners reageren op waarheid of leugen aan de hand van waarheidsgetrouwe of fake beeld- of geluidsfragmenten uit het Huis of de buitenwereld, echte of gesimuleerde situaties, etc...

De bewoners worden op regelmatige tijdstippen geconfronteerd met audio- en videofragmenten, zowel uit het Big Brother-huis als uit de buitenwereld. De fragmenten kunnen echt – en dus "waar" - zijn, maar ook vervalst via postproductie-technieken. Zo zullen bijvoorbeeld uitspraken gebruikt worden van de ene helft van een duo over de partner, of van een vriend of familielid buiten het huis.

LIEGEN KOST GELD
Centraal in de woonkamer staat een LED-bord. Bij de start geeft dit het getal 500.000 aan. Per leugen gaat er echter 1.000 van dit getal af. Wat de bewoners niet weten, maar de kijkers wel, is dat het overblijvende getal de geldprijs in euro voor de winnaar is. Dit jaar kan de Big Brother-winnaar op 7 juni dus met maximaal 500.000 euro huiswaarts keren.

DOSSIER: Big Brother 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 2 logo

De hulpdiensten rukken uit voor een brandoefening in een wolkenkrabber. Eddie besluit om professionele hulp te zoeken voor Christopher, die last heeft van nachtmerries over de tsunami. Buck heeft verrassend nieuws voor Bobby. Maddie probeert een vrouw te helpen die vermoedelijk wordt misbruikt door haar man.

'9-1-1', om 22.25 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:15
  Sporza: European Championships
  13:00
  Het journaal (middag)
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:00
  Sporza: European Championships
 • 11:25
  Helden
  11:50
  Ninja Express
 • 09:55
  Geen Uitzending
  12:00
  Groeten uit
 • 10:00
  Geen uitzending
  13:35
  Hotel Inpector
 • 00:45
  Onderbreking
  12:00
  Sangre de mi Tierra
 • 02:10
  Geen Uitzending
  11:50
  Isle of Dogs
 • 11:10
  VLOGLAB #Stories
  11:40
  Kattenoog
 • 11:00
  Joe
  15:10
  Geen uitzending
 • 11:20
  Tooldokter
  11:35
  Zelf gedaan, goed gedaan
 • 11:30
  Geen uitzending
  12:00
  Grey's Anatomy
 • 06:00
  NRJ Night
  11:40
  WWE: Raw
 • 11:05
  Dr. Phil
  12:35
  Property Brothers
 • 11:30
  KLAAR IN 20 minuten
  12:20
  BBQ vanavond?!
 • 11:00
  Trends Summer Talk
  11:35
  Business Branding Art Center Horus
 • 10:00
  Herbert Zomert
  12:00
  De Vlaamse Top 10
 • 11:31
  Aan de wand
  11:40
  Levering van ramen
 • 11:00
  Onderwijs - Studio Commissie
  17:00
  Welzijn - Studio-Commissie
 • 10:50
  Kantine
  11:45
  Mauve.
 • 11:00
  Midsomer murders
  11:55
  Drama Series Duels
 • 11:15
  American Pickers
  13:35
  Millionaire Matchmaker
 • 10:15
  NOS Europese Kampioenschappen
  18:00
  NOS Journaal
 • 11:05
  Nederland Zingt Dichtbij
  11:56
  EO Metterdaad
 • 11:19
  Zappdoc: Wat zou jij doen?
  11:34
  Freeks Jungle School